O minune de construcție: Blocul care se întinde mai mult decât îi e autorizația

bloc minune (3)
Un bloc care trebuie să scadă cu 4 etaje! Dar care, fiți fără grijă, va rezista fără ca nimeni să se jeneze de acest lucru
În municipiul Piatra Neamț, minunile care se întâmplă sub ochii reci și aparent nepăsători ai administrației publice locale par să nu se mai sfârșească. Ceea ce vă vom relata în continuare pare desprins dintr-un film cu mafioți, din anii ’50, în care autoritățile par neputincioase, în care numele se pronunță în șoaptă și, oficial, nu primești decât răspunsuri laconice, de genul ”Noi am făcut tot ce am putut”, ”De acum este treaba instanței să decidă”, ”Dar ce vreți acum, să facem noi dreptate? Că doar n-a omorât pe nimeni!”, ”Știm că e ilegal, dar cum să mă bag eu, vreți să-mi ia capul ăștia rapid?”, ”Dumneavoastră știți cine a primit apartamente acolo?” etc.

Situație de fapt: lângă Școala ”Nicu Albu”, din Precista, într-o zonă de blocuri cu regim clasic, de patru etaje, a răsărit, ca din pământ am putea spune, o minunăție de bloc cu 8 etaje. Frumos construit, rapid, pe locul unei vechi centrale termice, pusă în vânzare de Primărie din lotul vechi de la Aqua Calor. Blocul NU este recepționat, dar apartamente se vând, există un număr de telefon la care se poate suna pentru a intra în contact cu proprietarul, iar locuințele se vând la suprafață, cu 850 de euro/mp.

Situație de drept: Blocul cu pricina nu are autorizație de construcție decât pentru 4 etaje, restul fiind ”un exces de zel al proprietarului”. În accepțiunea legilor (încă) în vigoare, cele 4 etaje superioare/ suplimentare sunt construite în afara cadrului legal și ar trebui date jos pentru a intra în legalitate.

bloc minune (2)
Pentru că nu s-a păstrat distanța legală față de școalăs-a găsit imediat înțelegere, în Consiliul Local, locul în care ce este ilegal se poate rezolva…prin vot

Potrivit arhitectului șef al municipiului, ”construcțiile existente nu pot fi introduse în legalitate prin documente de urbanism”. Cuvintele sale se bazează pe Legea 350/2001. Tot domnia sa ne-a spus că, în acest moment, se așteaptă o decizie a instanței, care ar putea obliga Primăria să elibereze documente pentru intrarea în legalitate a construcției, a constructorului, a locatarilor. Semn că, în România, dacă instanțele vor, se poate orice.

Ce a făcut Primăria? Aproape nimic. Sau, mai bine spus, a mimat că face. Când au început lucrările, a constatat că se fac fără autorizație de construire și a dat o amendă de 1.000 de lei! Că atât puteau, zic ei, cei care au amendat. A apărut, apoi, o autorizație de construire, pentru un bloc cu 4 etaje și lucrările au continuat. Când construcția a ajuns la etajul 5, deci peste limita autorizației, s-a mai dat o amendă, de 10.000 de lei, și o decizie de sistare a lucrărilor. În luna iulie 2014. Că, iarăși, atât se putea. După care onor oficialii municipiului au așteptat ca blocul să se ridice la etajul 8 și i-au făcut o plângere penală constructorului/ investitorului. Timp în care lucrările au continuat bine mersi, ceea ce se petrece inclusiv în ziua de azi, la finisaje. Și, din nou, ”atât, că atât s-a putut”. Despre vreo acțiune concretă de sistare a lucrărilor, nici vorbă. Că doar s-a făcut plângere penală. Care plângere penală a plecat, cu propunere procedurală, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț.

Legendă urbană cu personaje simpatice și empatice: cică a fost odată un oraș, cu multe centrale termice, care trebuiau vândute. Și, pentru că multe dintre ele aveau vad bun, acestea s-au vândut, în primul rând, marii familii aflate la putere în urbe. Așa a ajuns centrala pe care s-a făcut blocul despre care vorbim în proprietatea unui fost consilier local, apoi mare șef peste ape, apoi mare consultant tot peste ape și mare vânzător de piese la firma care avea centralele și a dat faliment. Ca să poată vinde repede centrala, omul nostru a scos un certificat de urbanism pentru o construcție cu 8 etaje. Certificatul de urbanism nu ține loc de autorizație, dar, se vede treaba, poate constitui un avantaj într-o vânzare rapidă și profitabilă. Evident că autorizația nu se putea da pentru 8 etaje așa de repede cum voia constructorul – asta e altă poveste frumoasă – și s-a ajuns la un scandal despre care nimeni nu vrea să vorbească acum. Decât în șoaptă…

Valentin Bălănescu

3 COMENTARII

  1. Foarte tare!Dl. Chitic oare nu stie nimic?!Pe de alta parte, trebuie sa fii tare batut in cap sa iti cumperi apartament cu 850 euro/mp in hidosenia aia!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.