Cele peste 50 de persoane anunțate inițial – pe diverse canale – ca fiind lovite de o toxiinfecție alimentară după ce au petrecut, duminică, 2 august, la o nuntă într-un restaurant din Roman se dovedesc a fi într-un număr „total” mai greu de precizat, iar nunta s-ar fi ținut în altă parte, participanții fiind însă cu siguranță din comuna Dulcești, satul Corhana. Aceste corecții, rezultate din „informațiile” difuzate la începutul ședinței Colegiului prefectural de joi, 6 august, nu scad deloc din gravitatea incidentului.
Prefectul Ioan Vlad Angheluță a atacat fără a face nominalizări pe cei cu activități de HORECA, imputându-le că nu știu ce proceduri au de respectat pe caniculă. Nuntașii, care au prezentat „simptome specifice de intensitate mică și medie”, au fost preluați și tratați în spitalele din Roman și Piatra Neamț. Dan Morenciu, directorul DSP Neamț, a anunțat că primele 12 victime s-au prezentat la Roman în cursul zilei de marți. Odată cu prezentarea celui de-al 23-lea s-a depășit capacitatea spitalului, iar un număr neprecizat de pacienți din „totalul de pacienți” a fost redirecționat la Piatra Neamț. Doar doi erau raportați ca externați până la ora întâlnirii cu prefectul.
DSP a recoltat probe atât de la pacienți, cât și „de la fața locului”, asta traducându-se prin „restaurantul la care s-a preparat mâncarea”. Datele oficiale sunt așteptate vineri, dar, după prima citire de joi, se pare că rezultatele sunt total defavorabile „producătorilor acestor produse care s-au consumat la nuntă”, după cum a subliniat Morenciu. „Cea mai incrimantă ar părea să fie pulpa de pui care n-a fost preparată în condiții normale”, a adăugat șeful DSP.
Activitatea unității respective, evident nenominalizată, a fost suspendată, iar starea pacienților (cu vârste între 15 și 74 de ani) se așteaptă „să se amelioreze în totalitate”, a anunțat Morenciu într-o exprimare inegalabilă, inconfundabilă și cu totul nepotrivită cu gravitatea evenimentului discutat. L-a completat în același registru Sorin Ulea, directorul DSVSA. A lăsat de înțeles că s-a ajuns la o dispută între organizatorii nunții și furnizorii mâncării, de unde și sugestia că nunta a fost în sat, nu la restaurant. În opinia DSVSA, vinovat în totalitate este același neprecizat agent economic deoarece și alte persoane, neparticipante la nuntă, dar care au mâncat pe urmă la restaurant, sunt internate în spital. Mai reținem că s-au dat amenzi (în cuantum, evident, neprecizat), că activitatea restaurantului e suspendată și că nunțile programate sâmbătă și duminică nu pot fi organizate. În ciuda eforturilor celor de față, nu s-a reținut când vor învăța cei doi directori să se exprime clar și coerent. (V. COSMA)