ACTUALIZARE: Libertățile pe care le-au câștigat la Tribunalul Neamț cele două societăți legate de numele fostului primar Gheorghe Ștefan au fost îngrădite la Curtea de Apel Bacău. Procurorii DNA au contestat decizia judecătorului de la Piatra-Neamț, care a permis firmelor Best GSG SRL și Giga Star SRL să efectueze „operațiuni patrimoniale”, iar magistrații de la Bacău au hotărât, în ședința din ziua de 2 octombrie, să mențină toate măsurile inițiale. Așadar, societățile au, în continuare, interdicția de a iniția proceduri de dizolvare sau de lichidare și interdicția de a iniția fuziuni, divizare și reducerea capitalului socia, și nici nu vor putea „mișca” nimic în privința patrimoniului. Asta în ciuda argumentelor aduse de avocații care au explicat că se adună debitele de la o zi la alta, iar societățile sunt oricum ocolite de foștii parteneri de afaceri tocmai pentru că, în mentalul colectiv, se face asocierea între firme și numele lui Gheorghe Ștefan. Soarta celorlalte două firme implicate în dosarul de spălare de bani în care este judecat fostul primar (Euromedia TV SRL și Sonic Media SRL) se va decide la Tribunalul Neamț în ședința de pe 22 octombrie. Însă și în acest caz, hotărârea instanței poate fi contestată la Bacău.
ȘTIRE INIȚIALĂ: Tribunalul Neamț a decis, în ședința de astăzi, 28 septembrie, în dosarul de spălare de bani al lui Gheorghe Ștefan, să dea o gură de oxigen pentru două din firmele care se leagă de numele fostului primar. SC Best GSG SRL și SC Giga Star SRL au, în continuare, interdicția de a iniția proceduri de dizolvare sau de lichidare și interdicția de a iniția fuziuni, divizare și reducerea capitalului social, în schimb au obținut permisiunea de a efectua „operațiuni patrimoniale”, lucru pe care până acum nu au avut voie să-l facă.
Probabil că decizia judecătorului a fost influențată de pledoaria avocatului Silviu Adiaconiței, apărătorul celor două societăți, care a apreciat că măsurile preventive sunt „inoportune și inutile”, în condițiile în care s-a instituit sechestru asigurator pe bunuri în valoare de 5,5 milioane de lei, iar prejudiciul stabilit prin rechizitoriu ar fi de 4,4 milioane lei.
„Nu există niciun risc să nu fie bunuri care să nu poată fi executate pentru a se plăti orice amendă sau orice despăgubire pe latură civilă”, a precizat avocatul Adiaconiței. „În condițiile măsurilor preventive, nu putem face niciun fel de operațiuni patrimoniale, iar în acest timp debitele se acumulează de la o zi la alta, iar relațiile cu colaboratorii se deteriorează mai mult decât s-au deteriorat deja din cauza asocierii numelui lui Gheorghe Ștefan cu cele două societăți”, a adăugat acesta
Cât privește celelalte două firme implicate în dosarul de spălare de bani, Euromedia TV SRL și Sonic Media SRL, măsurile preventive se vor discuta în ședința din 22 octombrie. Fostul administrator a solicitat instanței să mențină toate interdicțiile, numai că, între timp, a demisionat și, cel puțin în privința Euromedia TV – după cum susțin avocații -, trebuie căutată o persoană care să se priceapă la televiziune.
În rest, ambii avocați – Felicia și Silviu Adiaconiței – au solicitat instanței să dea presa afară din sală și ambii au aflat, dacă mai aveau îndoieli, că, odată cu începerea judecății, procesul este public, deci orice pietrean poate asista la discuțiile despre firmele legate de numele fostului primar.
Pentru cine nu știe, în acest dosar, procurorii DNA susțin că „în perioada 01.01.2010 – 01.02.2014, au fost scoși din SC Strong Montaj SA și au fost supuși unui proces de spălare a produsului infracțiunii, 4.414.221,28 lei (aproximativ 1 milion euro)”.