Ordinul care stabilește criteriile de normare a posturilor cadrelor didactice auxiliare și nedidactice și care creează, în continuare, panică prin școli a stagnat, însă directorii unităților de învățământ nu au fost anunțați.
Ieri, 7 septembrie, în videoconferința organizată de oficialii Ministerului Edicației și la care a participat și prof. Ioan Milea, inspector școlar general adjunct al IȘJ Neamț, s-ar fi anunțat că ordinul stagnează și că niciun reprezentant de școală nu este obligat să-l pună în aplicare.
„Nu am anunțat încă în școli pentru că nu am primit alte precizări de la Minister, legate de normare. În momentul în care o să avem mai multe date o să anunțăm”, a adăugat Milea.
Faptul că în școli nu a ajuns nicio informare în acest sens este confirmată și de unii directori din județ care au precizat că acest ordin mai degrabă ar rămâne la stadiul de maculatură deoarece în forma actuală, dacă s-ar pune în aplicare, ar nenoroci foarte mulți oameni. Reprezentanții Sindicatelor Libere din Învățământ (SLI) Neamț au spus că solicitarea de a fi retras acest ordin a fost înaintată Ministerului Educației în 4 septembrie. Motivul?
„În adresa înaintată Ministerului Educației, de Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ se motivează retragerea acestui ordin pentru că s-a creat o stare profundă nemulțumire și agitație justificată, din cauza faptului că acest ordin a fost transmis fără precizarea că punerea în aplicare a prevederilor acestui ordin nu va conduce la încetarea c.i.m, pentru nicio persoană din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic. Nu știu de ce nu s-au făcut precizări în școli că acest ordin a fost retras, dar noi am spus încă din primăvară cu nu agreăm această formă propusă. Dacă acest ordin ar trece, problemele cele mai mari ar fi în grădinițe. Potrivit respectivului ordin, la 65 de copii ar fi o normă de îngrijitoare, iar la 169 de copii, o normă de didactic auxiliar. Este prea mult pentru o persoană. În orice caz, din câte a fost anunțat, astăzi (8 septembrie – n.r.) și mâine (9 septembrie – n.r.) urma ca inspectorii generali și inspectorii adjuncți, care sunt la formare (în Sinaia și Predeal – n.r.), să dezbată tocmai acest ordin 4995.”
Până în acest moment, Ministerul Educației nu a remis niciun comunicat prin care să se precizeze dacă acest ordin a fost retras sau dacă va fi trimis din nou în școli după sunetul clopoțelului care anunță începutul anului școlar. (M. TEODOROF)
5 comentarii
Pai vi se pare corect la un efectiv foarte mic de elevi sa fie incadrati intr-o scoala : secretar, contabil , administrator, muncitor intretinere, informatician, femei de serviciu, femei care fac numai cafele?
De unde salarii pentru cadrele didactice ?
sa se mai gandeasca si la personalul didactic -auxiliar .In toate unitatile tot greul si raspunderea sunt pe administratori(care sunt si casieri,raspud la toate controalele din unitate )iar despre cladiri sunt de peste 100 de ani care trebuie reparate ,din bani putini .
va rugam sa va ganditi ca intr-o unitate exista doar cate un post de administrator ,nu trebuie sa se faca diferente intre personal didactic si personal didactic auxiliar deoarece sunt pe aceleasi niveluri de studii iar sporuri nu exista au fost taiate.La o clasa de elevi un profesor trebuie sa lucreze cu 30 de elevi ,iar un administrator trebuie sa lucreze cu 169 de parinti ? nu credeti ca este foarte mult.
In toate unitatile numai pesonalul didactic este apreciat pentru ca directorii fac parte din aceasta categorie ,ei primesc toate sporurile in rest nu prea mai ajung banii si la celelalte categorii sau functii.Trebuie sa se schimbe aceasta situatie deoarece celelate functii din unitate muncesc 8 ore pe zi,au un volum
foarte mare de lucru, raspundere mare si bani putini.
trebuie reglementat programul de lucru la personalul didactic de la 5 ore pe zi la program de 8 ore cum beneficieaza si restul angajatilor din unitati.In special la gradinite cata economie se va face daca se va lucra un singur schimb de personal ,in schimbul de dupa masa nu se fac activitati cu copii doar se uita cum dorm acestia si sunt platiti cu bani grei,doresc tot felul de sporuri de parca numai ei au terminat studii.