Consiliul Județean, amendat pentru Conacul Cantacuzino

pietricica turism

cantacuzino conac serbesti
Conacul Cantacuzino – Șerbești (Ștefan cel Mare) FOTO: neamt-turism.ro
Proprietar al Conacului Cantacuzino din comuna Ștefan cel Mare, clădire de patrimoniu aflată în curtea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, Consiliul Județean Neamț a fost amendat cu 8.000 de lei de Inspectoratul de Poliție Neamț. Sancțiunea vine după un avertisment, aplicat de ofițerul de patrimoniu tot pentru că proprietarul nu-și îndeplinea obligația de a întreține corespunzător monumentul istoric.

Conacul este într-o stare de conservare dezastruoasă”, a declarat pentru Mesagerul de Neamț, comisarul Vitalie Josanu, ofițerul care se ocupă cu patrimoniul cultural al județului.

Este o construcție pe două nivele, cu intrarea principală străjuită cândva de doi lei din piatră, ce sunt acum împrăștiați prin iarbă, cu urechile tocite, fără labele din față și cu crestături serioase în creștet. Intrarea principală este protejată de un splendid pridvor din lemn, executat cu motive gotice, încoronat cu o verandă cochetă, decorată cândva cu sticlă multicoloră. Astăzi, au mai scăpat tefere – ca prin minune – doar câteva ochiuri de geam. Interiorul oferă aceeași imagine dezolantă, blocat accesului, dar folosit multă vreme de fumătorii de la școală. Acolo este depozitată «zestrea» uzată a Centrului Școlar, deși dușumelele din lemn sunt destul de șubrede. La parter era foarte bine conservată o cuhnie medievală, cum rar mai găsești în țară. Era până prin 2011, astăzi, însă, în lipsa unui administrator binevoitor și înțelegător, cuptorul a început să se prăbușească. Conacul mai este dotat cu un beci – folosit și astăzi de unitatea de învățământ – iar în față avea o fântână arteziană, conectată prin olane cu izvoarele de pe stânca Șerbești. Atâta istorie îngropată în paragină!”.

Acum doi ani, în toamna lui 2013, Consiliul Județean a început, totuși, niște lucrări la conac. Banii au fost, însă, mult prea puțini față de nevoile imobilului și înlocuirea acoperișului s-a rezumat la schimbarea structurii din lemn și la întinderea unei folii deasupra, ca să nu ningă în pod. De abia acum s-a terminat lucrarea la noua învelitoare.

Noi avem un program de investiții acolo, dar în măsura posibilităților, pentru că este nevoie de bani și pentru drumuri, și pentru casele de copii, și pentru spital”, a declarat Constantin Iacoban, președintele CJ Neamț.

O să contestăm amenda, bineînțeles, și în plus vom cere niște clarificări, direct de la Ministerul Afacerilor Interne, să vedem dacă e corect așa să vină cineva să te sancționeze fără să țină cont că există o investiție în curs. Totuși, Consiliul Județean nu este stâna turistică la care se adăpostesc unii în anumite perioade ale anului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.