O echipă de control pluri-instituțională (plus televiziunile locale, pe motiv că ele și filmează, pe când presa scrisă doar scrie, prima operațiune fiind mult mai ușor de recepționat de autorități) a mers astăzi, 9 septembrie, prin mai multe unități de învățământ, în mod deosebit prin centrele școlare de educație incluzivă, școli speciale. Oprirea la fostul CSEI Ștefan cel Mare, actual liceu tehnologic special, a fost un șoc pentru cei care s-au dus în control, de la vicepreședintele CJ Neamț Emilia Arcan până la consilierul județean Ciprian Șerban, de la Dumitru Crăescu, consilier personal al șefului CJ Constantin Iacoban până la prefectul Ioan Vlad Angheluță.
”Am cerut demisia directoarei de acolo! I-am spus ca data viitoare când venim la școală să n-o mai găsim! Este inadmisibil!”, s-a arătat revoltat consilierul județean Ciprian Șerban. Motivele pentru revolta sa par îndreptățite: ”O mulțime de nereguli la bucătărie Au primit pâine, chiar cât eram noi acolo, neetichetată, plină de mucegai și au semnat de primire. A trebuit să o dăm noi înapoi firmei, să și-o ia!”
O problemă a fost și cu lemnele de foc. Potrivit celor expuse de directorul Liliana Apachiței către oficialii veniți în control, achiziția lemnului de foc s-a făcut prin Bursa de Mărfuri și nu are ce să-și reproșeze. Cei care au văzut lemnele n-au fost de acord: pentru aproape 250.000 de lei (2,5 miliarde vechi) s-au cumpărat ”numai putregaiuri”. ”Nici măcar nu e lemn de foc, este brad, ordinar, putrezit, cu care nu ai ce face. Plus că s-a facturat lemnul de foc la 240.000 de lei cu tot cu TVA, în condițiile în care lemnul de foc nu se facturează cu TVA”, adaugă Ciprian Șerban. Din aceleași explicații ale directorului Apachiței, au ieșit la iveală și alte aspecte, de natură să ducă problema mai departe, către verificare la instituțiile statului, fiindcă, după câte a povestit Liliana Apachiței, licitația a avut vreo trei ture de organizare. La prima s-ar fi prezentat trei firme, una din Neamț (Pângărați), una din Suceava (Fălticeni) și una din Prahova, care au venit cu propuneri între 400 și 450 de lei/mc. La a doua licitație, au venit doar firmele din Pângărați și Fălticeni, aceasta din urmă adjudecându-și contractul pentru 250 de lei/mc fără TVA. Ulterior, în loc să aducă lemne, societatea ar fi trimis adresă că nu poate livra materialul lemnos. S-a organizat o a treia licitație, la care au venit tot aceleași două firme, din Pângărați și Fălticeni, prima cu prețul de 260 lei/mc, a doua cu 259 lei/mc. Din nou câștigătoare a fost societatea din Suceava, care a livrat… ce s-a văzut cu ochiul liber. ”Vorbim deja de un prejudiciu, pentru că s-au cheltuit atâția bani pentru un lemn care nu numai că nu e de foc, dar nu are nici celelalte caracteristici necesare. Brad mucegăit și vai de capul lui! De două miliarde și jumătate de lei! Eu voi sesizat toate organele abilitate, să cerceteze și să se recupereze prejudiciul”, a încheiat Ciprian Șerban.
În asentimentul său s-a declarat și Emilia Arcan, vicepreședintele CJ Neamț, care mai avea un pic și plângea de ciudă și de revoltă: ”Dezastru! Putregaiuri în loc de lemne! O mizerie de nedescris, în bucătărie, în magazia de alimente, peste tot! Îți vine să plângi, cum își bat joc de copii!”
Liliana Apachiței nu și-a exprimat încă propriul punct de vedere, fiindcă ”este în instituție, dar nu știm pe unde”, după cum a explicat doamna care răspunde la telefonul școlii speciale. A rămas că va reveni domnia sa.
Între timp, dată fiind gravitatea celor sesizate, vicepreședintele Emilia Arcan a declarat că ”Vom insista la Inspectoratul Școlar Județean să se ia măsurile de rigoare, mai ales că am înțeles că doamnei i-a expirat contractul”.
Dana Ostahie