Ziua de sâmbătă a Festivalului s-a distins prin reprezentații de calitate. S-a dovedit încă o dată că zestrea teatrală poate fi păstrată fără să fie irosită pe nimicuri subdramatice ori spectacole fără relief. Printre oficialitățile județene care si-au găsit timp pentru a veni la teatru s-au numărat Constantin Iacoban, presedintele Consiliului Județean Neamț, Vlad Angheluță, prefectul județulului, Daniela Soroceanu, secretarul Consiliului Județean Neamț. O sală plină a aplaudat îndelung prestația de mare artă a doi actori în vogă ai României: Medeea Marinescu si Marius Manole. Piesa “Fă-mi loc”, în regia maestrului Radu Beligan a înnobilat o zi de grație a festivalului.
Marius Manole: “Îmi este frică de publicul din Piatra-Neamț pentru că este un public exigent”
Medeea Marinescu: “Se vede calitatea publicului din Piatra-Neamț, si eu si Marius am măsurat-o în seara asta, nu atât prin reacțiile entuziaste care au fost si cu care într-un fel noi suntem obisnuiți, cât prin ascultarea înțeleaptă. E o comedie romantică, lumea are nevoie să râdă, are nevoie de comedie, dar în aceeasi măsură are nevoie să se emoționeze. Aici avem tradiția unui oras în care s-a făcut teatru si s-a făcut bine. Se întâmplă câteodată când joci comedie să fie acea inerție de stare si publicul să continue să râdă si să se amuze chiar si atunci când schimbi macazul si treci într-o chestiune mai gravă. Ori aici se punea punct la râs, iar când vorbeam ceva important era un anumit tip de ascultare extrem de atasată, de profundă”.
Marius Manole: “Mie îmi este foarte teamă de publicul de la Piatra-Neamț, pentru că este un public exigent, foarte exigent. Eu terminând facultatea la Iasi, am fost de multe ori la Teatrul Tineretului, chiar înainte de a fi student la teatru. Dat fiind faptul că Piatra-Neamț a fost si este unul dintre cele mai tari orase de teatru, găzduieste un festival renumit, publicul n-a reactionat deloc ca la Bucuresti, unde spectatorii încep să râdă din prima. Nu e deloc asa, e un public foarte atent. Întâi trebuie să înteleagă depre ce este vorba. Mi-a fost destul de frică. Am mai fost cu un spectacol în urmă cu 5 ani si mi s-a părut că nu a iesit prea bine”.
Horațiu Mihaiu: “Un spectacol extraordinar”
Spectacolele din concurs au fost si ele la înălțime. Teatrul “Anton Pann” din Râmnicu-Vâlcea a impresionat cu piesa “Esti un animal, Viskovitz!”. Regizorul artistic al Teatrului Tineretului, Horațiu Mihaiu a avut o serie de colaborări în trecut cu artistii de la Anton Pann.
“Mi s-a părut unul dintre spectacolele extraordinare văzute în ultimul an. M-a bucurat enorm să fie făcut la Râmnicu-Vâlcea. Sunt fericit că am putut să-mi revăd foști sau poate viitori colaboratori. Mi-aș dori foarte mult să revin la Vâlcea deoarece mi-a plăcut foarte mult din toate punctele de vedere: actoricește, regizoral, scenografic, texte de calitate. Actorii au fost impecabili, i-am văzut si în alte producții. Aici si-au depășit condiția, au ajuns la un nivel înalt”.
Actrița Reka Szasz: “Mi s-a părut că spectacolul a decurs foarte bine, chiar am prins un public foarte deschis care cumva s-a simțit că ne susține. Eu nu sunt pro premii. Eventual, dacă se întâmpla, noi ne vom bucura, dar parcă nu asta contează cel mai mult”.
Actorul Vlad Bîrzan: “Noi am jucat în destul de multe festivaluri spectacolul ăsta. Chiar săptămâna asta l-am mai jucat la Timișoara și aici chiar ca spatiu încă de când am venit, ni s-a părut că e cel mai potrivit . A fost ca acasă cumva si ne-am simțit extraordinar și ne bucurăm că am fost invitați. Am luat si câteva premii cu acest spectacol, e unul dintre cele mai de succes spectacole ale noastre. Suntem o trupă formată aproape în totalitate din absolvenții de la Cluj, absolvenți care au terminat facultatea în urmă cu 2, 3 sau 4 ani”.
Raluca Aprodu: “Eu am ajuns prima oară aici”
Un alt spectacol din concurs a fost “Fă tu primul pas” în care au jucat Raluca Aprodu si Marius Călugărița.
“Eu am ajuns prima oară la Piatra-Neamț, colegul meu Marius Călugărița a venit de mai multe ori. A fost foarte multă lume, a fost plin si ne-a bucurat foarte mult. Avem nevoie mai mult decât oricând de aceste festivaluri. E minunat că ne dau si nouă o șansă să ne exprimăm într-un cadru organizat”, a declarat Raluca Aprodu.
P.S. De câtva timp, actorul Tudor Tăbăcaru este noul director adjunct al Teatrului Tineretului. Sala Studio va purta numele regretatului actor Dan-Corneliu Borcia, fostul director al Teatrului Tineretului, distins cu premiul de cel mai bun manager de Consiliul Britanic la gala UNITER în 2000. (Ana MOISE)