Ceahlăul, tărâm de legendă, este loc de pelerinaj care atrage, an de an, mii de turiști, curioși, împătimiți ai muntelui și iubitori ai poveștilor din moși-strămoși. Frumusețea peisajelor, diversitatea florei și faunei merg mână-n mână, împletite mănunchi, cu încărcătura spirituală a Muntelui Sfânt al dacilor, cu aura de mister izvorâtă din manifestarea unor fenomene mai greu explicate de știință. Toate acestea fac din Ceahlău o irezistibilă atracție.
În egală măsură, Ceahlău este unic, o comoară ce trebuie protejată, păstrată pentru generațiile care vor veni, dar și pusă în valoare, pentru ca lumea să știe de ea, să știe de îndeletnicirile tradiționale ale comunităților locale adunate în jurul Muntelui, de cercetările științifice care se fac. Sunt suficiente motive pentru ca ”uriașul” Ceahlău să se impună ca arie naturală protejată, a cărei administrare a revenit în sarcina Direcției de Administrare a Parcului Național Ceahlău, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț. În cei 10 ani de activitate, administrația parcului a avut ca misiune principală asigurarea echilibrului între protejarea valorilor naturale și numărul tot mai mare de turiști care veneau să le vadă. Numai în acest an, până pe 28 septembrie, au fost 33.441 de oameni care au bătut cărările Ceahlăului, fără a-i pune la socoteală pe cei care au urcat pe 6 august, de Ziua Muntelui, când Ceahlăul îi cheamă atât pe pelerinii care vor să participe la hramul mănăstirii din golul alpin, cât și pe cei atrași de misterioasa piramidă-hologramă.
Turiștii care urcă spre înălțimile muntelui, indiferent că aleg porțile de intrare din Durău, Izvorul Muntelui sau Confluența Bistrelor, sunt întâmpinați de rangerii administrației, care nu doar le oferă biletele de acces, ci și informațiile de care au nevoie pentru o ascensiune fară peripeții. Acum, de două luni, le stă la dispoziție centrul de vizitare al Parcului Național Ceahlău, din Izvorul Muntelui. Amplasat pe un teren pus la dispoziție de Primăria Bicaz, centrul este doar o parte din infrastructura PNC, realizată prin proiectul ”Îmbunătățirea managementului pentru Parcul Național Ceahlău”, cu finanțare europeană, proiect ai cărui beneficiari sunt Consiliul Județean Neamț în parteneriat cu Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău.
Clădirea în sine este o atracție, cadrul în care este amplasat la fel, iar prin ferestrele generoase de la intrare se pot zări abrupturile impresionante ale Polițelor cu Crini, care parcă îndeamnă călătorul să meargă mai departe, pe cărări de munte, către creste. Prin amenajările exterioare și interioare, centrul de la Izvorul Muntelui, în imediata vecinătate a cabanei cu același nume, arată atât cunoscătorilor, cât și neinițiaților o parte din atracțiile muntelui, într-o prezentare gândită și pusă în practică de Iulia Olaru, absolventă de Geografie și Arhitectură, președinte al asociației ”Pământul Viu”, împreună cu echipa sa și cu angajații Direcției de Administrare a Parcului Național Ceahlău.
Întregul spațiu interior se dezvoltă în jurul unei săli centrale, extinsă pe parter și un etaj, care găzduiește, la scară redusă, stâncile cunoscute ale Ceahlăului – Panaghia, Stânca Dochii, Stănilă și Piatra Lăcrimată, Detunatele, Budu și Ana, Clăile lui Miron. Oprindu-se în dreptul fiecăreia, călătorul are surpriza să-i poată asculta legenda, în română sau engleză, după cum îi e graiul. În centrul sălii tronează macheta Muntelui Ceahlău, unde se pot cunoaște sau recunoaște traseele, se pot vedea limitele habitatelor naturale din parc și se pot familiariza cu zonarea internă a parcului. Ofrandă pe altarul turismului, s-au pus un dispozitiv cu ecran tactil pentru cei care doresc informații despre proiectul implementat de PNC și mediul natural din parc, iar pe un panou sunt oferite date generale despre parc, trasee turistice și obiective de vizitat. În aceeași sală centrală, sub scara de acces către mezanin și etaj, a fost amenajat Bârlogul Lupilor, deliciul copiilor, care abia așteaptă să se strecoare prin cotloane…
Câțiva pași distanță, în sala „Flora și fauna Ceahlăului”, sunt amenajate mai multe puncte de atracție, ”în special pentru copii, cei care, mai târziu, îi vor purta de grijă acestui munte”, spun cei de la PNC. Prin rotirea unor discuri suprapuse, cei mai mici dintre vizitatori învață să cunoască animalele după urmele lor, să identifice păsările după cioc și să conducă tritonii de pe Ceahlău, printre obstacole și primejdii, către finalul misiunii lor, un joc făcut după chipul și asemănarea cunoscutului ”Nu te supăra, frate” și numit ”Nu te supăra, tritonule”. Două panouri luminate prezintă specii de păsări și insecte a căror casă este muntele. La capătul rampei, se deschide „Sala habitatelor”, unde, pe porțiuni, sunt prezentate trunchiuri de copaci din pădurile Ceahlăului, apele Ceahlăului, roci și plante, care se schimbă în funcție de sezon. Periplul prin Ceahlău este inclusiv unul sonor, vizitatorilor fiindu-le puse la dispoziție înregistrări cu foșnetul pădurii, scurgerea pârâurilor, triluri de păsări, ”cântecul” Duruitoarei și chiar o furtună de vară.
Ca ultimă surpriză, este cocheta sală de proiecție, unde călătorul se așează comod într-un fotoliu modern și, cu ajutorul unui film 3D, face o călătorie virtuală, de 15 minute, în lumea minunată a Parcului Național Ceahlău! Imaginile și fondul muzical bine alese, ce-l poartă pe cele mai cunoscute cărări din Ceahlău, produc o impresie deosebită privitorului. În aceeași sală, pot fi vizionate și documentare.
Și în afara centrului îl așteaptă surprize pe vizitator. Lateral cu clădirea, a fost amenajată o potecă tactilă, care îmbie la relaxat tălpile, ședință de presopunctură gratuită. Parcurgând traseul de la un capăt la altul, călătorul poate simți, direct, prin tălpi, texturi diverse – piatră, mușchi din pădure, scoarță de rășinoase, conuri, jirul de la fagi și ace de brad. În spatele construcției, între brazi, din butuci a fost amenajat un mic amfitetru, mese de joc și o „pânză de păianjen” din sfori, pentru a testa suplețea celor mai curajoși.
Deloc puțini sunt cei care au trecut pragul centrului PNC în aceste două luni, scurse de la inaugurarea din 31 iulie. Atunci, în preșezența președintelui CJ Contantin Iacoban și a vicepreședintelui Dan Manoliu, cu oaspete de onoare acad. dan Munteanu, președintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, centrul și-a deschis porțile pentru primii vizitatori. ”Peste 300 de vizitatori, tineri și vârstnici, din toată țara, de la Baia Mare până la București și Călărași, din Timișoara și Arad până la Constanța și Tulcea, din Suceava și Botoșani până la Galați. Am avut bucuria de a întâmpina și oaspeți din străinătate – din Danemarca, Germania, Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, Republica Moldova, Marea Britanie, Italia, Belgia, dar și din Israel, Canada și Vietnam. Am avut plăcerea de a-i primi, în schimb de experiență privind administrarea ariilor naturale protejate, pe colegii noștri de la Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș, pe administratori de arii naturale protejate din Covasna, precum și o delegație din Ungaria, de la Parcul Național Duna-Ipoly. Am putea spune că, în acest scurt timp, centrul și-a creat un renume. Mulți dintre cei veniți sunt din apropiere, de la Bicaz și Piatra Neamț, și spun că au auzit prea multe lucruri frumoase despre centru, fapt ce i-a îndemnat să treacă să le vadă cu ochii lor. Localnicii, mai ales cei din Izvorul Muntelui și Bicaz, sunt foarte încântați de centru, considerând că acesta e punct de atragere a turiștilor către aceste frumoase meleaguri. Altora, precum nea Doruț, fost cabanier și un bun cunoscător al muntelui, le-au trezit amintiri frumoase, din vremuri mai de demult, când urcai pe munte cu un rucsac în spate, o cutie de conservă și un colț de pâine și nu rareori te întâlneai cu moș Martin pe coclauri. Cineva spunea că, dacă doctorul Iacomi ar mai fi trăit, ar fi fost pentru el un moment de mare bucurie să vadă acest centru de vizitare. Din respect pentru cei care au iubit atât de mult muntele Ceahlău, le transmitem că ducem mai departe dragostea pe care toți i-o purtăm și ne străduim să-l facem cunoscut, și pe această cale, drumeților de oriunde. Pentru noi este o mare onoare și o responsabilitate să fim păstrătorii atâtor minunății ale acestui munte extraordinar care este Ceahlăul”, declară Cătălin Gavrilescu, directorul DA a Parcului Național Ceahlău.
Cartea de Aur
- ”Vă mulțumim din suflet și vă rugăm să primiți admirația și aprecierea noastră” – profesor Ileana Vasilescu și grupul de elevi de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Baia Mare.
- ”Un grup de ardeleni umblați peste tot în lume și rămași profund impresionați de ce au găsit «acasă». Centrul înființat de dumneavoastră este dovada clară a ceea ce se poate realiza din pasiune și dedicație. Vă mulțumim pentru turul frumos, căldura și ospitalitatea cu care am fost primiți” – Mihai, Corina, Alex și Diana.
-
”A very good presentation, indeed! Thank you so much!” – Lubo & Marcela Masner, Otatawa, Canada.
-
”Cu mintea relaxată și inima «sus», mulțumim Muntelui Ceahlău și slujitorilor acestuia” – Medeea, Dana și Alin Nițu, din Suceava.
-
”Echipa de vânători de munte de la Brigada 2 VM din Brașov a fost impresionată de prezentare și profesionalismul acesteia. Mulțumiri și urări de bine”.
-
”Cel mai bine dotat centru de prezentare din România. Felicitări!” – Tiberiu Chirecheș, director executiv Fundația „Pro Park”, Brașov.
Mesagerul de Neamț
Un comentariu
Da ce sa zic , centrul e frumos . Din pacate afara e vopsit gardul …inountru e ste parcul . Multa mizerie, turism haotic, defrisari mai mult sau nmai putin legale.