Anul acesta, educația în Neamț pare să fie în zodia scandalului. Modelul Inspectoratului Școlar județean, unde, tot mai multă lume acuză managementul ineficient, cel puțin la nivelul examenelor naționale din vară, pare să se transfere și în unități școlare de elită.
După ce am avut probleme la Colegiul ”Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț, situația pare să scape de sub control în cel mai cunoscut liceu din județ, Colegiul Național ”Petru Rareș”.
Mai mulți profesori au avut inițiativa convocării Consiliului Profesoral, deoarece, consideră ei, managementul unității nu funcționează la nivelul așteptat pentru această instituție și reputația ei. Dispariția unui post de director adjunct, la începutul anului școlar, și recenta demisie a prof. Dorel Haralamb au grăbit lucrurile.
Ce solicită profesorii respectivi?
Deoarece niciunul dintre cei cu care am stat de vorbă nu a dorit să amplifice discuțiile, având în vedere prestigiul liceului, am ales modalitatea de a prezenta ”spicuit” câteva din problemele ridicate în fața directoarei Luminița Vîrlan.
În primul rând, acesteia i se reproșează că nu a făcut demersurile necesare și obligatorii pentru alegerea unui Consiliu de Administrație, care ar fi trebuit să funcționeze deja de la începutul anului școlar. Pentru asta, ar fi fost necesar ca instituțiile ce, prin lege, trebuie să trimită un membru delegat în CA, să fie solicitate să facă nominalizările.
Al doilea aspect și, se pare, cel mai deranjant, este larghețea cu care este tratată disciplina școlară în CNPR. Se vorbește despre Regulamentul școlii, care ar trebui să fie adoptat, afișat, popularizat și, mai ales, respectat, de elevi, profesori și conducerea executivă. S-a vorbit mult despre faptul că nu se știe exact de ce elevii intră pe accesul principal, de ce nu se mai folosește sistemul de cartele de acces, de ce elevii fumează în școală și/ sau în fața ei, de ce sala de lectură a Colegiului a fost transformată în fumoar personal, de ce elevii pot pleca, fără probleme, din liceu în timpul cursurilor, fără să primească sancțiuni în aceste situații, de ce nu se stabilește o limită a absențelor care pot fi motivate de părinți și, în concluzie, de ce persistă starea de ”lasă-mă să te las” la nivelul conducerii.
Cerința celor care au convocat consiliul profesoral pare legitimă și legală. Vor un Consiliu de Administrație cu oameni care să impună respect, bine pregătiți profesional și care chiar să se ocupe de școală. Apelul lor se face și în numele prestigiului pe care l-a dobândit liceul și care, spun ei, este în pericol.
În fața acestei situații, directorea colegiului a răspuns că nu are niciun secret în a vorbi despre nemulțumirile care au apărut în rândul unor profesori. Chiar și punctual. „Da, în acel consiliu profesoral s-a vorbit și despre faptul că nu avem consiliu de administrație. Chiar astăzi, vom face selecția pentru alegerea profesorilor ce vor fi în consiliul de administrație. Despre regulamentul de ordine interioră, nu vreau să invoc reaua moștenire, însă acesta nu există de mult timp. Am solicitat colegilor mei, și acest lucru a fost făcut de domnul Haralamb, încă de la începutul anului, propuneri pentru acest regulament. Asta nu înseamnă că nu există un regulament. Fiecare școală se ghidează după Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Cartelele de acces erau folosite în clădirea veche, acolo unde am securizat zona pentru că există două coșuri de fum care se pot dărâma și care pun în pericol pe oricine trece pe acolo. Am transmit situația și la Primăria Piatra-Neamț. Acolo nu se pot face intervenții oricum deoarece este clădire de patrimoniu. Despre fumatul în Rareș… Sunt absolventă a acestui colegiu, din ’78, cunosc acest colegiu din ’74. În Rareș nu se fumează de acum. Am să verific și eu ce fel și-au făcut datoria profesorii de serviciu, elevii de serviciu. Unele lucruri vom încerca să le rezolvăm cât mai repede, la altele voi fi atentă. Nu am niciun secret față de nimeni”, a precizat Luminița Vîrlan.
Se pare că joi viitoare va mai avea loc o ședință de analiză în care este posibil să mai fie luate în discuție și alte probleme care frământă comunitatea de la CNPR.
M.T.