S-a tras cortina peste a XXVII-a ediție a Festivalului de Teatru “Pledez pentru Tine(ri) de la Piatra-Neamț. Producția “Ești un animal, Viskovitz!” a Teatrului “Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea a câștigat premiul pentru cel mai bun spectacol, iar Tudor Lucanu care a montat acestă producție a fost desemnat cel mai bun regizor. La categoriile cea mai bună actriță, respectiv cel mai bun actor s-au impus Nicoleta Lefter pentru rolul “Nadia” din spectacolul “Viză de Clown” al Teatrului Odeon din București și Dan Rădulescu pentru rolul “Ludovic” din spectacolul “Factorul Uman” al Teatrului de Comedie București. Premiul pentru scenografie s-a acordat Andreei Săndulescu pentru spectacolul “Hotel PM” al Teatrului German de Stat Timișoara. Premiul special al juriului (oferit de Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț) a fost decernat producției Hotel PM, creată de Andrea Gavriliu.
Premiul “Amza Pellea” pentru Teatrul Tineretului
Surpriza serii a constituit-o premiul “Amza Pellea” acordat de Oana Pellea Teatrului Tineretului Piatra-Neamț. Într-o scrisoare care a fost desfăcută și citită pe scenă de directorul Liviu Timuș, marea actriță a spus:
“În Teatrul Tineretului Piatra-Neamț s-a visat și se viseză frumos înspre creație… Scândura scenei păstrează pașii marilor actori ce s-au format aici și așteaptă pașii generațiilor viitoare. În zidurile teatrului s-au împregnat vocile, emoțiile și energiilor actorilor, regizorilor, directorilor, tehnicienilor, cabinierelor… Dacă stați la miezul nopți față în față cu scena goală, în teatrul pustiu… veți auzi aplauzele ce răsună de peste 50 de ani în acest lăcaș. Pentru foarte mulți dintre noi, TT a reprezentat sau reprezință un Acasă al sufletului nostru și o a doua școală. Teatrul s-a primenit în haine noi și așteaptă tinerii creatori să-l însuflețească din nou. Omul sfințește locul … și acest loc a fost sfințit prin pasiunea și arderea tuturor celor care i-au trecut pragul cu talent și curaj, cu încredere și determinare. Locul acesta cere multă trudă, multă ardere și vise înalte. Cere multă iubire de meserie. E un loc ce impune și cere respect. E un teatru ce a fost, este și merită să fie iubit. Pentru toate astea și pentru multe altele… Am hotărât în calitate de președinte al Asociației Dramatic-Organ ca premiul AMZA PELLEA de anul acesta să fie acordat Teatrului Tineretului Piatra-Neamț. Când eram tânără actriță la Piatra-Neamț visam la proiectele mele și nu aveam niciun sprijin înspre realizarea lor. Nu am uitat și de aceea, premiul are și o valoare materială de 1000 de Euro. E un modest punct de pornire pentru viitorul proiect de teatru ce mi-l doresc a fi propus și inițiat de tinerii actori din TT pe care îi îndemn să nu renunțe niciodată la visele lor. Sper din tot sufletul ca gestul meu să fie urmat de alți oameni din Piatra-Neamț ce au posibilitatea financiară de a ajuta. La ediția viitoare a Festivalului m-aș bucura să fiu în sală și să aplaud un vis devenit realitate”. OANA PELLEA
Oltița Cântec a lipsit de la propria lansare de carte
Lansarea cărții “Tânărul artist de teatru. Istorii românești recente” s-a desfășurat în lipsa coordonatoarei acestui volum, Oltița Cântec, criticul de teatru care a făcut selecția spectacolelor în concurs ale ediției a XXVII-a a Festivalului. “Știu că vă doreați foarte mult o întâlnire față către față cu domnia sa, dar din păcate aseară târziu ne-a anunțat că nu mai poate veni. Nu este o lucrare aridă de teatrologie. Pur și simplu sunt niște povești adevărate ale unor oameni care au plecat de jos și care au demonstrat că se poate face teatru cu mijloace extrem de precare. Cartea asta cred că este bună în special atunci când ți s-au cam spulberat speranțele ca tânăr actor și ai vrea să renunți la această meserie. Nu-i o meserie, este un blestem, dar și o binecuvântare în același timp. Este foarte greu să vorbești atunci când nu ești actor. Eu sunt filolog și am încercat să-mi înțeleg colegii și să-i iubesc așa cum sunt. Este o carte despre actorii care suferă foarte mult ca să fie actori. Nu-i neapărat o carte motivațională, ci o carte de suflet în care niște oameni se deschid și-și spun povestea lor de succes dar fără emfază arătând în special obstacolele peste care au reușit să treacă și cum au rezolvat acele greutăți”, a declarat Raluca Naclad, secretar literar al Teatrului Tineretului.
Nicu Alifantis:”Sunt foarte emoționat când urc pe această scenă“
Festivalul de Teatru s-a încheiat pe acordurile muzicale ale lui Nicu Alifantis, unul dintre colaboratori foarte iubiți și îndrăgiți ai Teatrului Tineretului:” Sunt foarte emoționat când urc pe această scenă. După teatrul de la Brăila unde am crescut și am ucenicit, teatrul din Piatra-Neamț este al doilea teatru unde pot spune că a fost o clasă superioară ca într-o școală pentru mine.Tot aici am învățaț să și fumez. Fumam țigări Astor în barul teatrului. În 1978, când am lucrat cu regizorul Alexandru Tocilescu la “Nevestele vesele din Windsor” mă plimbam cu domnia sa pe străzile din Piatra-Neamț și am găsit o plăcuță de stradă pe care scria “Fundacul Karl Marx”. Am multe amintiri despre acest teatru și despre oamenii care i-au marcat existența. Vă mulțumesc și vă iubesc pe toți”, a declarat celebrul cântăreț de muzică folk.
P.S.: Artificii, confetti… oamenii vorbeau că nu prea le-au văzut rostul. * TVR-ul a filmat concertul lui Nicu Alifantis fără acordul cântărețului, fapt care l-a deranjat vizibil. * Tudor Tăbăcaru, director general adjunct TT: ”Au fost 12 zile încântătoare. Atât”. * Senatorul Eugen Nazare Țapu a părăsit sala înainte ca Nicu Alifantis să-și încheie recitalul. * Președintele C.J. Neamț Constantin Iacoban a stat până la final; la fel și consilierul județean Gabriel Pavăl. * A surprins pe toată lumea lipsa actorului Cornel Nicoară, fostul director al Teatrului Tineretului, de la această ediție a Festivalului. (Ana MOISE)