Piața Centrală funcționează în ilegalitate?

pietricica turism

incendiu piata 16În acest moment, pe locul fostei piețe mari a Pietrei, arsă într-un incendiu acum un an și câteva luni, se întâmplă lucruri pe care unii le-ar numi comerț, alții comerț ambulant, iar alții – piață.

În realitate, este vorba despre un melanj dintre toate variantele, care funcționează într-o mizerie de nedescris și unde se vând, de-a valma, legume, fructe, brânzeturi, pește, carne, lapte, ouă, pâine și produse de patiserie, ciorapi, tălpici, ceasuri și accesorii telefoane. Ingredientele suplimentare le reprezintă praful, gazele de eșapament care vin să sporească aroma produselor expuse pe tarabe, etc.

Toată această activitate este supravegheată, cel puțin din punct de vedere financiar-contabil, de Compania Municipală de Investiții Urban, ai cărei angajați trec zilnic și încasează taxele. Alți angajați fac curățenie. Șeful pieței n-a mai fost văzut de câteva luni bune, dar se pare că ocupă funcția, în continuare, cel puțin conform statului de plată al companiei municipale.

Până la 25 mai anul acesta, exista o brumă de legalitate în desfășurarea activității celor de la Urban. După această dată, există posibilitatea ca tot ceea ce s-a întâmplat în piață (chirii încasate, contracte încheiate) să fie în afara legii.

Hotărârea care schimbă totul

piata nov 2015.Într-o ședință extraordinară a Consiliului Local Piatra Neamț, în heirupismul specific atunci când se vorbea de reconstruirea pieței, se dădea o hotărâre, nr. 149, semnată de președintele de ședință Cătălin Misăilă. După ce s-au văzut un ”referat de aprobare” și un ”raport de specialitate”, s-a hotărât sec: ”se aprobă predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții «C.N.I.» SA, pe bază de protocol, a imobilului constituit din teren situat în Piatra Neamț, str. Baltagului nr. 8, în suprafață de 13.753 mp, identificat potrivit cărții funciare nr. 53934, topo 53934, liber de orice sarcini, în vederea și pe perioada realizării de către CNI SA a obiectivului de investiții «Piața Centrală Sf. Gheorghe din municipiul Piatra Neamț»”.

Pe lângă teren, se spune că se predau și bunurile imobile, reprezentând materiale de construcții rămase după ”Desființare pereți de la parterul construcției Hala carne, pește și brânzeturi”, precum și bunuri mobile, adică ”elementele de beton utilizabile”.

piata pasari 03În articolul 5 al hotărârii respective, se precizează obligația Consiliului Local Piatra Neamț ”de a asigura, în condițiile legii, suprafețele de teren necesare pentru depozitarea și organizarea șantierului”. Acesta este cadrul legal în care se află terenul pe care se desfășoară acum activități comerciale la Piața Centrală.

Cu câteva minute înainte de a se emite această hotărâre, același consiliu local a simțit nevoia să încheie un contract de dare în plată în sensul transmiterii către municipiul Piatra Neamț a dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile din piață. În acea hotărâre, nu se vorbește nimic despre teren. După cum nu s-a vorbit nimic nici în alte patru hotărâri, date în timp, pe același subiect, al reconstrucției pieței și evaluării bunurilor.

Întrebări la care se impun răspunsuri

  1. După 25 mai 2015 sau după semnarea protocolului cu CNI SA, care, între timp, se află în plină procedură de licitație a reconstrucției viitoarei piețe, se mai putea desfășura activitate de piețe și oboare în spațiul de 13.753 mp, care a fost dat de primărie companiei naționale?
  2. În ce calitate juridică și în baza cărei hotărâri a unei autorități, CMI Urban SA încheie contracte și încasează bani de la negustorii aflați în piață?
  3. Cine răspunde de toate cașcarabetele care funcționează pe terenurile aflate, acum, pe bază de protocol și ”libere de orice sarcini” la Compania Națională de Investiții?
  4. Cum se mai pot justifica toate contractele încheiate de la 25 mai încoace, cum este, de exemplu, contractul de închiriere a cortului negustoresc în care urmează să vândă producătorii locali, machiați, de cele mai multe ori, în negustori locali?
  5. Cum s-au putut face racordurile la energie electrică la astfel de obiective, în toată această perioadă, și, mai ales, de ce niciun organ de control nu a sesizat neregulile de la fața locului?
  6. Dacă Prefectura Neamț a avizat de legalitate această hotărâre a Consiliului Local Piatra Neamț, cei de acolo ar fi trebuit să știe că, în Piatra, pe respectivul teren, nu se mai pot desfășura activități de ”piețe, târguri și oboare” decât dacă ar fi fost încheiat un act cu CNI SA, care să permită asta (lucru greu de crezut)?

În hotărârea nr. 149 de care vorbeam, se spune clar că ea ”se comunică serviciului Patrimoniu, autorizări și transport și Direcției Economice”, pentru ”conformare și luare la cunoștință”. Asta ar trebui să însemne, pentru o administrație eficientă, că respectivii ar fi trebuit să știe că Urban nu mai are ce căuta pe terenul în cauză și că ar fi trebuit să comunice acest lucru tuturor comercianților și mai ales societății Consiliului Local, numită Compania Municipală de Investiții Urban SA. (Valentin BĂLĂNESCU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.