A murit marele handbalist Gheorghe Gruia, fost jucător la Relonul

gheorghe gruiaGheorghe Gruia, fostul dublu campion mondial cu naționala de handbal masculin a României, a murit, miercuri, 9 decembrie, în Mexic, la vârsta de 75 de ani, în urma unui infarct miocardic, informează prosport.ro.

Gheorghe Gruia a cucerit două titluri mondiale, în 1964 și 1970, cu naționala României, dar și medalia de bronz mondială, în 1967, și 8 titluri naționale cu Steaua București, cu care a câștigat și Cupa Campionilor Europeani, în 1968.

De asemenea, Gruia a fost golgeterul Jocurilor Olimpice din 1972, cu 37 de goluri, turneu la care România a cucerit medalia de bronz. Desemnat în 1992 cel mai bun handbalist al tuturor timpurilor de către IHF, Gheorghe Gruia locuia în Mexic din 1978, contribuind la dezvoltarea handbalului din această țară.

În 2014, Gheorghe Gruia a fost onorat, la București, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la cucerirea titlului mondial din 1964.

Gheorghe Gruia și-a încheiat cariera de jucător la Relonul (promovată atunci în premieră în prima divizie) în stagiunea 1976-1977, când a acceptat invitația remarcabilului antrenor Ovidiu Țoc. În același sezon, au mai venit la formația săvineșteană alți doi titrați handbaliști: Alexandru Dincă și Teodor Coasă.

”Scria pe afișe că joacă și Gruia și lumea se îmbulzea la meciuri ca la urs, cam 2.000 de spectatori veneau la terenul de zgură de la sala Ceahlăul pentru a ne vedea”, povestește căpitanul Duțu Samson, golgeterul Relonului în anul promovării, cu 150 de goluri.

Gheorghe Gruia nu mai jucase de trei ani. El a debutat la Relonul în luna octombrie 1976, când a înscris 4 goluri în meciul cu Minaur Baia Mare, pierdut de pietreni cu 19-20. După sezonul petrecut la Relonul, pe 3 septembrie 1978, Gheorghe Gruia a plecat în Mexic. A ajuns acolo cu 7 dolari în buzunar, pe care i-a dat pe un taxi. Povești savuroase despre marele handbalist – AICI. (Mesagerul de Neamț)

alegeri locale psd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.