Pe la toate societățile Consiliului Local Piatra Neamț, ca, de altfel, și prin celelalte orașe din județ, au început să apară liste cu societăți comerciale și întrebări despre posibilele legături de afaceri. Listele sunt transmise de Prefectură, cu solicitarea ca directorii firmelor municipale să precizeze dacă și care sunt legăturile ”comerciale” cu societățile din liste. De ce s-a trezit Prefectura taman acum, pe finalul unui mandat electoral, să ceară astfel de verificări? Un răspuns ar putea fi că motivația stă în dorința de a face curățenie în privința intereselor aleșilor noștri locali. Ar putea fi, dar nu este!
De fapt, este vorba despre un ordin venit prin subteranele partidelor importante, PSD și PNL, care, în felul acesta, pot pune presiune pe dinozaurii înfipți în ultimii ani pe locurile din listele de consilieri județeni sau locali. Pentru a-i scoate din peisaj și, în locul lor, să vină puii de dinozauri, care, cel puțin un timp, nu pot fi trași la răspundere, deoarece afacerile cu statul pe care le fac acum nu intră la criterii de integritate. Pentru astăzi, vă prezentăm firmele consilierilor locali din Piatra Neamț. Cele la vedere, pentru că despre celelalte, deși le cunoaște toată lumea, nimeni nu a cerut verificări. Pentru a nu supăra pe nimeni, le luăm la rând, în ordinea în care au fost ”aliniate” de Prefectură.
Deko Partener SRL, firma familiei Chitic
Prima firmă pe lista Prefecturii este Deko Partener SRL, societate înființată pe 29 august 2013, având ca obiect de activitate comerț cu ridicata de legume-fructe. Sediul este la Almaș, acționari fiind Dragoș Chitic, actualul primar delegat de la Piatra Neamț, și fiul său, Răzvan Gabriel. Societatea a avut, în 2013, o cifră de afaceri de 196.196 lei, un profit pe minus de 14.935 lei, a acumulat datorii de 160.736 lei, având doi angajați. Probabil că datoriile provin de la achiziția de mașini în leasing, iar puținele luni de activitate nu au permis realizarea unui profit semnificativ.
În 2014, societatea nu mai raportează decât un angajat, dar are, în schimb, un profit de 11.787 lei, la o cifră de afaceri de 469.644 lei; și datoriile au scăzut, la 133.587 lei.
La capitolul firme conectate direct, se mai poate găsi doar o societate, din 1993, între timp radiată, care îi avea ca acționari pe Dragoș Chitic, Manuela Chitic și Georgeta Chitic.
Analist Consult SRL, firma fostului vice Teodorescu
Societatea a fost înființată în 2006 și, din 30.05.2014, a fost declarată inactivă de Administrația Finanțelor Publice Neamț. Firma are un singur acționar, pe Constantin Teodorescu, iar ultimele date publice privindu-i activitățile sunt din 2011, când a declarat 22.500 lei cifră de afaceri și 4.592 lei profit, fără a avea vreun angajat.
În ce privește firmele conectate direct, nu apare decât una, înființată în 2007 și, între timp, radiată, care nu raportează date decât până în 2009. Obiectul de activitate era acela al agențiilor de turism, iar activitatea pare nesemnificativă și, oricum, mult prea în trecut față de mandatul de viceprimar foarte scurt al lui Teodorescu. În firmă, era asociată soția acestuia, Angelica, împreună cu Nicoleta Mona Panoschi, om cu preocupări în turism și eco-turism.
Popescu Prim SRL, societate de viceprimar liberal
Înainte de a fi consilier local și apoi viceprimar la Piatra Neamț, Vasile Popescu a fost un mic întreprinzător, care a ales să presteze, conform obiectului de activitate principal al societății SC Popescu Prim SRL, comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate. Societatea a fost înființată în 2001 și pare a fi sănătoasă și acum, dacă ne raportăm la profitul realizat cu 3 angajați, în 2014: 17.688 lei (la o cifră de afaceri de 336.924 lei).
Acționari sunt Vasile și Felicia Popescu și 2014 pare să fie cel mai bun an din istoria societății, raportat doar la profit și cifră de afaceri. Nu apar date despre alte societăți, firma nu are datorii și totul pare să fie în regulă.
Consiada SRL, firma unui consilier veșnic îndatorat
Ion Cazacu este un consilier local cu multe probleme și nu discutăm aici de bani. Ajuns consilier local pe listele liberalilor, în 2012, avea la purtător o societate comercială numită Consiada SRL. Aceasta este inactivă din… 15 mai 2014 și a depus date privind bilanțul societății aferent unui singur an, 2011, anul de înființare al firmei. Atunci a avut un bilanț pozitiv, cu o productivitate a muncii la extrem: la o cifră de afaceri de 59.033 lei a avut un profit de 25.925 lei!
În ianuarie 2014, portalul ZCH News scria despre o posibilă incompatibilitate a lui Cazacu, pentru că avea o lucrare de la Apa Serv SA, societate în care Consiliul Local Piatra Neamț este acționar: «Din funcția de administrator de firmă, el a încheiat un contract cu Compania Județeană Apa Serv SA, pentru ”reabilitare clădire stație vane rezervor 1-2 Roman”. Pe această direcție, a primit în numele societății un ordin de începere a lucrărilor, datat cu 5.10.2012, unde se menționează ca dată de începere a lucrărilor 8.10.2012 și termen de execuție 30 de zile. Din păcate pentru PNL și pentru dl. Cazacu, postura de consilier local la Piatra Neamț și cea de executant de lucrări pentru Apa Serv nu prea se pupă. Asta pentru că există o lege a conflictelor de interese și pentru că Apa Serv are printre acționari Primăria Piatra Neamț. Consiliul Local Piatra Neamț are reprezentanți în Adunarea Generală a Acționarilor Apa Serv».
Hortensis Farm SRL, firma de consilier farmacist
Ecaterina Iliesii și-a înființat societatea în 1993 și, în cadrul ei, funcționează, cu succes, farmaciile Hortensis. Cel mai bun an a fost 2009, când a depășit 5 milioane cifră de afaceri și a avut profit de 331.531 lei. În anul 201,4 profitul a fost mai mic, de numai 65.086 lei, asta în condițiile în care numărul angajaților a crescut de la 13 la 17.
Nu sunt prea multe lucruri de discutat în privința doamnei Iliesii, care nu mai apare cu alte societăți și nu pare să aibă vreun contract cu Primăria.
Marvis Cons SRL, firma inactivă a unui consilier pesedist
O societate fără angajați, înființată în 2006, care are ca obiect de activitate principal ”alte forme de învățământ”. Acționar este consilierul local Adrian Victor Marghidan, care ocupă și postura de administrator. Firma a fost dclarată inactivă pe 11.10.2013 și nu se poate lăuda cu mari realizări. Spre exemplu, în 2013, a avut o pierdere de 5.926 lei și o cifră de afaceri de 3.050 lei. Cel mai bun an a fost 2011, când, la o cifră de afaceri de 51.499 lei, a avut profit de 30.380 lei.
M&L Family SRL, firma lui Cătălin Misăilă
Consilierul Cătălin Misăilă este prins în lista de la Prefectură cu două societăți, Misiprod SRL și M&L Family SRL. Prima are activitatea întreruptă, așa că o dăm deoparte și ajungem la cea de-a doua, înființată în martie 2008, avându-i ca acționari pe Cătălin și Elena Loredana Misăilă. Societatea se ocupă de un mic restaurat și are 3 angajați. Se pare că ultimii ani nu au fost foarte benefici pentru firmă, deoarece 2013 s-a încheiat cu o pierdere de 18.747 lei, iar 2014 cu una de 13.338 lei. Nici cifrele de afaceri nu sunt foarte impresionante, sub 100.000 de lei.
SC Unic SA, firma unui consilier UNIC – Vasile Ouatu
Indiscutabil, societatea Unic necesită o discuție aparte. Ea are ca acționari nume importante din Neamț, precum Vasile Ouatu, Gheorghe Chivorchian Haic, Adriana Agafiței și Mihaela Tinică. Societatea se confruntă cu un uriaș scandal între acționarii majoritari, care se acuză reciproc de evaziune fiscală, cel mai vulnerabil fiind chiar consilierul Vasile Ouatu. Acesta este acuzat că a funcționat în triplă calitate – de viceprimar, șef de societate și șef de club sportiv -, posturi din care a manevrat bani publici, asta ca să rămânem la subiect. Agenția Națională de Integritate a constatat că are o mulțime de contracte, l-a declarat incompatibil pe o sumă imensă, de peste 4 milioane lei noi, dar, la prima instanță de judecată, Ouatu a câștigat.
În același context, să mai spunem că, prin clubul de volei feminin, Vasile Ouatu are legături cu aproape toate societățile Consiliului Local Piatra Neamț și o groază de procese pe rol.
O altă acuză pe care i-a adus-o un acționar a fost că încasa chiriile ”la negru”. Dintre toți chiriașii, deocamdată doar unul a recunoscut această modalitate de colaborare, dar nu este exclus să se răzgândescă și alții, dacă vor fi obligați să părăsească vadul pe care l-au format în timp.
Apropo de acest aspect, este interesant de urmărit evoluția financiară a societății. În 2013, la o cifră de afaceri de 4.145.925 lei, profitul s-a ridicat la 196.154 lei. În 2014, când acuzele privind chiriile la negru au luat amploare, la o cifră de afaceri de 4.419.547 lei, profitul a crescut vertiginos la 1.349.333 lei, semn că scandalul poate ajuta uneori la fiscalizarea unor societăți.
Firmele doamnei Simionică
Aurelia Simionică, fost viceprimar și șefa pesediștilor pietreni, ocupă un loc fruntaș pe lista trimisă de Prefectură spre verificări, cu 3 societăți comerciale. Cea mai cunoscută dintre ele este Lissacom SRL, care s-a făcut cunoscută prin vestimentația de bună calitate pusă pe piață, nu doar prin eșarfele făcute pentru dușmanii de la PDL. Societatea a apărut în peisajul firmelor nemțene în 1994 și a avut o ascensiune fulminantă, avându-i ca asociați pe soții Simionică. Anul cel mai bun a fost 2008, când avea 38 de angajați, o cifră de afaceri impresionantă – de 6.242.387 lei – și un profit de 662.353 lei. Gloria a trecut repede și, în anii 2013-2014, societatea nu mai are niciun angajat. Cu toate acestea, mai are ceva activitate: în 2013, raportează 186.147 lei cifră de afaceri și 381.470 lei pierdere, iar în 2014, cifra de afaceri scade la 139.830 lei, dar, de data aceasta, se înregistrează un profit de aproape 25.000 lei. De remarcat este că, între timp, societatea s-a reprofilat spre lucrări de construcții rezidențiale și nerezidențiale.
O altă societatea a familiei Simionică este SC Maghepa Com SRL, cu obiect de activitate ”Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte și accesorii n.c.a.”. Societatea nu mai raportează activitate din 2008, ca și Sanorex Serv SRL, care oferea facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată. Societatea a fost înființată în anul 2002. Pe lista Prefecturii Neamț, nu apare și societatea Kencom SRL, care, însă, poate fi găsită în legăturile directe dintre societăți, deoarece unul dintre acționari este Ioan Simionică. Nici această societate nu funcționează în prezent.
Firmele domnului Viorel Strungariu
Indiscutabil, Viorel Strungariu este un consilier local foarte întreprinzător din toate punctele de vedere. De aceea nu avea cum să lipsească, prin firmele sale, din verificările cerute de prefectură. Doar 3 societăți apar pe lista respectivă și nimeni nu a avut interes să mai caute și altele, că s-ar fi ivit alte boroboațe, greu de ascuns.
Noi ne mulțumim cu materialul clientului și spunem că prima pe listă este Blue Caffe SRL, cu obiect de activitate restaurant, care, în acest moment, este radiată. Aici, acționari erau Viorel Strungariu și Elena Nadia Toderașc. Tot la capitolul restaurante, apare societatea Cris Expres SRL, în care singurul acționar este chiar consilierul local. Societatea pare să meargă bine, mai ales că funcționează și pe o bucată de spațiu public, în fața cinematografului Pietricica. Cifra de afaceri din 2014 este de 444.677 lei, cu un profit declarat de 96.084 lei. Pe minus! Semn că nu întotdeauna restaurantele pot fi considerate afaceri profitabile. Să reținem, totuși, că societatea consilierului Strungariu dă de lucru la 12 oameni, ceea ce nu este puțin lucru.
În 1994, apărea pe piață, în mod oficial, cunoscuta societate Trans Serv SRL, care se ocupa cu repararea și comercializarea de aututurisme. Ea a devenit cunoscută în momentul când a devenit dealer Daewoo. Acționarii de acum sunt Mihaela și Viorel Strungariu, acesta fiind și administrator. Ca și alte societăți ale lui Viorel Strungariu, și aceasta a încheiat anul 2014 pe minus, cu o pierdere de 21.837 lei, la o cifră de afaceri de 177.248 lei, semn că munca în administrația publică dăunează grav societăților proprii.
Firmele consilierului Ghiocel Tonco
Numele Grand Hotel Ceahlău este, indiscutabil, legat de cei doi oameni care au preluat societatea după privatizare, adică Gogu Tonco și Vasile Ciubotaru. Din păcate, între cei doi a început un conflict, asemănător cu cel de la UNIC SA, și procesele continuă și acum, prin diferite instanțe, cu acuze de tot felul. În prezent, societatea îl are acționar și pe Ghiocel Tonco, care este și consilier local. El apare și în calitate de administrator la societate. Firma este foarte atent administrată, profitul fiind ținut în frâu. În 2014, la o cifră de afaceri de puțin peste 5 milioane lei, s-a obținut un profit de numai 20.682 lei! Este drept că numărul angajaților este destul de mare: 82 de oameni.
O altă societate în care Ghiocel Tonco apare ca asociat este Dya SRL. Obiectul de activitate principal se referă la activități de jocuri de noroc și pariuri, iar firma pare să nu mai aibă activitate de prin 2012, când a plătit pentru ultima dată un impozit la stat.
Revoluționarul Trapiel și firma sa
Elena Iuliana Marinescu și Iulius Trapiel sunt acționarii societății SC Trapiel 93 Com SRL Piatra Neamț, înființată în 1992. Societatea pare un exemplu clasic de eșec în afaceri sau de posibilă evaziune fiscală. Obiectul de activitate îl reprezintă ”baruri și alte activități de servire ale băuturilor” și, din 2000 până astăzi, doar într-un singur an s-a înregistrat un profit, de 811 lei. Este de admirat încăpățânarea, tipică unui adevărat revoluționar, de a eficientiza un bar, care a raportat într-un an o cifră de afaceri de 13.476 lei, adică o medie de 1.123 de lei lunar înregistrați în contabilitate!!! Trebuie să recunoaștem că afacerea este revoluționară, în raport cu eforturile fiscului de fiscalizare a acestui tip de afaceri.
Aceiași acționari, prin intermediul societății, au mai deschis o firmă, la București, sub denumirea de SC Trapiel 93 Com Neamț SRL, care, practic, nu există ca activitate comercială.
Categoria firmele foștilor consilieri locali
La această categorie, se califică Gheorghe Bălan, fost consilier PSD, căzut în dizgrația conducerii de partid, și Cătălin Drăgușanu, actual deputat, care a fost, pentru câteva luni, consilier local, în 2012.
Gheorghe Bălan apare ca acționar la societatea Incostar SRL, din Pângărăcior, care se ocupă de lucrări de construcții a proiectelor utilitare pentru fluide. În 2014, cifra de afaceri este de 45.340 lei, profitul fiind pe minus, în valoare de 116 lei, după ce, cu un an înainte, a fost dezastru: o pierdere de 675.382 lei.
În dreptul fostului consilier Bălan apare și o altă societate, unde, de data aceasta, este doar administrator, GLD Universa SRL, din Pângărăcior, înfințată în martie 2014. Aici se pare că dl. Bălan a dat lovitura, dacă ne raportăm la cifra de afaceri, de 711.579 lei, și la profitul de 570.737 lei! Totul doar prin munca administratorului și a acționarului, pentru că nu sunt înregistrați angajați.
Cătălin Drăgușanu are o societate înființată în 2007, care se numește Proexline SRL. Societatea are cifre de afaceri modeste și se ocupă de consultanță în afaceri și management, ultimii doi ani înregistrând pierderi. (Valentin BĂLĂNESCU)
Un comentariu
DOMNUL PRIMAR CHITIC IMPREUNA CU CELALALTI NU AU FACUT PESTE NOAPTE FIRME SRL.
CU BANII CINSTITII NUMAI CORUPTIE FARA CUVINTE…..NO COMENT…….
SI ASA SE CONTINUIE IN TARA NOASTRA NISTE REZIDURII CARE SINT CA NISTE BACTERII
GREU DE TRATAT.ESTE FOARTE GREU BOALA CORUPTIA ESTE FOARTE GREA SI FOARTE GREU ESTE CA CANCERUL FOARTE GREU SA O TRATAM……SPERAM SA DISPARA SI SA AVEM O
ROMANIE CURATA CU CETATENI CINSTITI.LA MULTI ANI CU CINSTE SI DREPTATE.