Proiect european, învăluit de interese de grup sau gelozie financiară?

sedinta Targu NeamtUn proiect european care sună pompos și destul de neatrăgător a devenit motiv de scandal la Târgu- Neamț. Cinci tineri din oraș ar fi trebuit să se școlească pe bani europeni pentru a deveni organizatori de evenimente locale în cadrul proiectului ”privind participarea UAT Târgu-Neamț , alături de Sistema Ambiente SRL Unipersonale din Perugia și Asociation Juvenil Socio Cultural Trotamundos din Madrid, Spania, la elaborarea și depunerea proiectului GEM (Green Event Manager) , finanțat prin Programul Erasmus. Mandatarea Sistema Ambiente SRL Unipersonale pentru a transmite cererea de finanțare a proiectului GEM din cadrul Programului Erasmus la Agenzia Nazionale Giovani din Italia”.
Pentru că se știa de la dezbaterile din comisii că proiectul va fi respins, primarul Daniel Harpa i-a cerut consilierei personale Geanina Fedeleș, în calitate de inițiator al proiectului să lămurească lucrurile: „În acest proiect se califică cinci persoane, iar două locuri de muncă care se creează prin acest proiect ne asigură co-finanțarea pentru că vor lucra persoane din primărie. Decontând salariile pe care ei deja le primesc ,decontând în scris pe statul de plată că lucrează pentru acest proiect și adăugând în fișa postului sarcini pentru acest proiect, practic ne decontăm co-finanțarea. Cei doi tineri participă gratuit la cursuri, participă la organizarea de evenimente locale. Primăria vine cu acea cofinanțare prin munca celor doi tineri care vor lucra în cadrul primăriei”.
Chiar dacă nu se înțelege foarte bine cum e cu cofinanțarea și cu plata personalului din primărie, e de discutat, la nivel teoretic cel puțin, de ce s-a respins un proiect care permitea unor tineri să se perfecționeze și unor funcționari să-și rotunjească semnificativ veniturile, prin cofinanțare.
Retoric, consilierul PSD Mihaela Marian a dorit să adreseze o întrebare aleșilor PNL care au respins acest proiect: „Care este motivul pentru refuzul de a respinge acest proiect cu bani europeni? El va crea locuri de muncă pentru orașul nostru și va aduce un plus de valoare”. Evident că toți pesediștii au acuzat  decizia liberalilor ca fiind una eminamente politică și că s-a blocat un proiect care aducea doar avantaje. Argumente pentru acest punct de vedere evident că există suficiente.
Replica peneliștilor a venit pe două paliere. La nivel oficial avem poziția lui Daniel Turluianu: „Înainte de a vota acest proiect trebuie să știm cui folosește acest proiect. Finalul oricărui proiect este cel mai important. Ce obținem din acest proiect. Aceasta e întrebarea. Este în interesul comunității sau în interesul unor persoane din primărie?” El a fost completat de Maria Vrînceanu: „Propun un proiect de hotărâre privind înființarea unui departament pe fonduri europene. Haideți, să luăm totul etapizat. Să se citească mai întâi ghidurile de finanțare și să vedem clar care sunt prioritățile orașului, mai ales că noi trebuie să dăm socoteală celor care ne-au trimis în Consiliul Local. Mai întâi să vedem prioritățile orașului și după aia putem școli 50 de tineri. Dar, nu venim așa să spunem că e nevoie stringentă de școlirea a cinci tineri. Nu suntem împotriva atragerii de bani europeni, dar, haideți să vedem mai întâi ce nevoie stringente are orașul”.
Al doilea palier îl reprezintă exact ceea ce nu vor să spună deschis liberalii. Ei șoptesc doar că adevăratele motive sunt altele, pe care se feresc să le categorisească. De fapt ei au respins din gelozie financiară și pentru că nu le-a plăcut selecția tinerilor în proiect. Liberalii s-au supărat că ar fi urmat să fie salarizate în proiect consiliera primarului și, mai ales, Carmen Tănase, director economic în cadrul primăriei. Iar suma s-ar învârti undeva în jurul a peste 1000 de euro lunar, pe perioada de derulare a proiectului. Tinerii dornici de perfecționare ar fi fost selectați doar din rândul organizației TSD Târgu-Neamț, printre ei aflându-se și cumnata directorului economic Carmen Tănase, recent angajată în primărie la biroul juridic.
Dacă ce șoptesc liberalii este adevărat, noi nu vedem decât o singură soluție: organizațiile de tineret ale celor două partide să fuzioneze sau să se ia fetele de la TSD și băieții de la TNL. În felul acesta ar rezulta o generație politică dispusă oricând la negocieri, indiferent de proiecte.

V.B.

reclama psd

3 COMENTARII

  1. Am explicat acest proiect de 11 ori, atat eu cat si colega mea Carmen. Nimeni din primarie nu ar fi luat nici un ban in plus, doar ca salariul pe care actualmente il ia de la primarie, ar fi fost considerat cofinantare pentru proiect. Nu s-a facut o selectie a celor care ar fi urmat sa lucreze la proiect din cadrul primariei pentru ca nu aveam o hotarare de Consiliu Local. Tinerii care ar fi fost calificati, urmau a fi alesi printr-o procedura de selectie, DUPA APROBAREA PROIECTULUI, procedura care se aplica in baza a niste criterii (ex. sa cunoasca limba engleza etc..). Discutiile in jurul unui proiect frumos au ajuns de domeniul absurdului. Voi face publice mail-urile pe care le-am primit din Italia in urma respingerii acestui proiect, pentru ca sunt niste palme pe care trebuie sa le incaseze altcineva.

  2. Pacat ca initiativele de acest gen sfarsesc fara nici o finalitate, ar trebui sa ne bucuram de banii europeni si sa accesam tot ceea ce putem, cat despre domnii care au votat impotriva ar fi bine sa vina cu o idee de proiect mai buna daca tot se opun la cele care apar acum. Probabil ca daca n-ar mai fi o atitudine anti-oras in consiliul local Targu Neamt lucurile ar merge si mai bine. Stima!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.