Părintele Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, este cercetat penal pentru „efectuarea de lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absența cerificatului de descărcare de sarcină arheologică”. În conformitate cu prevederile articolului 25 din OG 43/2000 o asemenea faptă este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Cel care l-a „binecuvântat” este comisarul Vitalie Josanu, care i-a purtat o sinceră admirație până acum pentru preocupările vizavi de patrimoniu. N-a putut trece cu vederea faptul că, deși prevenit, starețul a angajat niște oameni să sape șanțuri pentru a alimenta lăcașul de cult cu gaz metan. Iar la o aruncătură de băț de mănăstire, la Schitul Nifon vechi, îl avea la „îndemână” pe Constantin Asăvoaie, care ar fi putut face supraveghere argheologică. Și pentru ca povestea să fie și mai tristă, muncitorii, care răscoleau pământul de lângă ziduri, au găsit un tunel pe care l-au spart cu excavatorul.
„Personal nu-mi face plăcere să vorbesc despre acest caz și asta pentru că am avut certitudinea unei strânse prietenii cu starețul Mănăstirii Secu”, a declarat ofițerul de poliție care se ocupă cu protejarea patrimoniului cultural al județului. „Domnia sa a fost vreme de câțiva ani amfitrionul unei reuniuni știintifice de bună calitate, ceea ce m-a făcut să cred că este un om cu drag de patrimoniu. Dar prietenia ce ne-a legat n-a fost una menită sa îngăduie orice abuzuri față de patrimoniul cultural deosebit de valoros al Mănăstirii Secu. În timpul unor verificări în teren – pe care le-a făcut pentru că aveam suspiciuni că săpăturile s-au executat fără supraveghere arheologică – am descoperit șanțul care înconjoară mănăstirea, la foarte mica distanță, pe toate cele patru laturi ale fortificației, cu câteva bretele perpendiculare pe zidul medieval.
Întrucât lucrarea din zona de protecție a Mănăstirii Secu nu a fost autorizată și avizată, conform prevederilor legale, iar săpăturile n-au fost supravegheate arheologic m-am sesizat din oficiu și am inițiat o cercetare penală. Totodată, pentru faptul că în săpătură a fost descoperit un complex arheologic din piatră – o construcție de zid subterană, necunoscută anterior, care a fost spartă de muncitori – fără ca lucrările să fie sistate și fără a se anunța în termen de 72 de ore descoperirea făcută, administratorul monumentului istoric a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 20 000 lei”.
C. MIRCEA