Tezaur la Ruginoasa: Marius Irimia a descoperit 200 de denari

tezaur 3
Monedele descoperite la Ruginoasa

A fost cadoul meu de Moș Nicolae”, a declarat detectoristul Marius Irimia, luni (7 decembrie) la prânz, la scurt timp după cea predat noua sa descoperire directoarei Direcției pentru Cultură Neamț.

Povestea descoperirii celui de-al cincilea tezaur monetar roman din cariera lui Marius Irimia este fabuloasă. „Sâmbătă am plecat să fac o detecție la Ruginoasa. Eu am mai bătut zona, dar de data asta aveam în minte un loc anume unde voiam să ajung. Drumul era desfundat și m-am împotmolit. Cred că m-am chinuit vreo jumătate de ceas să ies din noroi, dar patina, și cum am mai avut eu aventuri de-am scos mașina cu caii de prin șanțuri, m-am enervat, m-am dat jos, am luat detectorul și am găsit tezaurul. Acum, derulând filmul, îmi dau seama că acolo trebuia să mă împotmolesc. Dar n-am renunțat la ideea de a ajunge la locul în care voiam să merg inițial. Am un feeling că și acolo este ceva. Zona Ruginoasa încă ascunde multe lucruri și, dacă nu le descoperă cei de la muzeu, le voi descoperi eu”.

comoara foto marius irimia (6)
Descoperire mai veche a lui Marius Irimia în Neamț

tezaur 1Cei 200 de denari imperiali romani scoși la lumină de Marius Irimia datează din secolele I-III și reprezintă al treilea tezaur descoperit în județul Neamț.

Ca de obicei, domnul Irimia a dovedit că are cunoștințele necesare pentru a face asemenea descoperiri”, a declarat Rocsasna Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț. „Cu siguranță la Ruginoasa există un sit, care trebuie de urgență înscris în primul rând în Repertoriul Arheologic Național, pentru a beneficia de protecția legislației referitoare la patrimoniu. Sper ca această nouă descoperire în zonă să-i determine pe specialiștii din cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț să facă demersurile necesare pentru înregistrarea sitului și să inițieze o cercetare arheologică în zonă, pentru a scoate la lumină toate comorile care, cu siguranță, se ascund încă în pământ”.

C. MIRCEA

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *