Cetatea Târgu Neamț – La loc comanda?

La început a fost un comunicat, semnat de președintele CJ Neamț, Emilia Arcan, din care am aflat că un distins consilier județean de sorginte târgnemțeană a lăsat deoparte orice diferend politic și intenționează să pledeze cauza Primăriei Târgu Neamț în plenul județului, ca să se ia una bucată Cetatea Neamțului de la Complexul Muzeal și să se dea aceeași bucată Cetatea Neamțului către Primăria Târgu Neamț, spre judicioasă administrare și binecuvântat uzufruct. Comunicatul oficial al județului poate fi citit aici, dacă, între timp, n-o fi dispărut.

Hotarare CNMCPentru că a dispărut, în schimb, proiectul inițiat de Mircea Pintilie prin care urma să se decidă soarta Cetății Neamțului, semn că, undeva, cineva, cumva, mai gândește și pe termen lung. Undeva poate să însemne loco, dar, mai degrabă, București, fiindcă tocmai ce pică la ceas de seară o adresă de la Ministerul Culturii, via Complexul Muzeal Județean Neamț, cu avizul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, care, în noiembrie 2015 ar fi dat undă verde pentru trecerea Cetății (plus trei alte obiective, Casa Veronicăi Micle, Casa lui Ion Creangă și Muzeul de Etnografie), dar acum, pe 19 ianuarie 2016, a revenit la sentimente mai favorabile patrimoniului județului.

Un rol determinant pare să-l fi avut apelul lansat de dr. Gheorghe Dumitroaia, directorul CMJ Neamț, pe care îl redăm în cele ce urmează:

«APEL LA RAȚIUNE

Pe data de 1 aprilie 2016 se vor împlini 38 de ani de când fostul Consiliu Popular al Județului Neamț a luat hotărârea de a înființa o singură instituție muzeală, cu personalitate juridică, pentru întreg teritoriul administrat, în care să fie reunite toate unitățile de profil din rețeaua de stat, în scopul îmbunătățirii unei activități care, până atunci, nu de puține ori, s-a dovedit haotică și lipsită de profesionalism.

An de an, până în 1989 și după aceea, cu sprijinul Consiliului Județean, unitățile muzeale din Piatra-Neamț, Roman, Tg. Neamț și Bicaz au cunoscut transformări importante, instituția coordonatoare, respectiv Complexul Muzeal Județean Neamț, fiind apreciată ca atare pe plan național și internațional.

S-a întâmplat, însă, ca unele administrații locale să fie interesate de rezultatele muncii noastre și din rațiuni economice sau de imagine, să-și dorească administrarea unităților cu succes la public, argumentând mai puțin convingător că sunt în stare să facă mult mai mult decât facem noi pe linia prezentării, protejării și valorificării patrimoniului muzeal.

Astfel, Primăria Tg. Neamț a inițiat, încă de la începutul anului 2013, o campanie mediatică vădit răuvoitoare și nedreaptă, scopul final fiind preluarea celor patru unități muzeale de pe raza orașului.

Întrucât, în toată această perioadă, nu a existat cineva care să se intereseze în mod serios de nevoile reale ale muzeelor respective și funcționarea corespunzătoare a acestora pe viitor, rugăm consilierii județeni ca, înainte de a supune la vot propunerea făcută pentru ședința din 28 ianuarie, să aibă în vedere că:

  1. Nu există argumente serioase de natură istorică, în ceea ce privește proprietatea și administrarea corespunzătoare a unităților din Tg. Neamț de către Primărie, documentele și experiența demonstrându-ne contrariul;
  2. Cetatea Neamț (monument istoric categoria A) nu a fost vreodată în proprietatea orașului, de starea sa preocupându-se Direcția Monumentelor Istorice, Comitetele de Cultură ale Regiunii și Județului sau Consiliul (Popular) Județean, iar de organizarea și administrarea sa ocupându-se instituția de specialitate pe care o reprezentăm; orașul nu a avut și nu va avea niciodată forța și experiența necesare pentru funcționare unor asemenea obiective;
  3. Casa Memorială „Veronica Micle” (monument categoria B) este creația exclusivă a Complexului Muzeal Județean Neamț;
  4. Casa Memorială „Ion Creangă” (monument categoria A), fostă proprietate (nerevendicată, la intervenția noastră) a Asociației Învățătorilor din România, a fost „descoperită ”târziu de administrația locală, meritele pe care și le asumă aceasta (vezi Zilele „Ion Creangă”) fiind nejustificate;
  5. De soarta Muzeului de Istorie și Etnografie (monument categoria B), reorganizat de noi, administrația din Tg. Neamț s-a interesat extrem de rar, deși acesta constituie o carte frumoasă de vizită a orașului;
  6. Nu există argumente serioase de natură organizatorică și muzeală, care pot asigura funcționarea normală a unităților pe viitor, întrucât:

          – lipsește personalul de specialitate și laboratorul de conservare-restaurare;

          – nu există o echipă specializată în domeniul întreținerii și organizării expozițiilor;

          – lipsește patrimoniul mobil pentru „mobilarea” expozițiilor permanente și temporare, retragerea pieselor aflate în proprietatea unităților din Piatra-Neamț echivalând cu închiderea expozițiilor permanente;

  1. Promisiunile cu privire la îmbunătățirea calității activităților nu sunt de luat în seamă, „experiențele” de tot felul și lipsa de profesionalism pe care le-am văzut în ultimii ani demonstrând că nu avem de a face cu acțiuni care au legătură cu muzeografia si zona;
  2. Există certitudinea că Primăria nu se poate implica în reabilitarea propriu-zisă a imobilelor, așa cum este monumentul Cetatea Neamț, unde trebuie să intervenim de urgență, inclusiv cu sume substanțiale care depășesc veniturile acumulate din taxe;
  3. Speranțele care se pun, în legătură cu veniturile aduse de cele patru obiective, sunt iluzorii: dacă se scad cheltuielile de personal, întreținere, restaurări și servicii, se va vedea adevărata stare de lucruri. Din tot ceea ce am simțit în ultimii ani, rezultă mai degrabă că este vorba de un interes al cuiva față de serviciile, posturile și spațiile din perimetrul unităților din Tg. Neamț, ceea ce ar fi un lucru foarte trist pentru cultura nemțeană, cel puțin.

La cele de mai sus adăugăm punctul de vedere exprimat, de această dată în cunoștință de cauză, de Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor din cadrul Ministerului Culturii.

În numele grijii permanente pe care am manifestat-o față de muzeele din Tg. Neamț, în ultimii 25 de ani mai cu seamă, dovedită prin acțiuni concrete de real succes, pe care Primăria locală nu este interesată să le cunoască, vă invit să amânați luarea unei hotărâri în sensul dorit. Să găsim soluția unei colaborări benefice, atât pentru Primărie, cât și pentru instituția care a investit, înainte de toate, multă dragoste față de trecutul orașului de sub Culmea Pleșului.

Apelăm, deci, la rațiunea dumneavoastră! O hotărâre greșită poate compromite viitorul!

Dr. Gheorghe Dumitroaia

Director-Manager al Complexului Muzeal Județean Neamț»

 

 

 

 

 

2 COMENTARII

  1. Ceea ce a scris aici dl.director Dumitroaia este corect.ASta e ideea lui Arsene..seful PSD care vede peste tot numai oportunitati de afaceri.ASA SE INTAMPLA CAND IN FRUNTEA UNEI COMUNITATI AJUNG OAMENI FARA STIINTA DE CARTE!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.