Acasă Arhiva Declarație de independență la Târgu Neamț: Grădinița nr. 1 nu mai vrea...

Declarație de independență la Târgu Neamț: Grădinița nr. 1 nu mai vrea ”Vasile Conta”

tg gradinita contaConflictul apărut între conducerea liceului ”Vasile Conta” și cadrele de la Grădinița nr. 1 din Târgu Neamț a depășit faza vizitelor protocolare de la Inspectoratul Școlar și a ajuns într-un punct de răscruce. Cei de la Grădinița nr. 1 și-au proclamat independența și acum așteaptă decizia ISJ Neamț, să vadă dacă le-o aprobă. Cei de la unitatea preșcolară au înaintat adrese la Primăria și Consiliul Local Târgu Neamț, plus Inspectoratul Școlar Județean, pentru ca grădinița să fie afiliată altui liceu din oraș, să se rupă cu totul de ”Vasile Conta”.

”Nu știu dacă a fost un conflict, cred că a fost mai mult o problemă de comunicare. În rândul colegelor mele s-au adunat niște nemulțumiri, privind diferențele salariale prin hotărârile judecătorești, acea 100 de euro pe care toți profesorii din Conta au pierdut-o și, bineînțeles și noi, pentru că aparținem, ca structură, de Liceul Conta. Ținând cont de sistemul de învățământ și de salariile mici, totul până la bani! S-a spus despre grădiniță că se află într-un deficit bugetar și că din cauza asta liceul este tras în jos, nemaifiind bani pentru salarii. De aceea, colegele mele au hotărât să facă o cerere către conducerea primăriei, către Consiliul Local și, chiar, către ISJ Neamț, prin care grădinița să fie desprinsă de Liceul «Vasile Conta» și să ne afiliem la alt centru bugetar, la o altă instituție bugetară, astfel încât să ne asigurăm că nu ne mai regăsim în acest deficit bugetar și cadrele didactice nu vor trebui să intre în restrângere de activitate. Nu vrem să riscăm să ne pierdem locurile de muncă, mai ales că avem cadre didactice titulare, cu grade, și copii foarte mulți, cu grupe multe, aici, la grădiniță. Din moment ce nici măcar drepturile salariale nu ne-au fost respectate… Deja s-au desființat două grupe de preșcolari, s-a disponibilizat personal didactic și nedidactic. De aici, nemulțumirile colegelor mele s-au accentuat. Domnul inspector general Stan știa de aceste probleme cu deficitul bugetar și a rămas să se hotărască la nivel de inspectorat. Noi, aparținem de liceu, de aproximativ, 10 ani de zile. Înainte de a ni se lua personalitatea juridică, am aparținut de Colegiul Tehnic «Ion Creangă», am avut state de plată, cărți de muncă și ne primeam salariile tot de la «Ion Creangă». Aici, exista director de sine stătător, ne autogospodăream. Acum, în județul Neamț, nu mai există nicio grădiniță cu personalitate juridică”, a declarat Luminița Agapie, directorul Grădiniței nr.1.

În așteptarea avizului ISJ Neamț, grădinița își vede de treabă, cu cele 20 de cadre didactice, 16 ”nedidactici” cu tot cu administrator, aproximativ 310 preșcolari și, desigur, un deficit bugetar greu de învins. (C.T. STURZU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here