Metoda ”Accidentul” lovește în copii de 7 ani!

Escrocii care acționează anunțând telefonic accidente sau alte catastrofe și-au găsit un nou grup țintă. De data aceasta nu mai apelează bătrâni pe care-i anunță de accidente ale copiilor și le cer bani ca să îi scape pe aceștia de urmări, ci s-au îndreptat asupra celor mici.

telefon foto society6Un astfel de caz s-a înregistrat în Iași, când o fetiță de 7 ani a primit un telefon, iar persoana care a sunat i-a spus că este polițist, că mama ei este accidentată și că părinții ei sunt încătușați, iar pentru a fi eliberați fata trebuie să dea toți banii și aurul din casă. Copila a pus 1.000 de lei și un ceas într-o pungă, pe care a aruncat-o pe geam, pe trotuar, de unde a fost ridicată de o persoană necunoscută.

Mama fetei a anunțat poliția ieri, pe 5 ianuarie, iar acum IPJ Iași a întocmit dosar penal pentru înșelăciune.

Polițiștii ieșeni oferă și un set minim de reguli prin care părinții pot spori siguranța copiilor și teme care trebuie discutate permanent cu cei mici:

1. Când dorești să ieși cu prietenii la joacă sau la plimbare spune acest lucru părinților. Este important ca aceștia să știe tot timpul unde ești, pentru ca tu să fii în siguranță.

 1. NU intra în contact cu persoane necunoscute, care încercă să-ți câștige simpatia și nu primi de la acestea bani, jucării, dulciuri sau alte bunuri, pentru că s-ar putea să aibă gânduri ascunse și să intenționeze să-ți facă rău.
 2. NU accepta invitații la spectacole, restaurant sau la domiciliul unor cunoștințe ocazionale, pentru că nu ai de unde să știi ce intenții au. Există posibilitatea ca aceștia să fie infractori.
 3. NU întârzia afară după lăsarea întunericului, evită traversarea parcurilor, a zonelor puțin populate sau a străzilor de la periferie. Noaptea este timpul când acționează infractorii.
 4. NU te lăuda celorlalți copii cu bunurile pe care le ai acasă (bani, bijuterii, electronice), pentru că s-ar putea ca aceste informații să ajungă la urechile spărgătorilor de locuințe.
 5. NU ieși la joacă cu bunuri de valoare, adică telefoane mobile, bani, bijuterii, pentru a nu tenta infractorii și pentru a te feri de neplăceri.
 6. Atunci când ești singur acasă nu deschide ușa persoanelor străine, indiferent de motivul pe care îl spun acestea: «că sunt de la internet, de la gaz… sau că au produse ieftine de vânzare». Spune părinților cine i-a căutat și ei știu cum să rezolve problemele casei.
 7. În cazul unor telefoane primite din partea unor persoane necunoscute nu continua discuția. Închide imediat telefonul și anunță cât mai repede părinții sau o persoană pe care o cunoști și în care ai încredere.
 8. Nu înmâna niciodată, sub orice motiv, unei persoane cunoscute sau necunoscute, bani sau bunuri de valoare. Acest lucru trebuie să îl facă doar părinții.
 9. NU da niciunei persoane întâlnite pe Internet informații personale despre tine sau familia ta.
 10. NU tot ceea ce citești sau vezi pe internet este adevărat. Cere ajutorul părinților sau al profesorilor tăi, care îți pot oferi și alte surse de informare.
 11.  NU răspunde la mesajele care te supără sau care conțin cuvinte sau imagini nepotrivite și fii foarte atent la fotografiile cu tine sau cu familia pe care vrei să le postezi pe internet. Și infractorii folosesc internetul”.

 

alegeri locale psd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.