Poetul Gheorghe Simon – lansare de carte la Filioara

Joi, 7 ianuarie, la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din satul Filioara, comuna Agapia, poetul Gheorghe Simon, fiu al satului, și-a lansat cartea de poezii “Fiul Agapiei”, în prezența preotului paroh Dumitru Irina, a directorului Casei Culturii „Ion Creangă”, Margareta Mihăilescu, a profesorilor, elevilor și a zecilor de credincioși din sat, veniți la slujbă.

tg filioara gheorghe simion 01„Transmit tururor celor prezenți, în special domnului profesor Simon, multă sănătate, un an nou cu bucurii, un an mai bun. Îmi doresc să se mai nască în Agapia oameni așa cum este domnul profesor Gheorghe Simon. Pe data de 15 ianuarie la Casa Culturii din Târgu-Neamț va avea loc un omagiu adus marelui poet național Mihai Eminescu, la care vor participa, pe lângă domnul profesor Simon și alți doi agapeni, respectiv domnul profesor universitar Nicolae Scurtu, membru al Uniunii Scriitorilor din România și domnul Ioan Popei, pictor și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România”, a transmis directorul Casei Culturii „Ion Creangă” din Târgu-Neamț.

tg filioara gheorghe simon 02„Iertare de la sufletele frumoase ale Agapiei și mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Ce caut, aici? L-am rugat pe părinte să mă primească și m-a primit cu drag. Să știți că aici sunt acasă. Cine-și face zid de pace, armă de tărie, are viața îmbelșugată în a Sa împărăție. Piatra de aici de la biserică este piatra de la casa din spatele Mănăstirii Agapia și această piatră a fost adusă de filioreni cu căruțele. Vreau să vă mulțumesc pentru acești copii frumoși și pentru vrednicia filiorenilor. Eu sunt fiul Agapiei, dar și al Filioarei. Sunt născut în Filioara”, a spus poetul Gheorghe Simon.

„Mulțumesc domnului profesor, pentru că este astăzi alături de noi, mulțumesc invitaților și tuturor credincioșilor pentru prezență. La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Ioan”, a spus și preotul paroh Dumitru Irina.

La final, preotul paroh i-a înmânat poetului Gheorghe Simon Crucea Satului Filioara.

tg filioara gheorghe simon 03Poetul Gheorghe Simon s-a născut la 27 martie 1950 la Mănăstirea Agapia. A fost profesor de limba franceză la Școala „Nicolae Grigorescu” din Agapia și a semnat în mai multe reviste de cultură, cum ar fi „România literară”, „Convorbiri literare”, „Timpul”, „Dilema Veche”. De asemenea, a primit și numeroase premii, cum ar fi premiul revistelor „Luceafărul”, „Ateneu” sau „Tribuna”. A fost membru fondator și redactor șef adjunct al al revistei „Opinia studențească”, este membru fondator al Fundației Culturale „Ion Creangă” și este și membru al Uniunii Scriitorilor din România. Gheorghe Simon este cetățean de onoare al comunei Agapia, dar și al orașului Târgu-Neamț, distincție ce i-a fost conferită în primăvara anului trecut.

Nefiind prezent la eveniment, fiind plecat din localitate, primarul comunei Agapia, Neculai Nastasă a ținut să ne declare: „Îi transmit multă sănătate domnului profesor Gheorghe Simon și multă putere de muncă. Îl asigur de toată prețuirea mea, nu numai pentru că este fiu al satului, ci pentru toată activitatea sa culturală, pentru implicarea domniei sale în actul de cultură”.

C.T. STURZU

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *