Dacă n-ar fi de plâns, sigur ar fi de foarte mult râs, dar, de fapt, situația se înscrie mai bine în categoria ”dă-i *** putere”. Subiectul este Cetatea Târgu Neamț, mai exact pohtele ce pohtesc Cetatea.
În ședința consiliului județean care s-a petrecut pe 28 ianuarie, s-au aprins spiritele consilierilor cu origini sau domicilii actuale în Târgu Neamț, care au susținut cauza Primăriei Târgului, respectiv să se ia Cetatea și alte trei obiective muzeale din oraș de sub tutela Complexului Muzeal Județean și să se dea autorităților locale. Din gura preavenerabilului Vasile Nica (PSD) și a preadistinsului consilier, venerabil și el pe bază de vinuri alese, Mircea Pintilie (independent ce se Mișcă Popular), cei prezenți au putut afla că Primăria Târgu Neamț vrea Cetatea și o s-o aibă, fiindcă așa vor mușchii lor de consilieri județeni, pe persoane fizice și pe partide.
Cu acest prilej, s-a dezvăluit cea mai de senzație știre care poate exista pe pământ din vremurile biblice încoace, respectiv că Mircea Pintilie împlinește anul acesta sublima vârstă de 621 de ani, ceea ce îi dorim la mai mare. Zice gura ”păcătosului”: ”Stau la 30 de metri de Cetate. Știu cum a fost făcută Cetatea Neamțului…”
Dat fiind că prima atestare a edificului e de pe la 1395 (oficial), se cheamă că distinsului consilier de sorginte târgnemțeană i s-au cuveni un loc în Cartea Recordurilor, eventual cel de președinte, în amintirea trecutului apropiat pe care pare să-l regrete.
* Amenințări la masa rotundă
Foarte serios vorbind, schimbarea tutelei monumentului istoric emblemă pentru județul Neamț s-ar cuveni discutat cu argumente mai solide decât ”asta-i pohta ce-o pohtesc”. La masa rotundă a CJ-ului, s-au proferat, din păcate, doar amenințări.
Prima amenințare – Vasile Nica, PSD și alte organizații culte: ”Cetatea a ajuns la Consiliul Județean după anul 2000, pentru că era a nimănui și s-a forțat pe lângă lege, că era vorba de proiectul de reabilitare. Legea 213 (probabil a bunurilor publice – n.red.) arată că solicitarea administrației Târgu Neamț este corectă. Administrația Târgu Neamț va solicita în continuare cele patru obiective! (…) Am început monitorizarea activității pe cele patru obiective, să vedem dacă cele constatate de noi (care noi?!? – n.red.) bat cu cele pe care le va raporta Complexul Muzeal Județean! Proiectul inițiat de dl. Mircea Pintilie va continua!”
A doua amenințare – Cristian Tapalagă, PNL: ”Am luat act. Grupul PNL amendează inițiativa colegului Pintilie și propunerea de a trece cele patru obiective în administrarea autorităților locale din Târgu Neamț (…) Comisia Națională pentru Muzee și Colecții din Ministerul Culturii nu este de acord cu trecerea, din punctul meu de vedere, capitolul e încheiat. Să lăsăm obiectivele acolo unde sunt! Să respectăm legea, nu altceva! Niciodată, la situația actuală, de azi, nu vom vota un astfel de proiect!”
A treia amenințare – Mircea Pintilie, independent care nu se duce la PSD: ”Am inițiat acest proiect de mult, dar am fost rugat să amânăm. Dacă o făceam în decembrie anul trecut, era trecut! Combat ce zice dl Tapalagă, pentru că aceste muzee sunt pe raza orașului Târgu Neamț. De ce nu poate Târgu Neamț să aibă propriul complex muzeal? A mai fost o discuție pe vremea când eram la conducerea județului, dar atunci n-am fost de acord cu trecerea, pentru că era conducerea care era și nu mi-a inspirat încredere. Stau la 30 de metri de Cetate. Știu cum a fost făcută Cetatea… Știu ce se întâmplă… Consider că Primăria Târgu Neamț și Consiliul Local Târgu Neamț, fiind mai aproape, ar putea gestiona mai bine, ar putea avea un complex muzeal propriu. Va veni timpul când proiectul va fi pus pe ordinea de zi, în ședința ordinară din februarie, și va fi votat! Am cedat acum, că nu e așa de urgent, dar nu renunț!”
Dacă proximitatea este argumentul suprem, atunci s-ar cuveni, zicem noi, să i se dea Cetatea consilierului Pintilie, că tot stă la 30 de metri de ea. Și, dacă tot i se dă Cetatea în administrare, să i se dea și centrul de prelucrare a lemnului, că e în aceeași proximitate, bașca dl. Pintilie este deja familiarizat cu acesta.
Dana OSTAHIE
PS: Cristian Tapalagă a făcut o alegorie interesantă: ”S-au făcut referiri la infiltrații, mucegaiuri, alte probleme. Eu vă întreb: acasă, dacă am infiltrații și mucegaiuri în baie, îi dau apartamentul vecinului să le rezolve?”
Premiul ”tot pățitu-i priceput” l-a adjudecat consilierul Costache Lupu, care, amintindu-și de experiența bazei hipice de la Piatra Neamț, a spus, evident sincer: ”Mie mi se pare că asta ascunde în spate niște interese”.
Un comentariu
„Umorul e o forţă. Nimic nu uneşte oamenii mai bine ca râsul.” (Lev Tolstoi)
Felicitari, multumim, ne-ati schimbat starea de dimineata!