Angajații Spitalului Județean Neamț s-au strâns și astăzi, 11 februarie, pe holuri, ca să facă front comun împotriva atitudinii conducerii Consiliului Județean Neamț, vădit împotriva managerului Ioan Lazăr. Manifestul a adunat vreo cincizeci de oameni, care și-au exprimat nemulțumirea la adresa intențiilor de schimbare, precum și la adresa cuvintelor cu care au fost ”gratulați” zilele trecute de președintele Emilia Arcan. Protestatarii au spus că încă așteaptă scuzele doamnei Arcan și, de asemenea, așteaptă să vină cineva de la Consiliu, să le vorbească.
De la Consiliul Județean, a ajuns la spital doar o comisie, constituită din dispoziția președintelui Arcan pentru a verifica cele semnalate de consiliul de administrație, referitor la cheltuirea – deși, mai degrabă, necheltuirea – banilor pentru ”secțiunile dezvoltare și funcționare”. Emilia Arcan a precizat, prin intermediul purtătorului de cuvânt, că ”verificările au început de miercuri, 10 februarie, urmând ca luni, pe 15 februarie, dimineața, să prezinte concluziile într-un raport final, în care vor fi incluse soluțiile găsite de cei șapte membri ai comisiei”. ”Până luni dimineața, când va ajunge raportul la Consiliul Județean și la presă, doamna președintă nu știe nimic și nu are nimic de declarat până atunci. Activitatea de verificare a început de ieri, cu o zi înainte fiind dată decizia pentru a se merge pe teren. Astăzi, nu se duce nimeni de la Consiliul Județean la negocieri la spital pentru că, pe de o parte, nu s-a solicitat acest lucru, iar pe de altă parte, fiecare are dreptul să se exprime cum vrea”, a precizat Simona Balint, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Neamț.
Reamintim una din supărările medicilor și asistenților de la Spitalul Județean, într-atât de mari încât să-și demonstreze sprijinul pentru directorul Lazăr în mod public, zilele trecute, dar și de data aceasta.
Vă prezentăm selecțiuni din efuziunea Emiliei Arcan la o emisiune tv, în vreme ce, la Spitalul Județean, niște oameni își manifestau, pașnic, sprijinul pentru directorul Ioan Lazăr.
„Eu mai stau două-trei luni și-am plecat acasă, dar nu acesta îmi este gândul. Dacă reușesc să fac ceva pentru județul Neamț, am să fac. Și-am să mă lupt și-am să mă bat cu toți, să vadă că nu este chiar așa – că n-au îndrăznit alții să se atingă de Spitalul Județean, că n-au îndrăznit alții să facă altceva – drept să vă spun, m-am săturat!”
„Ce n-am făcut în trei ani și jumătate, voi face în cele trei-patru luni, câte-or mai fi!”
„Să vedeți ce protest au avut astăzi (vineri, 5 februarie – n.red.)! Toată lumea, vreo 30-40 de persoane (au fost o sută – n.red.), în fața cabinetului domniei sale, ca să-i țină apărarea. Cine credeți că erau? Noii angajați, noii slugarnici! A fost un protest spontan, în urma căruia nu știu ce s-a întâmplat, că eu am venit la dumneavoastră (la emisiune – n.red.), eu nu stau după ei!”
* Nemțenii, despre cuvintele „alese”
Cum au reverberat cuvintele președintelui CJ în sufletele cititorilor din județ?
„Chiar dacă ar trebui să țin partea unei femei, găsesc josnică exprimarea unei asemenea persoane. Vorbește despre slugi din prisma propriei experiențe de partid. Ce vreți de la o individă care are un trecut profesional și moral de joasă speță. Sper să nu fiți «convinși» să abandonați presiunea. Demonstrați forța presei de calitate printr-o presiune constantă asupra celor care ne consideră pe toți niște sclavi” – Daciana. Un alt cititor, care s-a semnat Doe, a fost mai laconic: „Mahala”.
„Un cetățean” a scris: „I se potrivește de minune expresia populară: «S-a suit (…) copac»”, în timp ce o „Slugă” a avut câteva cuvinte mai puțin „dulci”: „Așa ne văd borfașii (politicienii) ca pe niște slugi pe moșia lor, cât despre scuze, nu ne interesează pentru că atâta cultură au. Mai bine… lasă-ne!”.
Dacă managerul Ioan Lazăr – insistăm pe cuvântul manager, pentru că nu se discută despre performanțele medicul ORL-ist Ioan Lazăr, ci despre modul în care managerul Ioan Lazăr a administrat spitalul -, nu merită să rămână în funcție, trebuie să fie demis! Trebuie să se facă o anchetă corectă, să se stabilească pagubele și chiar să fie tras la răspundere și din punct de vedere legal, pentru că de aceea există legi și oameni care să le aplice. Dar totul trebuie să se facă fără scandal, fără urlete și fără reproșuri pentru a-l discredita pe medicul Ioan Lazăr. Îl vor discredita, oricum, pe managerul Lazăr, rezultatele anchetei dacă acuzele de acum se adeveresc!
DAR…
„Teoretic, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a fost pe lista atribuțiilor mele, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ), și am cunoscut situația de acolo în linii mari, dar, practic, fostul președinte Iacoban a insistat să supravegheze el activitatea unității spitalicești. Dovadă sunt comunicatele de presă cu referire la spital și fotografiile pe care le-a făcut în timpul deplasărilor la lucrările în desfășurare, la Blocul Operator. Din păcate, nu am fost informată nici când mergea acolo, nici ce constatări făcea!”, spune șefa CJ Neamț, Emilia Arcan, pe 26 ianuarie, când anunța că este „supărată pe nerealizarea planului investițional la Spitalul Județean”. Aceeași Emilia Arcan repetă, consecvent, că: „Ce n-am făcut în trei ani și jumătate, voi face în cele trei-patru luni, câte-or mai fi!”.
Vreo sută de medici și cadre medicale au protestat, la Spital, pentru a-l susține pe actualul manager. O vicepreședintă de Consiliu Județean a tăcut mâlc atâția ani, când era plătită tot din bani publici, și spune că nu a putut să intervină pentru rezolvarea problemelor din spital din cauza fostului șef, care, poate, i-o fi pus căluș la gură și cătușe la mâini. Unii au protestat, alta a ținut capul plecat, iar protestatarii sunt numiți „slugarnici”.
Andreea AMARIEI
2 comentarii
“doamna președintă” ??? Really?
Vai de mama ei de ,,presedinta,,(…),ajunsa intamplator ,,mare politician,,care a uitat de unde a plecat si unde ii este de fapt locul!!!Ce poti sa-i ceri unui astfe de ,,om,, lipsit de educatie si bunul simt???????????