Incompatibilitate la Agapia

pietricica turism

ani (640x494)Agenția Națională de Integritate (ANI) a publicat miercuri, 2 martie, un comunicat în care sunt incluse numele a 11 foști sau actuali aleși locali care au fost găsiți incompatibili de Agenție. La poziția cu numărul cinci, se află fostul viceprimar din comuna Agapia, Neculai Băicănescu.

Conform ANI, fostul vice s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 4 iulie 2012 – 12 august 2013, când a fost atât viceprimar, cât și persoană fizică autorizată în cadrul „Băicănescu Neculai Persoană Fizică Autorizată”. Cei de la ANI spun că, în acest mod, fostul viceprimar din Agapia a încălcat „dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003”.

Băicănescu se face vinovat și de conflict de interese administrativ, deoarece, în perioada exercitării mandatului de viceprimar a luat parte la două ședințe de Consiliu Local, din 25 octombrie 2012 și 1 martie 2013, și a votat pentru adoptarea a două hotărâri care prevedeau închirierea pășunii comunale. „Ulterior adoptării acestor hotărâri, Asociația crescătorilor de animale Răchitiș-Agapia (asociație în cadrul căreia soția acestuia deține calitatea de asociat fondator), în calitate de concesionar, a încheiat cu Primăria Comunei Agapia, în calitate de concedent, două contracte de concesiune și două acte adiționale”, după cum precizat în comunicatul ANI.

Pentru că Agenția Națională de Integritate a stabilit că fostul vice a avut un interes clar în adoptarea și semnarea respectivelor hotărâri, s-a decis că: „Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) și (2) din Legea nr. 215/2011, dispozițiile art. 76, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003, precum și dispozițiile art. 75 și art. 77, alin. (1) și (2) din Legea nr. 393/2004”.

Acum mai bine de un an, exact pe aceleași motivații, primarul de Agapia a fost declarat în conflict de interese, dar instanța a infirmat decizia ANI. Poate nu ar fi rău ca fostul viceprimar să apeleze la aceiași avocași sau să se ceară la același complet, pentru a trece mai ușor șocul deciziei ANI.

Andreea AMARIEI

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.