Își permite președintele Consiliului Județean Neamț să încalce legea?

Doamna Emilia Arcan, ajunsă președinte al Consiliului Județean Neamț în urma unor întâmplări – una tragică, decesul lui Culiță Tărâță, alta tragi-comică, cu revocarea din funcție a lui Constantin Iacoban -, a moștenit, prin natura împrejurărilor, și atribuțiile celor doi.

În cazul demiterii/ revocării managerului Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, Emilia Arcan este pe cale, cu sau fără știință, să încalce prevederile contractului de management pe care l-a moștenit de la Culiță Tărâță, și cu bune și cu rele. Contract care, conform tuturor legilor din România și de aiurea, este literă de lege între părți, deci nerespectarea lui înseamnă nerespectarea legii.

emilia arcanPotrivit contractului de management, managerul SJU Piatra Neamț poate fi revocat din funcție numai conform art. 6 pct. 4, care spune că asta se poate ”la propunerea comisiei de evaluare numită în condițiile legii”. Consiliul de Administrație al spitalului poate cere revocarea managerului, numai dacă are un raport al comisiei de evaluare în acest sens. Cum acest raport nu există, Consiliul de Administrație și-a depășit atribuțiile și cei de acolo au cerut demiterea managerului pe baza unor date obținute în afara cadrului legal generat de contractul de management. În felul acesta, au pus-o într-o situație extrem de neplăcută pe Emilia Arcan, care are doar trei alternative:

  1. a) încalcă legea și ține cont de propunerea Consiliului de Administrație;
  2. b) nu încalcă legea și continuă vânătoarea de greșeli ale doctorului Lazăr sau cere constituirea unei comisii de evaluare, după care să acționeze în consecință;
  3. c) nu face nici una, nici alta, amânând un deznodământ până la sfârșitul verii, când contractul se încheie la termen.

Valentin Bălănescu

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *