Elevii francezi veniți în schimb de experiență la Piatra-Neamț au putut ”experimenta” pe propria lor piele ceea ce voiau să vadă și au dat piept cu realitățile sistemului sanitar românesc, respectiv din Neamț. Mai exact, au ajuns la spital, acuzând ceea ce ulterior a fost diagnosticată drept indigestie. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Neamț, unitatea unde elevii au fost cazați și au mâncat a fost amendată.
„În cursul zilei de 7 aprilie, ora 10.37, Direcția de Sănătate Publică Neamț a fost anunțată, de către medicul șef de la secția Boli Infecțioase, din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Piatra-Neamț, că mai mulți adolescenți de naționalitate franceză (17 – n.red.), care se aflau în secția Cardiologie, în schimb de experiență, au prezentat, începând de miercuri seara, 6 aprilie, ora 21, crampe abdominale. N-au dat importanță. A doua zi dimineață (7 aprilie), 17 persoane au prezentat crampe cu greață. Patru dintre ei au avut și vărsături și, de asemenea, 4 au avut și scaune moi. Dintre aceștia, 17 erau francezi, iar unul era cetățean român, coordonatorul grupului, președinta Asociației Roanne Piatra-Neamț . S-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe, unde au fost văzuți, au fost consultați, li s-au recoltat probe. Nu au primit tratament pentru că a fost o indigestie. Au fost trimiși acasă și au plecat ieri, 7 aprilie, la București”, a precizat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al DSP Neamț. „Tratamentul” cu pâine prăjită și orez pare să fi dat rezultate, mai ceva ca oricare altă terapie modernă: cei de la DSP Neamț au luat legătura, în această dimineață, cu coordonatorul grupului și au aflat că elevii sunt bine.
Pe de altă parte, deși se pare că francezii au mâncat la cantina Colegiului Tehnic ”Gheorghe Cartianu” din Piatra-Neamț, de la DSP nu am primit nicio confirmare în acest sens, dar, în schimb, dna. Grădinaru a precizat că „S-a mers la cantina unității școlare unde copiii au servit masa. S-a mers acolo, s-a făcut control igienico-sanitar de către inspectorii sanitari din cadrul DSP, din cadrul departamentului de control, și din cauză că nu au găsit probe de alimente, deținute cu o zi înainte, s-a acordat o amendă în valoare de 1000 de lei, conform Hotărârii de Guvern 857/2011, art. 41, lit. e”, a adăugat dr. Grădinaru.
Ce au mâncat francezii înainte să li se facă rău? Potrivit celor care s-au ocupat de ancheta epidemiologică, elevii francezi au fost serviți cu carne din belșug: ceai, salam, cașcaval și măsline la micul dejun, ciorbă de pui, friptură la grătar și garnitură de legume mexicane la prânz, plus cartofi moldovenești cu carne de porc și câte o banană la cină.
(M.T.)
3 comentarii
Fara comentarii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Doamna Arcan sa verifice si bucataria respectiva.
Cum sa nu li se faca rau? Chiar daca sectia de cardiologie e moderna, pana acolo, musafirii au avut ce vedea!!! Oare, nu s-au ingrozit cand au urcat in lift??? Ce idée cretina, sa duci niste occidentali un vizita la sjn ! Si cazare in alt loc, nu se gasea? Uite-asa ne facem de ras! Lumea a treia!