ANI lovește iar în Neamț – Un viceprimar și patru consilieri locali!

Agenția Națională de Integritate a emis în după-amiaza de 27 mai un comunicat privind incompatibilitatea și conflictul de interese, administrativ și/sau penal, constatate în cazul unei noi ”tranșe” de aleși locali. Județul Neamț este, și de această dată, bine reprezentat, pentru că, după cum bine se știe, aleșii locali de factură locală fac casă bună cu nerespectarea prevederilor legale, mai cu seamă când vine vorba de afacerile, mai mici sau mai mari, pe care le au.

Primul lovit este Constantin Păduraru, viceprimarul comunei Dochia, găsit în conflict de interese administrativ și penal, pentru că, ”În calitate de consilier local, a participat la data de 15 martie 2013 la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului local privind organizarea pășunatului pe raza administrativ-teritorială a comunei Dochia în anul 2013. La data de 20 martie 2013, ulterior adoptării acestei Hotărâri a Consiliului local, a semnat în calitate de viceprimar al comunei Dochia, contractul de închiriere pășune încheiat între Primăria comunei Dochia, în calitate de proprietar, și tatăl său, în calitate de crescător de animale/organizator de stână (delegat al crescătorilor de animale)”. Ceea ce nu cadrează că legea administrației publice și dăunează regimului de interese. ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț ”în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către PĂDURARU CONSTANTIN a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României”.

vasile enacheAl doilea este consilierul local Vasile Enache, de la Girov, în cazul căruia ANI a stabilit un conflict de interese administrativ, pentru că ”În perioada exercitării mandatului de consilier local, având un interes personal în problemele supuse dezbaterilor, a participat la ședințele desfășurate la nivelul Consiliului Local al comunei Girov votând pentru adoptarea a șapte Hotărâri ale Consiliul Local Girov privind suprafețele de teren ce aparțin domeniul privat al comunei.

La datele de 17 noiembrie 2009 și 12 aprilie 2010, ulterior adoptării acestor hotărâri, Consiliul Local Girov a încheiat cu S.C. Euroferma S.R.L. societate comercială reprezentată prin Enache Vasile (împuternicit din partea numitei Enache Diana Carmen-administrator), un contract privind concesiunea suprafeței de 200.000 m.p. teren pentru pășunat (pentru o durată de 49 de ani), și un contract privind exploatarea terenului în suprafață de 12 ha în scop de pășunat (pentru o perioadă de 10 ani) precum și cinci acte adiționale la acest contract”.

Sorin Grigoraș, consilier local al comunei Români, a fost găsit în incompatibilitate, începând chiar cu 29 iunie 2012 (!!!), pentru că ”deține simultan calitățile de consilier și angajat cu contract individual de muncă în cadrul Consiliului Local al comunei Români-Compartimentul ameliorare și reproducție în zootehnie, încălcând astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003”.

mihaela-marianMihaela Marian, consilier local de Târgu Neamț, a bifat starea de incompatibilitate, pentru că ”În perioada exercitării mandatului de consilier local, S.C. Arianis Prod Com S.R.L.(societate comercială în cadrul căreia Marian Mihaela deține funcția de administrator și calitatea de asociat unic), a furnizat Primăriei orașului Târgu Neamț și instituțiilor publice/societăților comerciale înființate ori aflate în subordinea/autoritatea Consiliului local Târgu Neamț, produse în valoare totală de 43.934,33 lei, încălcând, astfel, prevederile art. 90, alin. (1) din Legea 161/2003”.

Lista de acum se încheie cu Gelu Ungureanu, consilier local la Pângărați, pentru care se consemnează la ANI un conflict de interese administrativ, pentru că ”În perioada exercitării mandatului de consilier local a luat parte la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului Local al comunei Pîngărați din data de 4 aprilie 2013 privind aprobarea concesionării suprafeței de 688,88 ha păsune comunală și păduri de folosinți silvopastorale ce se află în proprietatea publică a comunei Pîngărați, județul Neamț.

La data de 08 aprilie 2013, ulterior aprobării acestei hotărâri, Primăria Pîngărați a încheiat prin atribuire directă, un contract de concesiune cu Asociația Crescătorilor de Animale Pîngărați (asociației al cărei membru fondator este UNGUREANU GELU)”.

Tuturor le-a fost adusă la cunoștință declanșarea procedurii de evaluare a integrității și, totodată, au fost informați cu privire la drepturile de care beneficiază (de a fi asistați sau reprezentați de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris). Agenția de Integritate anunță că, dintre toți, numai Vasile Enache, de la Girov, nu a depus la dosarul de evaluare în exercitarea dreptului la apărare

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *