Scandalul Hexi Pharma, care a bulversat o țară și a dus la demisia unui ministru, pare a fi unul servit românilor exact înainte de campania electorală, ca să arate, încă odată, că trăim într-o societate bolnavă. La propriu. Lucru pe care românii l-au receptat fără să se mire prea mult, deoarece toată lumea știa cum merg lucrurile în spitale. Evident, a existat o revoltă amplificată de o media, bucuroasă că are un subiect servit, dar, chiar și așa, reacția a fost mult prea palidă față de ce gândeau cei care au socotit că acum este momentul potrivit să scoată la iveală scandalul. Interesantă a fost reacția autorităților de tot felul, de la președinție până la un obscur președinte al Consiliului Județean din Neamț. Toți, dar toți!, au început să vorbească fără să știe despre ce este vorba în propoziție și să folosească și această tragedie în lupta politică.
Lucrurile s-au lămurit și mai mult când Serviciul Român de Informații a transmis sec că ”SRI informează decidenții legali despre vulnerabilitățile sistemului public de sănătate. În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară”. Iar cei informați au fost președinții de consilii județene, prefecții, miniștrii, premierii, președinția!
În acest moment, nu se mai poate vorbi despre o vină a directorilor de spital sau a medicilor, cu excepția celor care au luat șpagă și au făcut achiziții directe! Exista un sistem care funcționa, despre care știau toți cei care acum se miră și aruncă peste tot cu acuzații. O firmă, în momentul când se înscria la o procedură de achiziții pe SEAP, trebuia să prezinte niște documente, care să ateste calitatea produsului, caracteristicile sale, etc. IAR ACESTLUCRU NU SE FĂCEA PE PLAN LOCAL! Instituțile care dădeau aceste atestate sunt, toate, de nivel național.
Cum se întâmplau lucrurile în Spitalul din Piatra Neamț
Când unii ocupanți de funcții din Neamț au început să vorbească despre subiect ca și când s-ar fi aflat la o tarabă în piață, am încercat să vedem ce spun documentele de la sursă, adică din spital.
Ne arată cum se proceda un raport tehnic, rezultat după analiza mostrelor și după rapoartele tehnice prezentate în urma unei proceduri de achiziții – ”Licitație deschisă pentru încheierea acordului cadrul de furnizare detergenți și dezinfectanți”. În primul rând, este vorba despre un acord cadru, în care sunt prinse mai multe firme, în niciun caz nu e vorba doar de Hexi Pharma, pentru că – ni s-a explicat – nu te poți lăsa doar la mâna unui singur furnizor. Iar dacă nu există acord cadru, procedurile de achiziție ar dura mult prea mult pentru un spital care are nevoie de aprovizionare ritmică și constantă.
Apoi, în caietul de sarcini, sunt cuprinse toate caracteristicile produsului și, mai ales, toate avizele și standardele de care stau la baza testării produselor! Adică participantul la licitație trebuie să prezinte documente care să ateste aceste lucruri, pe lângă mostrele prezentate.
Raportul tehnic despre care vorbim se referă la 11 loturi de produse. Pentru fiecare produs, li s-a cerut participanților la procedură să prezinte ”Aviz eliberat de Ministerul Sănătății – Comisia Națională a Produselor Biocide, în termen de valabilitate. Să prezinte referat de expertiză tehnică, întocmit de Institutul de Sănătate Publică, în baza căruia s-a emis avizul, sau aviz al Comisiei Naționale a Produselor Biocide, în conformitate cu Ordinul Ministrului Sănătății Publice 261/2007”. De asemenea, un întreg pomelnic de teste (SERN 1276; 1650, 14348, 14476,etc.), inclusiv pentru virucide, care să ateste acțiunea pe virusuri transmise prin sânge sau produse biologice cu sânge. Iar lista cerințelor continuă, pe 23 de puncte doar la un singur produs.
Cine s-a calificat pentru acordurile cadru de aprovizionare la Piatra Neamț?
Surpriza, în contextul actual, este că Hexi Pharma nu apare câștigătoare la toate loturile. În ciuda oamenilor de bine care răspundeau de spital și care, acum, par să fi uitat ce atribuții aveau atunci și au încercat să sugereze altceva. Iată câteva exemple.
Pentru lotul I-detergent dezinfectant concencentrat pentru suprafețe mari, inerte, obiecte- suporturi non critice, au participat 5 societăți, din care 4 au avut oferte conforme cu cerințele din caietul de sarcini. Deci, aveau toate avizele și respectau, pe hârtiile emise cu avizul Ministerului Sănătății și aInstitutului de Sănătate Publică! Hexi Pharma SRL București, SC SynttergyConsult SRL București, SC Intercoop SRL Ernei, SC Romchim SRL București au avut, toate, oferte conforme. Singura care nu a îndeplinit condițiile a fost SC G&M 2000 SRL București, care nu a îndeplinit 4 din cele 23 de criterii.
Hexi Pharma mai apare cu oferte conforme caietului de sarcini în 8 din loturile scoase la licitație. Doar în cazul a două loturi apare ca unic ofertant (produs antiseptic lichid, pe bază de Clorhexidină, pentru uz chirurgical, și dezinfectant de nivel înalt, pe bază de glutaraldehidă, pentru instrumentar și dispozitive medicale termosensibile).
Problema nu este că Hexi Pharma a participat și a câștigat licitații. Nici că spitalele din România au cumpărat de la ea. Problema este cum a obținut toate documentele necesare pentru participarea la proceduri de achiziții, dacă produsele nu erau conforme normativelor. Cine elibera aceste documente? De ce nu sunt trași la răspundere respectivii, plus cei care aveau atribuții de control la nivelul producției societății? De ce responsabilii pentru sănătatea unei națiuni nu și-au făcut treaba? Răspunsul este simplu: pentru că șpagă și pentru că influențe și interese majore!
Cum este luată în batjocură opinia publică
La nivelul județelui, pentru lămurirea oamenilor, am primit în redacții un comunicat de un tragism înfiorător prin stupizenie. Ce aflăm din respectivul comunicat? Că autoritățile muncesc și veghează. Doamna Dobrilă s-a întâlnit cu adjunctul de la DSP, că au cerut-o cei de la București, că altfel nu se face (Doamna prefect, dar prin piață când treceți, cu doamna de la DSP, să faceți cunoștință cu ceva mizerii zilnice care atentează la sănătatea populației?). Și s-a întâlnit ca să afle ce? Că s-au făcut controale periodice și că stăm bine, a scăzut numărul de infecții nosocomiale de la 47 la… 46, în trimestrul I din 2016, față de aceeași perioadă a anului trecut! Deci, e clar că se poate mult mai bine, măcar la nivel de raportări. Că s-au făcut controale, periodic, ”atât de către Direcția de Sănătate Publică, cât și de către specialiștii din cadrul unităților spitalicești” și că a fost totul în regulă, de vreme ce nu avem plângeri, dosare penale etc. Și, cel mai bine, suntem în grafic: ”valoarea prevalenței infecțiilor nosocomiale se încadrează în media națională”. Așa că putem să fim liniștiți: dacă murim, suntem în media națională, deci este totul în regulă.
Mai aflăm cât de neinformat este prefectul, deoarece abia pe 9 mai”prefectul a fost informat că, în perioada 29.04 – 4.05.2016, au avut loc controale în unitățile sanitare cu paturi din județ, în cadrul cărora s-au recoltat teste de sanitație de pe suprafețele de lucru și au fost verificate stocurile de substanțe dezinfectante existente la nivelul unităților spitalicești și achiziționate de la compania HexiPharma”. Semn că ori Prefectura este doar a cincea roată la căruță, ori că ea a cerut să fie informată doar atunci când a primit semnal de la București. Abia pe 7 mai, ”Specialiștii Departamentului de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică au recoltat eșantioane de probe din produsele comercializate de compania HexiPharma, probe care au fost predate Inspectoratului Județean de Poliție, în vederea trimiterii lor pentru verificarea eficienței de către un laborator de specialitate acreditat”. Adică la zile bune după declanșarea scadalului!
Și, tot la îndemn din partea Bucureștilor, Instituția Prefectului”a cerut autorităților locale care au în subordine unități spitalicești să demareze un audit intern în spitale, cu privire la contractele încheiate cu compania HexiPharma în perioada 2012-2015”.
Concluzia este una singură: Hexi Pharma se pare că s-a făcut că trimite substanțe conforme, statul se face că asigură bugetul pentru sănătate, prefectura se face că lucrează și informează, singurii fraieri rămânând cetățenii, care au o singură șansă – să dea peste infecții nosocomiale cât mai prietenoase… (Valentin BĂLĂNESCU)
Un comentariu
Aici ,,miroase,,a cu totul altceva? O facatura,ca de fapt multe altele in Romania!gripa aviara,gripa porcina,vaca nebuna,branza care a imbolnavit bebelusii,Colectiv,,,,,,,toate,dar toate au un iz politic,interese majore,asa cum este acum si cazul dezinfectantilor HexiPharma.Noroc ca romanii s-au ,,desteptat,,de mult si nu mai cred in minciunile si balivernele,politicienilor,guvernantilor,presedintilor de tara,parlamentarilor,,,,care numai de soarta si sanatatea noastra a romanilor nu le pasa.Ei au cu totul alte teluri ,alte interese!