Liviu HARBUZ: ”Vreau o schimbare reală la nivelul relației primar-cetățeni”

* interviu cu Liviu Harbuz, candidatul PSD pentru Primăria Piatra Neamț

– Dle Harbuz, inițiativa dvs. de a introduce în circuit ”Cardul Cetățeanului”, cainstrument prin care tot pietreanul să urmărească și să sancționeze deciziile unei administrații locale care nu excelează prin transparență, a generat o mulțime de discuții. Unii au înțeles că e vorba doar de niște excursii, alții vorbesc de sume imense puse în joc, dar toată lumea pare să ocoleascăesența problemei: implicarea și transparența actului administrativ.

 • Sincer, ce cred unii sau alți, interesați sau nu electoral, nu este foarteimportant pentru această discuție. Eu pot să vă spun că, văzând cum stau lucrurile în Piatra Neamț, unde informarea cetățenilor privitor la ce se întâmplă în Primărie este sublimă, dar lipsește aproape cu desăvârșire, am căutat o soluție cât mai simplă, ușor de implementat, care să nu foloseascăbani publici. Așa am ajuns la ideea cardului cetățeanului. Pentru un cetățean interesat, acest cardîi conferă puterea de a se implica, după ce se informează asupra tuturor problemelor din oraș. Este un proiect pilot, care trebuie implementat indiferent de rezultatul alegerilor. El oferă acces la orice document din Primărie, îți permite ție, cetățean, să te implici și să sancționeziautoritățile locale. Dacă o decizie a primarului te afectează, pe tine sau pe vecinii tăi, poți să iei atitudine. Poți, la acest nivel, să-l sancționezi pe primar, nuîncălcând Constituția, cum s-au trezit unii să spună, ci acționând în spiritulei! Ia să vedem primarul care rămâne insensibil, când 2000 de oameni îi semnalează că lucrările de asfaltare pe o bandă la intrarea în Piatra Neamț sunt făcute în bătaie de joc! Sau că nu este normal ca o serie de contracte să fie încredințate unor firme de casă, pe prețuri supraevaluate. Prin participarea cetățenilor, sunt sigur că acest instrument se va transforma într-un veritabilmijloc de implicare activă și responsabilizare cetățenească a fiecăruia dintre noi. Sunt convins că fiecare om vrea o schimbare în viața sa. Eu îmi doresc o schimbare reală la nivelul relației primar-cetățeni.

liviu harbuz (2)– Cetățeanului din Piatra Neamț ar trebui să i se redea încrederea înautoritățilecare i-au cheltuit banul cum au vrut ele, fără să țină cont de nevoile reale ale comunității. Autorități care s-au făcut că fac dezbateripublice, care respectă legea undeva pe muchie și care se supără când sunt trase de mânecă. Cum se reflectă în programul electoral al candidatului Harbuz lucrurile de care se lovește cetățeanul zi de zi?

 • Fără să folosesc cuvinte mari, am căutat să sintetizez lucrurile cele mai importante pentru pietreni. Știu situația financiară dezastruoasă a Primăriei.Vinovații îi știe toată lumea și nu insist, deocamdată, asupra lor.

Pietrenii au probleme începând cu lucrurile simple, de la blocurile în care trăiesc până la cele privind speranța pentru copiii lor de a găsi un loc de muncă, decent, în oraș. De aceea, eu vin cu un program care-și propune, în decursul a 4 ani, să rezolve mare parte a acestor probleme.

Fără a minimaliza importanța turismului pentru zonă, cred că ar trebui să privim spre viitor. De aceea propun – și am planuri concrete în acest sens – să dezvoltăm industria IT și a mijloacelor ecologice de transport. Putem crea 1.500 locuri de muncă în domeniul IT, prin înființarea unui incubator IT în Piatra Neamț și a unui accelerator de afaceri, prin exploatarea capitalului deinteligență oferit de absolvenții liceelor din Piatra Neamț, absolvenți care, în nenumărate rânduri, au demonstrat și confirmat prin rezultatele lor la nivelnațional și internațional. Produsul lor – soft-ul – va putea circula și fără infrastructură rutieră, a cărei stadiu, să recunoaștem, astăzi nu favorizează dezvoltarea economică a orașului.

De asemenea, există posibilitatea de a crea1.800 locuri de muncă în 5fabrici: 3 pentru asamblarea mijloacelor de transport ecologic – vorbim de trei investitori chinezi interesați -, una pentru ansamblarea circuitelor electricepentru concernul Porsche și una pentru fabricarea accesoriilor pentru tehnologia IT.

– Parcă vorbim de scenarii science fiction?

 • Categoric, nu! Există discuții înaintate, există planuri în acest sens, avem o strategie. Mai rămâne să o putem și aplica. Și, ca să revin la o idee anterioară, nu voi neglija turismul, numai că vreau să trecem la alt nivel.Vorbesc despre un sistem eficient de informare turistică, prin promovarea atracțiilor turistice, din Piatra Neamț, dar și din împrejurimi.Despreamenajarea lacului Bâtca Doamnei ca zonă de agrement, în prelungirea a ce există deja Peste Vale, deoarece se simte nevoia, mai ales după eșecurile de administrare ale primăriei în zona ștrandului. Este nevoie de managementulprofesional al turismului balnear, ecumenic și mai ales ecologic. Și asta se poate face fără mari cheltuieli, la nivelul unui serviciu al primăriei. Îmi propun, în același sens, facilizarea unui sistem prin care, pe o platformă on-line, oricecetățean care dorește să-și poată închiria, pentru oricine din lume, direct, fără intemediar, camere, apartamente, case întregi. Nu am inventat eu roata, sistemul există deja și se numește www.airbnb.com.

Apropo de turism… La Sighișoara, mai nou la Sibiu, la Cluj,există evenimente care generează fluxuri de turiști. În Piatra Neamț, nu (mai) avemașa ceva. Dar putem face primii pași în acest sens, prin încurajarea spectacolelor, festivalurilor și evenimentelor stradale.

– Vorbiți în program despre conceptul de economie socială, destul de puțin cunoscut și înțeles. Despre ce este vorba, foarte pe scurt?

 • Foarte pe scurt, poate vom reveni cu explicații pe subiect, deoarece este absolut necesar, cred că, într-o primă fază, se pot crea 800de locuri de muncă în domeniul economiei sociale, prin înființarea unui Pol Teritorialde Cooperare Economică. Este vorba despre înființarea de întreprinderi de economie socială, despre care vorbesc mai detaliat în programul meu pentru pietreni și Piatra Neamț.Este un domeniu care a crescut în Franța în ultima perioadă, ajungând să ocupe 25% din PIB. (Dana OSTAHIE)

Economie socială

800 de locuri de muncă în domeniul economiei sociale prin înființarea unuiPol Teritorial de Cooperare Economică. Ca întreprinderi de economie socialăse vor înființa:

 • Garda Civilă – o unitate formată din tineri, menită să ofere sprijin Poliției Locale;
 • Grădinița bunicilor – un centru educațional comunitar,în care vor activa cadre didactice pensionate. Centrul va funcționa într-un spațiu public, unde, peste zi, părinții ocupați sau aparținătorii persoanelor în vârstă care au nevoie de însoțitor vor găsi un mediu prietenos pentru copiii și bătrânii lor;
 • Centrul de bone și menajere – o agenție de selectare, evaluare, instruire și plasare a persoanelor calificate pe piața muncii;
 • Înființarea de IFN-uri (instituții financiare non bancare), ca întreprinderi de economie socială, care să cofinanțeze proiecte private din fonduri europene.

Conform conceptului de economie socială, toate aceste servicii, ca multe alte servicii externalizate, vor fi organizate instituționalizat, sub formă deOrganizații Non Guvernamentale.

Sănătate

 • Implicarea instituționalizată în managementul Spitalului Județean, caredeservește, în primul rând, populația orașului Piatra Neamț.
 • Dotarea centrelor de permanență existente cu ambulanțe – vehicule ecologice – și înființarea a 5 noi centre de permanență, cu ambulanțe aferente.
 • Implementarea unui sistem de asistență medicală la îndemâna cetățenilor, prin instalarea unui număr de 15 truse cardiace cu defibrilator în spațiile publice.
 • Implementarea unor sisteme de informare, educare pentru prevenire șicombatere a bolilor cronice cu cea mai mare incidență: afecțiuni cardiace,respiratorii, hepatice, renale și diabet.

 Educație

 • Înființarea Academiei de Artă pentru absolvenții liceului de artă ”Victor Brauner”, ca secție a uneia din academiile consacrate din România sau chiar din Republica Moldova.
 • Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din cadrulAcademiei de Studii Economice: înființarea unui centru teritorial de învățământ la Piatra Neamț.
 • Dezvoltarea învățământului dual (tehnic și profesional), condiție majorăpentru armonizarea învățământului preuniversitar cu piața muncii.
 • Dezvoltarea și adaptarea numărului de unități de învățământ preșcolar(creșe și grădinițe), adaptat la distribuția demografică a beneficiarilor.

 Urbanism

 • Locuri de joacă

Amenajarea a 14 noi locuri de joacă pentru copii și reabilitarea celor existente în cartierele Dărmănești, Mărăței, Precista, Gara Veche, Ciritei și Speranța. Achiziționarea și alocarea prioritară de spații verzi pentru amenajarea de spații de joacă în proximitatea școlilor și a grădinițelor.

 • Piste pentru biciclete

Încurajarea transportului ecologic, prin susținerea dezvoltării traseelor urbane pentru biciclete și mijloace de transport ecologic (biciclete electrice, vehicule), pe întreg teritoriul municipiului Piatra Neamț.

 • Piețe agro-alimentare

Crearea a 4 piețe agroalimentare pentru producătorii locali și naționali deproduse tradiționale și bio: una pe locul pieței centrale, una în Dărmănești, una în Precista și una în Mărăței.

Locarea supermarketurilor și mall-urilor la periferia orașului și încurajarea micilor magazine alimentare, precum băcăniile, magazinele pentru delicatesuri, patiserii, simigerii, măcelării, brutării tradiționale.

Descurajarea dezvoltării sistemului fast-food.

 • Parcări supraterane etajate

Implementarea unui sistem de parcări inteligente (smart parking), 6autoturisme parcate pe spațiul unei singure parcări, sistem care va duce la extinderea spațiilor verzi.

 • Transportul ecologic gratuit

Transportul gratuit cu toleibuzul (mijloc de transport ecologic).

Optimizarea traficului în Piatra Neamț.

4 comments

 • ioan

  mai 11, 2016 at 8:55 am

  Pentru cetatean e absolut necesar contactu cu politicienii, ca altfel fiecare traieste separat fiecare in lumea lui.

  Răspuns

 • Sorina

  mai 11, 2016 at 7:36 pm

  Felicitari domnului Harbuz pentru implicare ! Mult noroc in campanie !

  Răspuns

 • Ioana R.

  mai 12, 2016 at 10:30 pm

  Acest instrument este viitorul unei administrații transparente !

  Răspuns

 • Andreea

  mai 12, 2016 at 11:26 pm

  Felicitări! Mult succes!

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *