”La nivelul Primăriei Piatra Neamț, există constituită o comisie de monitorizare a contractului cu SC FC Ceahlăul SA”, a anunțat Dragoș Chitic, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul instituției. Comisia, apărută din dispoziția primarului, și-a intrat în atribuții și, de marți, 17 mai, se află la stadionul municipal, ca să monitorizeze, desigur. Urmează ca mâine sau cel mai târziu luni să formuleze concluzii într-un raport, dând astfel posibilitatea conducerii primăriei să aleagă ce face în continuare cu contractul de asociere existent între Municipiul Piatra Neamț, SC FC Ceahlăul SA și Asociația Sportivă Ceahlăul 05, cel încheiat în 2007 și mult discutat, mai cu seamă în ultimii ani.
”În mare, în 2007, contractul a fost gândit astfel: Municipiul Piatra Neamț pune la dispoziție baza modernă, iar clubul asigură administrarea, întreținerea bazei și performanța”, a spus Dragoș Chitic, precizând că, după ce ”a apărut zilele trecute informația publică privind retrogradarea echipei FC Ceahlăul în liga a V-a, am dispus comisiei din primărie o analiză privind modul cum respectă asociații contractul respectiv”. ”După ce vom avea raportul comisiei, vom lua o decizie – de menținere sau de reziliere a contractului”, a precizat Dragoș Chitic.
Care din cele două variante va fi aleasă devine evidentă din moment ce primarul Dragoș Chitic și secretarul Florin Fecic, la unison, au subliniat că municipiul și-a îndeplinit obligațiile, ACS Ceahlăul 05 la fel, în vreme ce SC FC Ceahlăul SA nici pe departe. ”În contractul de societate civilă, aprobat prin HCL 71/2007 și semnat în octombrie 2007 pe 25 de ani, adică până în 2032, obiectul asocierii îl reprezintă realizarea în comun de activități sportive, sport de performanță, dar și sport de masă. Prin contract, municipiul avea obligația de a da în folosință baza sportivă, de a realiza investițiile care erau la vremea aceea în curs de derulare și de a realiza reparațiile capitale și modernizarea infrastructurii pe toată durata derulării contractului. FC Ceahlăul SA avea obligația de a asigura fondurile necesare organizării activității sportive, plata salariilor personalului, întreținerea bazei sportive și achitarea utilităților”, a precizat secretarul Florin Fecic, adăugând că, din toate, pare că FC Ceahlăul s-a achitat doar de păstrarea in integrum a bazei sportive primite, fiindcă, la controlul făcut în perioada decembrie 2015 – februarie 2016, comisia de inventariere a patrimoniului a găsit toate bunurile la locul lor, nu erau lipsuri în inventarul bunurilor imobile. (N-ar fi fost o problemă, totuși, pentru că, se pare, există o poliță de asigurare a bunurilor, valabilă inclusiv pentru 2016)
”Este foarte probabilă încetarea asocierii”, a anunțat Fecic, oferind două variante de reziliere a contractului – prin acordul părților sau unilateral, pentru neîndeplinirea obligațiilor de către asociatul FC Ceahlăul. Care neîndeplinire ”este evidentă, din moment ce ei trebuiau să achite utilitățile și au ajuns la debranșări”, a spus tot Fecic. Procedural vorbind, dacă și după ce comisia primăriei găsește ”culpa contractuală”, se va trimite celor de la FC Ceahlăul o comunicare că nu și-au îndeplinit obligațiile (poate ei nu știu), plus o notificare că, în 30 de zile, contractul e reziliat. Desigur, FC Ceahlăul poate contesta, caz în care se va ajunge la ”un litigiu despre care nu putem estima cât va dura”, zice tot Florin Fecic.
Oficialii primăriei speră că va dura cât mai puțin, pentru că, se pare, există variante pentru a salva ce se mai poate din baza de pe Borzoghean: ”transmiterea bunurilor unui administrator sau terț, sau contract de prestări servicii – pe modelul celui încheiat cu Locativ Serv, privind Sala Polivalentă -, sau transmiterea în administrare către o instituție publică de profil – de genul Asociației Județene de Fotbal – ori în folosință unui ONG care are ca domeniu activități sportive”. ”Decizia se va lua în baza raportului comisiei”, au anunțat cei din primărie.
* Dragoș Chitic propune consultare publică pentru viitorul fotbalului
”Lucrurile sunt foarte clare din punctul nostru de vedere”, a spus primarul, ”Vreau să subliniez un lucru: din punctul meu de vedere, cred că acest contract va fi reziliat. Consider, de asemenea, că o decizie despre viitorul stadionului, despre viitorul fotbalului la Piatra Neamț, trebuie să se ia după o consultare publică. Vom propune o consultare publică, la care să participe oameni din lumea sportului, oameni de afaceri, alte entități, care pot veni cu idei, cu propuneri, astfel încât să putem propune Consiliului Local variante din care să o aleagă pe cea mai bună. Eu sper, din toamnă, la stadion să se joace fotbal de calitate și spectatorii să revină în tribune. Noi, ca primărie, nu ne propunem să câștigăm bani din fotbal, dar vrem un partener serios, care să readucă fotbalul la un nivel înalt în Piatra Neamț”.
(D.O.)
Un comentariu
Si numai pentru “intensa” preocupare fata de probleme – cunoscute si chiar favorizate de preocupat (precum si “efervescenta” cu asfaltari, repararea gropilor de pe strazi, taiatul ierbii si festivaluri care mai de care mai motate), acum in plina campania electorala demonstreaza caracterul edilului si credinta neabatuta ca pietreni vor ramane vesnic niste cobai tampi a unor tehnici de manipulare deja expermentate in cateva runde de alegeri locale (care in final le-a introdus orasul in cel mai select top al datornicilor).