Apariția materialului ”Târgu Neamț: Pagubă de 1,3 miliarde lei vechi. Humulescu, Bălțătescu și Mironeasa, puși să plătească pentru votarea unei hotărâri ilegale” a generat reacții diverse. Prima: toate ziarele au dispărut din chioșcuri, cumpărate la prima oră. A doua: toți cei amintiți în articol, pesediști, liberali și de alte naționalități politice, s-au burzuluit, spunând că nu este normal să dea banii înapoi, că ei nu fac altceva – zi, noapte și ce mai rămâne între ele – decât să se gândească la binele orașului, să conceapă hotărâri spre binele orașului. Așa că am avut curiozitatea să vedem câte hotărâri au fost luate în Consiliul Local Târgu Neamț lainițiativa consilierilor, ca grup, câte la inițiativa unui consilier și câte la inițiativa primarului Daniel Harpa. Rezultatul unui asemenea demers este stupefiant: în aproape patru ani de mandat, consilierii locali de la Târgu Neamț mai că nu au existat. În schimb, grija principală le-a fost data de platăa indemnizațiilor de consilier local, după cum le-au stat în atenție și diverse schimbări în consilii de administrație, când interesul de partid le-a cerut-o. Semn că în luptă nu i-a mânat grija față de cetățeni, decât atunci când vorbim despre reprezentanții lor votați cu drag, consilierii, care acum mai cer un vot sau chiar funcția de primar.
Harpa – aproape toate proiectele importante
O socoteală simplă arată că primarul Daniel Harpa a inițiat mareamajoritate a proiectelor pentru Consiliul Local Târgu Neamț. În jumătatea de an 2012, el a inițiat165 de proiecte, în dreptul consilierilor locali sau a grupurilor acestora, pe partide sau alianțe, neapărând niciun proiect!
În anul 2013, lucrurile par să stea un pic altfel. Harpa vine cu 230 deproiecte, Traian Humulescu face încercări să intre în haina de viceprimar și consilier local și inițiază un proiect, privind organizarea întâlnirilor cu cetățenii și programul de audiențe al consilierilor locali! În paralel, grupurile consilierilor inițiază 14 hotărâri. În demonstrația noastre, semnificativă esteinițiativa lui Costel Șoldan, care a depus un proiect de hotărâre extrem de important: să se stabilească exact data când aleșii Târgului își pot primi indemnizația de consilier local, ca să-și poată face oamenii niște planuri, de buni gospodari!
În anl 2014, Daniel Harpa inițiază 282 de proiecte și, în rest, un mare nimic, doar ridicări de mâini și discuții sterile. Situația rămâne aceeași pentru Harpa în 2015. El inițiază 281 proiecte, iar consilierii 13, raportul continuând să fie net în defavoarea ultimilor.
În anul 2016, în momentul cânda început, practic, campania electorală, Consiliul local Târgu Neamț a intrat sub majoritate PNL-PDL. Toată lumease aștepta ca noua majoritate să vină cu proiecte de dezvoltare, cu proiecte care să arate un suflu nou. În realiatea, s-a trecut doar la schimbări în consilii de administrație și adunări generale ale acționarilor, la blocarea unui proiect privind amenajarea parcului de la Cetate, construcția ștrandului, etc. Nu s-a venit cu nimic constructiv, nimic care să pună probleme reale de dezvoltare pentru zonă.
Un exemplu extrem de relevant pentru implicare îl reprezintă un proiect de hotărâre privind transferul administrativ al unei grădinițe de la Liceul ”Vasile Conta” spre o altă unitate școlară, proiect care a fost unul eminamente politic, în condițiile în care cineva ar fi trebuit să-i anunțe pe respectivii domni că așa ceva nu se poate realiza în timpul anului școlar.
În concluzie,
Proiecte ”majore”, inițiate de consilieri în mandatul 2012-2016
- Fixarea datei de plată a indemnizației de consilier local.
- Programul audiențelor acordate cetățenilor de către consilierii locali.
- Schimbarea a 2 membri din C.A. și AGA aSC Civitas și înlocuirea lor cu doi consilieri locali PNL.
Proiecte ”minore”, neaprobate de consilieri
- Amenajarea parcului de la Cetate,construcția ștrandului și a locurilor de recreere din cadrul acestuia.
- Aprobarea, de principiu, a participării la un proiect european
Remember: Activitatea din trecut a consilierilor de Târgu Neamț
Târgu Neamț: Pagubă de 1,3 miliarde lei vechi. Humulescu, Bălțătescu și Mironeasa, puși să plătească pentru votarea unei hotărâri ilegale”
Pe 21.04.2016, consilierii Traian Humulescu (candidatul PNL la Primăria Târgu Neamț), Adrian Mironeasa (candidatul PMP la aceeași primărie), Viorel Bălțătescu (candidatul ALDE, tot acolo), Iftimie Petrariu (fost consilier local, fost viceprimar PDL, care a trădat și s-a dus la PSD, după care a fost numit șeful Grăzii de Mediu Neamț), Vasile Dron (consilier PSD, trecut din nou pe listă pentru merite deosebite în contractele cu Primăria pe linie de rudenie), Aurel Aciocârlănoaie (consilier local PNL, acum trecut pe listele de consilieri județeni, fiul său luându-i locul pe plan local), Maria Vrînceanu (consilier local PNL și din nou pe listă),Tudorel Axinia (fostul șef al spitalului), Dan Boacă, Ion Burlacu, Vasile Cojocaru, Constantin Viorel Iovoaia, Florin Șoric, Grădinaru Dorin, Paul Chitic, Ioan Doinel Boca, Serafim Lungu, Ioan Cojocaru, Iulian Brodoceanu, regretatul Neculai Andone și Neculai Lariu-Rusu au primit o adresă, prin care erau anunțați că trebuie să plătească, fiecare, aproximativ 6.000 lei, pentru că au acordat sute de hectare de teren de pășunat în administrare gratuită către asociații de crescători din care unii din ei făceau parte.
Totul a pornit de la un control din 2014, al Curții de Conturi, urmat de o decizie, prin care s-au stabilit suma și măsurile pe care conducerea Primăriei Târgu Neamț trebuia să le ia. Decizia a fost atacată la Tribunalul Neamț (dosar nr. 2504/103/2014), iar prin Sentința civilă nr. 97/CA, din 4.03.2015, se apreciază ca legală soluția Curții de Conturi. Această hotărâre a rămas definitivă, prin respingerea recursului (Decizia nr. 540/2016, din 17.03.2016, a Curții de Apel Bacău, pronunțată în dosar).
Practic, consilierii, la propunerea primarului de atunci, Decebal Arnăutu, și cu avizul de legalitate al secretarului orașului, doamna Laura Elena Maftei, au votat, în grup, fără șovăială, pentru a da terenurile în administrare gratuită. Asta după ce trei comisii de specialitate au dat aviz favorabil, semn că și în comisii competența a fost la ea acasă, dacă s-a discutat cumva proiectul. Ca să nu mai vorbim aici despre consilierii PSD, aflați atunci în opoziție și care ar fi trebuit, măcar de amorul artei, să ceară explicații. Cei care erau în subordinea primarului ar putea fi înțeleși.
În acest moment, consilierii au 15 zile termen (socotit de la primirea notificării) pentru a achita suma la casieria Primăriei. Dacă nu, vor urma alte măsuri specifice.
Contractele care au produs pagube bugetului orașului Târgu Neamț
# Contractul nr. 13/04.02.2010: darea în administrare gratuită a islazuluiAerodrom, în suprafață de 414,82 ha, aparținând domeniului privat alorașului Târgu Neamț, către Asociația Crescătorilor de Animale Aerodrom Târgu Neamț – aprobat prin HCL nr. 154/18.12.2009 și respectiv HCL nr.44/30.03.2011;
# Contractul nr. 14/04.02.2010: darea în administrare gratuită a islazurilor Osoi și Slatina, aparținând domeniului privat al orașului Târgu Neamț, către Asociația Crescătorilor de Animale Humulești Târgu Neamț. Suprafațaatribuită este de 256 ha, din care islazul Osoi 100 ha și islazul Slatina 156 ha – aprobat HCL nr.154/18.12.2009;
# Contractul nr. 44/01.04.2011: darea în administrare gratuită a islazurilor Mănești, în suprafață de 25,05 ha, și Căpreasca, în suprafață de 5,25 ha, ambele aparținând domeniului privat al orașului Târgu Neamț, cătreAsociația Crescătorilor de Animale Aerodrom Târgu Neamț -aprobate prin HCL nr. 154/18.12.2009 și respectiv HCL nr.44/30.03.2011.
- Cum a fost calculat prejudiciul?
Auditorul a calculat redevența cuvenită orașului Târgu Neamț și majorărilede întârziere aferente, utilizând valorile cele mai mici ale redevenței practicate de comuna Petricani, respectiv 5% din valoarea subvenției pe hectar, primită de la APIA de către asociațiile crescătorilor de animale în perioada 2010-2012, și 10% din valoarea subvenției pe hectar, primită de la APIA în anul 2013, estimând aceasta la suma de 128.823,03 lei. (Valentin BĂLĂNESCU)