Cod roșu – bilanțul primei nopți: 64 de persoane evacuate, 9 salvate și 304 consumatori fără energie electrică

pietricica turism

Raportul operativ privind efectele ploilor torențiale din ultimele 24 de ore arată bilanțul primei nopți sub Cod Roșu de inundații. Potrivit datelor centralizate la Prefectura Neamț în această dimineață, 3 iunie, ora 7, în județ, situația se prezintă astfel:

 • 64 de persoane evacuate (60 din satul Straja, Tarcău, 2 din comuna Tarcău și 2 din Grozăvești, Hangu, care s-au refugiat la rude);

 • 9 persoane salvate (una din Vădurele, Cândești, și 8 din Rediu);

 • 25 de localități afectate (Piatra Neamț-Văleni, Bicaz-Izvoru Muntelui, Piatra Șoimului, Dămuc-Huisurez, Cândești-Vădurele, Tazlău, Girov, Tarcău, Bicaz Chei, Rediu, Pângărați, Alexandru cel Bun, Borlești, Tașca, Hangu, Gârcina);

 • 2 locuințe afectate (una în Cândești, una în Roman);

 • 88 de curți, grădini, beciuri, anexe gospodărești inundate;

 • 12 posturi de transformare afectate;

 • 304 consumatori fără energie electrică (30 în Alexandru cel Bun, 24 în Rediu, 30 în Dămuc, 112 în Piatra Neamț și 108 în Roman;

 • un drum blocat (DJ 127 A Dămuc-Huisurez);

 • DN 12C Bicaz Chei a fost redat circulației la ora 5.15;

 • DJ 155F Bicaz-Izvoru Muntelui și DJ 156E Piatra Șoimului sunt în continuare afectate;

 • drumurile comunale 143 Pângărăcior și 146 Hangu, la fel;

 • sunt afectate, de asemenea, drumurile sătești din Dămuc și Gârcina;

 • au fost avariate sau distruse 2 poduri (Alexandru cel Bun și Cândești), 13 podețe (Girov, Gârcina și Hangu) și 3 traversări pietonale (Tarcău, Dămuc, Tașca).

cod rosu (1)Rămâne valabilă până pe 4.06.2016, ora 18.00, atenționarea hidrologică a INMGA Cod Galben privind scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție pe afluenții mici ai râurilor Bistrița, Moldova, Trotuș.

În 02.06.2016, ora 16:00, a început deversarea din acumularea Pângărați, pe râul Bistrița, cu 240 mc/s, iar începând cu ora 16:15, cu 380 mc/s. Începând cu ora 16:00, din acumularea Vaduri, pe râul Bistrița, se deversa cu 120 mc/s. Începând cu ora 17:30, se deversa din acumularea Reconstrucția, pe râu Bistrița, cu 400 mc/s. Au fost anunțate localitățile din aval.

În data de 03.06.2016, la ora 06:00, se continuă deversările, după cum urmează: din acumularea Reconstrucția, pe râu Bistrița, cu 300 mc/s, din acumularea Tașca, pe râu Bistrița, cu 60 mc/s, din acumularea Pângărați, pe râu Bistrița, cu 270 mc/s, iar din acumularea Vaduri, pe râu Bistrița, cu 285 mc/s”, mai anunță Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț.

De asemenea, CJSU anunță misiunile derulate și/sau în curs de desfășurare:

În data de 02.06.2016 – Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț s-a deplasat cu 8 subofițeri, 1 autospecială de stingere cu apă și spumă și 1 autoturism de serviciu  în localitatea Huisurez, com. Dămuc și localitatea Bicaz Chei, comuna Bicaz Chei, unde acționează pentru monitorizarea cursului pârâului Dămuc și cel al râului Bicaz.

Începând cu ora 17:00, 9 cadre din Inspecția de Prevenire s-au deplasat în comunele: Pângărați, Tarcău, Tașca, Bicazul Ardelean, Bicaz Chei, Hangu, Poiana Teiului, Ceahlău, Grințieș, Farcașa, Borca pentru sprijinirea autorităților locale în gestionarea eventualelor situații de urgență.

Începând cu ora 17.30 inspectorul șef s-a deplasat în comuna Podoleni, la acumularea Negritești unde a dispus măsuri de golire a acesteia în vederea preluării debitelor prognozate. La ora 19:58, inspectorul șef se deplasează în județ pentru monitorizarea și gestionarea situațiilor de urgență produse ca urmare a creșterii debitelor pe râurile din județ.

În data de 02.06.2016 – Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț s-a deplasat cu 4 subofițeri și 1 autospecială de scafandri și barca pneumatică  în localitatea Agârcia, com. Alexandru cel Bun unde s-a acționat pentru salvarea a 40 de oi surprinse de viitură pe un grind a râului Bistrița.

În data de 02.06.2016 – Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț s-a deplasat cu 4 subofițeri și 1 autospecială de intervenție cu apă și spumă în localitatea Bistrița, com. Alexandru cel Bun unde s-a acționat pentru deblocarea unui pod pe DN 15.

În data de 02.06.2016 – Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț s-a deplasat cu 4 subofițeri și 1 autospecială de intervenție și 1 motopompă în mun. Piatra Neamț pe str. Orhei, pentru evacuarea apei din subsolul unui bloc de locuințe.

În data de 02.06.2016 – Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț s-a deplasat cu 4 subofițeri și 1 autospecială de intervenție și 1 motopompă în mun. Piatra Neamț la SC IacobMob SRL, pentru evacuarea apei dintr-o hală de producție.

În data de 02.06.2016 – Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț s-a deplasat cu 1 ofițer și 5 subofițeri cu 1 autospecială complexă de intervenție și barca pneumatică  în localitatea Vădurele, com. Cândești unde s-a acționat pentru salvarea unei persoane surprinsă de viitură.

În data de 02.06.2016 – Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț s-a deplasat cu 6 subofițeri și 1 autospecială de intervenție și 1 motopompă la o biserică din mun. Piatra Neamț, pentru evacuarea apei.

În data de 02.06.2016 – Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț s-a deplasat cu 2 ofițeri, 14 subofițeri și 1 autospecială complexă de intervenție cu o barcă pneumatică, 1 ATPVM, 1 autospecială de scafandri și 1 autoturism de serviciu în com. Rediu, sat Rediu pentru salvarea a 8 persoane rămase izolate pe un grind de pe râul Bistrița.

În data de 02.06.2016 – Detașamentul de Pompieri Roman s-a deplasat cu 4 subofițeri și 1 autoturism de serviciu cu o motopompă în mun. Roman pentru evacuarea apei dintr-o curte de pe Strada Nouă.

În data de 02.06.2016 – Detașamentul de Pompieri Roman s-a deplasat cu 5 subofițeri și 1 autospecială de intervenție și 1 motopompă în mun. Roman pentru evacuarea apei dintr-o curte de pe Strada Principatele Unite.

În data de 03.06.2016 – Detașamentul de Pompieri Roman s-a deplasat cu 5 subofițeri și 1 autospecială de intervenție și 1 motopompă în mun. Roman pentru evacuarea apei dintr-o curte de pe Strada Islazului.

SVSU Bicaz Chei a intervenit cu 55 voluntari și 35 de utilaje pentru consolidarea malurilor râului Bicaz prin executarea unor diguri din arocamente. De asemenea, pentru protejarea DN 12 C s-au realizat supraînălțări ale apărărilor de mal din arocamente și saci de nisip.

SVSU Dămuc a intervenit cu 3 utilaje și 15 voluntari, împreună cu 10 lucrători și 4 utilaje de la SC DRUPO SA pentru consolidarea malurilor râului Dămuc prin executarea unor diguri din arocamente. De asemenea, pentru protejarea DJ 127 A s-au realizat supraînălțări ale apărărilor de mal din arocamente și saci de nisip. SVSU a executat și misiuni de evacuare a apei din cca 40 de gospodării.

SVSU Piatra Șoimului a acționat cu 6 voluntari, 1 buldoexcavator și 1 tractor pentru protejarea DJ 156 E prin efectuarea unor supraînălțări ale apărărilor de mal la pârâul Iapa.

SVSU Borlești a acționat cu 5 voluntari și 1 buldoexcavator pentru evacuarea apei din 4 gospodării.

SVSU Piatra Neamț a intervenit cu 1 buldoexcavator și 2 voluntari pentru decolmatarea unor podețe și evacuarea apei din 8 gospodării ale populației.

SVSU Tazlău a acționat cu 8 voluntari, 1 buldoexcavator și 2 motopompe pentru evacuarea apei din 4 gospodării din comună. De asemenea, au intervenit pentru protejarea unei lucrări hidrotehnice de apărare împotriva inundațiilor de cca 20 ml realizată din gabioane.

SVSU Dumbrava Roșie a acționat cu 6 voluntari și 2 buldoexcavatoare pentru evacuarea apei din 2 curți și decolmatarea unui șanț.

SVSU Girov a intervenit cu 9 voluntari și 2 utilaje pentru deblocarea unui podeț și evacuarea apei din 4 gospodării.

SVSU Bicaz a intervenit cu 15 voluntari, 1 buldoexcavator și 1 autospecială de stingere cu apă și spumă și 2 autoturisme de transport pentru îndepărtarea aluviunilor depuse pe DJ 155 F și decolmatarea a 2 podețe.

SVSU Gârcina a acționat cu 10 voluntari și 10 cetățeni, cu 1 autoturism de transport persoane și 1 buldoexcavator pentru decolmatarea a 10 podețe și evacuarea apei din 20 de gospodării.

SVSU Tașca au acționat cu 25 de voluntari cu 2 buldoexcavatoare și 1 Ifron pentru decolmatarea pârâului Ticoș și monitorizarea debitelor de pe râul Bicaz.

SVSU Bicazu Ardelean a intervenit cu 30 de voluntari și 2 autocamioane și 1 autospecială de stingere cu apă și spumă pentru decolmatarea torenților, protecția DC Bicazu Ardelean – Bistra, asigurarea protecției satului Telec de revărsarea torentului Jidanu și protejarea cătunului Lunca de râul Bicaz.

SVSU Tarcău a intervenit cu 40 de voluntari și 70 de cetățeni cu 4 utilaje pentru executarea unui dig din saci de nisip în zona Macaz și Lăcătuș de 15 ml, pentru protecția gospodăriilor cu saci de nisip în satul Cazaci, decolmatări podețe, deblocarea DN 15 și sprijinirea evacuării a 62 de persoane”.

(D.O.)

sursa foto: Salvamont Neamț.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.