Cuiul de la ADI Urbtrans și alegerile locale la Piatra Neamț

cucoreanuÎn ultimele zile, în urma unui material publicat în ”Mesagerul de Neamț”, privitor la anumite lucruri punctuale întâmplate în zona Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Urbtrans, au apărut adevărate războaie electorale.

Contracandidații lui Dragoș Chitic, primarul interimar și președinte la ADI Urbtrans, au marșat pe neregulile semnalate și le-au dus, firesc, mai departe, în sfera campaniei electorale, cu argumente.

Dragoș Chitic a ales să tacă, așa cum se pare că a ales să nu participe nici la dezbaterea electorală. În schimb, în spațiul public au apărut semnale că nu este nici o problemă că acesta folosește mașina de la Urbtrans, că, în definitiv, acesta este o simplă asociație, care poate face ce vrea cu mașina ei. Punct.

În schimb, nimeni nu s-a întrebat și nu a dat explicații de ce o simplă asociație are loc marcat de parcare taman la blocul în care locuiește Dragoș Chitic, iar la societatea cu parcările despre contractul respectiv poți afla amănunte în… 30 de zile, de parcă Urbtrans ar fi echivalent cu scutul de la Deveselu.

Noi am scris despre un contract semnat de Ioan Cucoreanu, director adjunct, cu cumnatul său pe post de executant. Contrasemnat și de Dragoș Chitic. Apoi a venit bomba cu directorul general, care nu are voie să vadă documente decât în… 30 de zile, că așa e ordinul de la Cucoreanu, care a zis că deciziile le ia Comitetul director condus de… Dragoș Chitic.

Cine este simpla Asociație condusă de primarul președinte?

dragos chiticADI Urbtrans, așa simplă cum este, are în componență primăriile Piatra Neamț, Alexandru cel Bun, Roznov, Săvinești și Gârcina. Prin intermediul său, se rotesc sume de bani amețitoare și acolo s-au aciuat oameni, care trebuiau răsplătiți de partid sau care trebuiau să lucreze pentru partid. Nu este cazul să întrebați care partid, deoarece toată lumea lucra pentru același partid, chiar dacă făceau parte din formațiuni politice diferite.

Nume interesante: Mihai Fărcășanu, fost președinte, acum în penitenciar pentru evaziune fiscală, fost șef la PP-DD, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț; Ana Monda, fost viceprimar, fost director interimar la “Carmen Saeculare”, Adrian Grigoraș, fost viceprimar PP-DD și, cu voia dumneavoastră, Dragoș Chitic. Și mulți alții, despre care vom vorbi altă dată, veniți și plecați în funcție de negocieri politice.

Pentru intrarea pe funcții au fost doar concursuri de împrejurări și negocieri de salarii frumoase.

Simpla asociație despre care vorbeam este tartorul transportului în comun în localitățile despre care vorbeam, ea face și desface trasee, ea face și desface atribuiri, directe sau prin licitații, ea centrează și tot ea dă cu capul. Simpla asociație are însă un comportament destul de ciudat din punct de vedere fiscal, dar și al modului în care se derulează banii prin ea.

Întrebări pentru primarii care fac parte din ADI Urbtrans:

 • Domnilor primari, dumneavoastră ați aprobat ca Urbtrans să dea o mașină viceprimarului cu atribuții de primar și dacă da, care sunt beneficiile pentru această simplă asociație din această tranzacție?

 • Domnilor primari, știați că directorul general este doar de fațadă și că a luat banii de salariu doar pentru că era pe stat de plată, dar în dreptul lui semna dl. Cucoreanu? Dacă da, ați fost de acord cu acest lucru?

 • Domnilor primari, știați că este posibil ca ADI Urbtrans, potrivit declarațiilor mai multor transportatori, să nu emită facturi pentru banii pe care-i încasează pentru redevențe? V-ați întrebat vreodată, mai ales cei aleși în comitetul director, dacă nu cumva ceva nu este în regulă, chiar dacă este vorba de o simplă asociație? V-ați întrebat cum se justifică transportatorii din punct de vedere fiscal, cu un simplu decont sau o simplă calculație de preț semnate, ați ghicit, de același domn Cucoreanu?

Parcare care nu există oficial

 • Domnilor primari, știați că, potrivit unor declarații ferme, că în 2011, la alegerile parțiale, cel puțin un transportator a fost ”rugat” cu multă autoritate să facă niște curse în zona de campanie electorală, cu promisiunea că vor fi achitate, cumva, la nivelul simplei asociație, eventual din redevență, că tot se face doar pe bază de calculație internă?

 • Știați, domnilor primari, că, după o licitație pe trasee, când s-au câștigat cu o redevență de 50 de euro/mașină, după licitație s-au stabilit alte sume, iar câștigători au fost chiar cei care licitaseră 50 de euro și au spus că nu-i pot da?

 • Știați, domnilor primari, că la Urbtrans este raiul concediilor medicale pentru oameni care au luptat mult în campanii electorale? Nu că ar fi singurul loc unde se întâmplă acest lucru.

 • Știați că, la prima licitație pe trasee, o societate a participat și câștigat cu mașini care nu erau încă înmatriculate, iar o alta a primit trasee, deși avea mașini, dar nu avea șoferi, conform celor declarate de competitori?

 • L-ați sunat, așa, din curiozitate, pe președintele Chitic, dacă are parcare cu contract pe mașina simplei asociații? Asta ca să nu vă întrebe prietenii din Neamț dacă nu pot primi și ei gratuități pe alte asociații ?

 • Tot de curiozitate, l-ați sunat pe dl. Cucoreanu, director adjunct, să-l întrebați dacă ce spune directorul general despre o subvenție de 130.000 de euro este adevărat, ca și despre listele cu subvenția pentru pensionari? Ați cerut cumva vreun act?

 • Domnilor primari, chiar dacă este campanie electorală, ați cerut să vă vedeți în adunarea generală a simplei asociații, să verificați cele apărute în presă, conform documentelor publicate și a celor declarate de directorul general al societății?

Dacă nu știați toate aceste lucruri, ne pare rău, dar sunteți degeaba membri în simpla asociație, chiar dacă sunteți primari onorabili ai localităților voastre. Și, foarte important, nu vă cerem să ne credeți pe cuvânt, cereți acte de la domnul Cucoreanu și de la domnul Chitic, președintele simplei asociații, poate le primiți mai repede de 30 de zile.

Valentin Bălănescu

One comment

 • IONUT

  iunie 1, 2016 at 3:18 pm

  SI VA MAI INTREBATI DE UNDE PROVIN BANII DE CAMPANIE…BAIETI SMECHERI CA DNUL CUCOREANU CAM RAR PE LA PIATRA NEAMT….ASTA DA PROSTEALA DATA PRIMARIILOR …OARE DOMNII PRIMARI AI RESPECTIVELOR PRIMARII AU AVUT HABAR DE CE SE INTAMPLA ACOLO?

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *