Anul acesta, în luna mai, gradațiile de merit s-au dat, ca de fiecare dată, cu concurs de dosare, după cum e obiceiul metodologic pe linie de minister. Un interes ridicat, justificat prin adaosul de 25% la salariu pentru cei care ajung să primească o astfel de răsplată.
Tot ca de fiecare dată, legat de acest subiect, rămân întrebări care nu primesc un răspuns complet. Una dintre ele este cea a modului cum a ales Ministerul Educației să impună o regulă stupidă inspectoratelor. Cea a afișării rezultatelor. În toată metodologia privind acordarea gradației de merit, se specifică doar că punctajele acordate în urma evaluării se afișează la avizierul inspectoratului școlar. Adică toți angajații unei școli, indiferent din ce colț al județului ar fi, dacă au „îndrăznit” să-și depună dosarul pentru obținerea gradației, trebuie să și facă naveta până la Inspectoratul Școlar pentru a afla rezultatele. De ce nu se folosesc platformele on-line? De ce nu e promovată informația pe o cale mai rapidă, dacă tot suntem în secolul XXI? Nu știm, cu toată transparența pe care onor actualul Guvern o promovează. Că de cea locală suntem sătui.
O altă cutumă o regăsim în autoevaluare. Cea pe care profesorii și-o fac la dosarelor și care este egală cu zero, deoarece, în definitiv, tot punctajul acordat de comisie rămâne în picioare. Important este să se pună cât mai multe hârtii, cât mai multe documente și să se roage, direct sau indirect, să-i fie luate în calcul. În fiecare an, apar diferențe de la cer la pământ între punctajele de la autoevaluare și cele de la evaluare. Profesorul, directorul, inspectorul își acordă un punctaj generos, iar evaluatorii fac ajustările necesare, pentru a pune în consens activitatea profesorului la clasă, în partid, cu obediența față de inspector sau inspectorat.
Poate ar fi de bun-simț ca aceia înscriși la concursul de gradații să-și evalueze dosarele între ei. Profesorii la inspectori și directori, în special. Iar dosarele să fie publicate pe site-ul inspectoratului și al școlilor de unde provin. Poate așa s-ar crea un echilibru mai stabil și ne-am da seama câte activități sunt pe bune și câte doar în căutare de diplome aducătoare de punctaj.
* Directori de școli care nu s-au îndreptat spre categoria „grea” au fost și mai mulți. Astfel, 7 directori au luat gradații înscriindu-se la categoria ”Personal didactic”: Aloma Maria Veiss (poate singura excepție, că a devenit director de foarte puțin timp), Florentina Georgeta Molcăluț, Lucica Boroș, George Lazăr, Irina Bălțătescu; Florin Irimia, Karina-Ingrid Cojocariu.
Cel mai mare punctaj la evaluarea dosarelor l-a avut inspectoarea Florentina Ungureanu. Care nu doar i-a depășit pe toți, ci s-a dovedit a fi și modestă: s-a autoevaluat cu 97,25 de puncte, iar rezultatul final a fost 98,50.
Mai este un lucru care trebuie menționat. Mulți directori de școli și inspectori școlari preferă să se înscrie cu dosarele la categoria ”Personal didactic de predare”, evitând să se înscrie la ”Personal de conducere, îndrumare și control”. Motivul este unul cât se poate de pragmatic: la personalul didactic de predare, oportunitățile sunt mai mari, fiindcă acolo vin mai multe locuri disponibile. La fel de adevărat este că și cadre didactice sunt mai multe decât cele de îndrumare și control, dar ce mai contează, într-un sistem îngropat în hârtii, în care performanța se măsoară în grosimea dosarului. Sau în îndemânarea de a face hârtii. Sau, mult mai aproape de adevăr, în relațiile dobândite de-a lungul timpului. Sau în iminența pensionării, pe principiul ”hai să-i dăm, că are nevoie acum!”
* Mici coincidențe mari
După cum a informat Inspectoratul Școlar Județean, în Neamț, în dreptul personalului didactic au fost disponibile 183 de gradații, pentru ele fiind 264 de candidați. Pentru personalul didactic auxiliar, au fost 28 de locuri, deci și o concurență vădit mai mare față de cea de la personalul didactic: nu mai puțin de 68 de candidați.
- La disciplina Biologie, doar 4 nume au avut șansa de a obține gradații de merit. Printre ele, se află și cel al actualei directoare a Colegiului Național ”Petru Rareș” din Piatra Neamț, Aloma Maria Veiss, care s-a autoevaluat cu 93,25 și, în final, a primit același punctaj 93,25 final. La marele fix.
- La disciplina Chimie, tot 4 locuri au fost alocate pentru gradații. Dintre ele, unul a fost adjudecat de Florentina Georgeta Molcăluț, directoarea Școlii Gimnaziale ”Prof. Gheorghe Dumitreasa” din Girov.
- La Consiliere psihopedagogică, a fost un singur loc, deci o singură șansă. În final, singurul doritor a fost și singurul câștigător, cu un total de 65,75 de puncte. Este vorba despre Dan Agrigoroae, profesor psiholog, cu vechime de 40 de ani, de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Psihopedagogică Neamț.
- La Discipline Tehnice, au fost mai multe locuri, însă nici lipsă de concurență nu au dus. Nu mai puțin de 16 candidați. Patru (4) locuri au fost ocupate de profesorii Liceului Tehnologic Economic-Administrativ din Piatra Neamț. Și aici găsim numele unei directoare, cea de la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida”, din Piatra Neamț, Lucica Boroș. Pe locul 16, care n-a adus niciun beneficiu, a fost ocupat de prof. Ioan Lucian, de la ColegiuTehnic ”Ion Creangă” din Târgu Neamț. Acesta s-a autoevaluat cu 91,5 puncte, însă a primit, inițial, 70 de puncte. A făcut contestație și, în final, a primit doar 67,75 puncte.
- La Discipline Socio-Umane, au fost 3 concurenți pe 2 locuri. Cap de afiș, cu cel mai mare punctaj, a fost prof. George Lazăr, directorul adjunct al Liceului ”Carol I” Bicaz. Pe locul al II-lea și „eligibil” pentru gradație a fost acordat profesoarei Lidia Obreja, de la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Piatra Neamț. Nefericitul căzut sub listă, prof. Ioan Mancaș, s-a autoevaluat cu 95,75 puncte, ca să rămână doar cu 74,25.
* Personalul de conducere, îndrumare și control
Aici ar fi trebuit să regăsim cele mai multe nume ale directorilor și inspectorilor școlari. În schimb, avem:
- Fruntaș – pr. Ioan Mihoc, profesor de teologie ortodoxă, director al Seminarului Teologic Ortodox ”Veniamin Costachi” – Mănăstirea Neamț, cu punctaj de 95,70.
Pe poziția a doua, s-a situat inspectoarea Maria Ghiniță, profesoară de TIC, încadrată la Colegiul Național ”Roman Vodă”.
Pe locul al treilea, profesorul de biologie Gheorghe Apetrei, directorul Colegiului Tehnic ”Ion Creangă” din Târgu Neamț.
Penultimul loc aducător de gradații i-a revenit profesorului de educație fizică și sport Ilie Boloca (cel sancționat cu 30% din indemnizația de președinte al centrului de examen de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț), directorul Clubului Copiilor din Roman, dar care, pe listele Inspectoratului Școlar, apare ca fiind directorul Colegiului Tehnic ”Danubiana”, din Roman.
- Tot un profesor de sport, de data aceasta directorul Liceului cu Program Sportiv din Piatra Neamț, Dan Gavril, a obținut gradație de merit. Și nu oricum. Directorul s-a autoevaluat cu nici mai mult, nici mai puțin de 100 de puncte (maximum), însă evaluatorii i-au acordat doar 82 de puncte. Din acest punct de vedere, directorul Gavril este cel mai optimist candidat. Niciunul nu a mai îndrăznit să se autoevalueze cu punctaj maxim.
- La Educație muzicală specializată, au fost 3 locuri disponibile și toate au fost ocupate de profesori de la Liceul de Arte ”Victor Brauner” din Piatra Neamț.
- La Educație Plastică, a fost un singur concurent – Nicu Costel Luca, profesor la Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț.
- Și la Arte vizuale (Învățământ vocațional), tot un loc a fost alocat și tot un singur candidat. Este vorba despre prof. Dan Țârdea, de la Seminarul Teologic Ortodox ”Veniamin Costachi” – Mănăstirea Neamț.
- La Informatică, T.I., T.I.C., I.T.A.C., au fost 4 locuri, iar printre cei fericiți s-a numărat și prof. Florentina Ungureanu, de la Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț, inspector de specialitate în cadrul ISJ Neamț.
- La Istorie, unul dintre cele 5 locuri valabile pentru „remunerații” a fost adjudecat de prof. Luminița Moscalu, fosta directoare a Liceului de Artă „Victor Brauner” din Piatra Neamț.
- La Limba Engleză, este greu să nu remarci un nume care aduce aminte de tumultuoasa sesiune de bacalaureat de anul trecut. Este vorba despre prof. Florin Irimia, directorul Colegiului Național ”Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț, care, anul trecut, a fost președintele comisiei de bacalaureat la Centrul de examen de la Liceul Economic ”Vasile Conta” din Târgu Neamț și, în virtutea scandalului apărut atunci, a și fost sancționat cu 70% din indemnizația de președinte al centrului de examen. Atunci pedepsit, iar acum răsplătit? Pare-se că da, pentru a da greutate legii compensației.
Tot la engleză a prins gradație de merit și prof. Antoneta Gabriela Pușcălău, inspector de specialitate la ISJ Neamț.
- La Limba și literatura română, o altă surpriză, dacă poate fi numită așa, este prezența pe listele câștigătorilor a prof. Karina-Ingrid Cojocariu, directoarea Liceului Economic „Vasile Conta” din Târgu Neamț. Un personaj care și-a câștigat notorietate în rândul profesorilor pe care îi are în subordine prin faptul că nu a reușit să fie de partea lor într-un sinuos drum de recuperarea a unor drepturi salariale. Și, chiar în ciuda unor vizite de la Inspectoratul Școlar, pe linie de verificat aspecte manageriale, totul pare-se că a rămas cum s-a stabilit.
- La Matematică, anul acesta, pentru gradații, au fost libere 12 locuri. Profesoara Camelia Elena Neța, inspector de specialitate la ISJ Neamț, se va bucura de gradație de merit. Un „merit” venit după ce a făcut parte din comisia de bacalaureat, de anul trecut, un merit care a venit după ce s-a făcut o încurcătură, în urma căreia o olimpică s-a trezit că a fost dezavantajată.
- La Personalul didactic din palatele și cluburile copiilor, a fost o luptă de 3 pe un loc. Rezultatele inițiale nu au mulțumit, așa că au apărut contestații. Interesantă este dorința lui Viorel Ciurlea, cel pe timpul căruia s-a întâmplat scandalul cu profesorul-pedofil Darie (în 2014). Intenția în sine pare o sfidare față de cei care nu au uitat că acesta a scăpat ca prin urechile acului de o demitere justificată. Ciurlea s-a autoevaluat cu 94 de puncte, însă comisia de evaluare i-a topit visurile, aducându-l cu picioarele pe pământ și la punctaj de 56,5. Și fără gradație.
* Inspectori școlari cu gradație: Camelia Elena Neța, Antoneta Gabriela Pușcălău, Florentina Ungureanu, Maria Ghiniță. Dintre acestea, doar Maria Ghiniță și-a depus dosarul la categoria ”Personal de conducere, îndrumare și control”. Restul s-a (auto)încadrat la personal didactic de predare, pentru că metodologia a fost… amabilă.
* Să stăm strâmb și să ne amintim drept
* Gradații de merit pentru sancționații de la ”Bac 2015”
Scandalul național privind bacalaureatul fraudat în 2015 în Neamț a izbucnit, după cum bine se știe, în centrul de examen organizat la Liceul Economic ”Vasile Conta” din Târgu Neamț. Apoi s-a extins spre Colegiul Național ”Ștefan cel Mare”, din același oraș, după care s-a pus o mare frână, ca nu cumva să se ajungă la punctul de plecare al fraudei. Evident, de suferit au avut doar copiii care au greșit, în rest, responsabilii pentru organizarea examenului sunt bine mersi. Iar unii dintre ei au considerat că li se cuvine gradație de merit, chiar dacă au fost sancționați pentru activitatea prestată în comisii. Evident că nu poate fi comparată activitatea de la catedră cu cea de la bacalaureat, dar, totuși, parcă e ceva putred în Danemarca.
Președinte de comisie la centrul de la ”Vasile Conta” a fost profesorul de engleză Florin Irimia, directorul Colegiului Național ”Calistrat Hogaș”. El apare pe lista celor care au primit gradație de merit pentru activitatea de profesor, sancțiunea aproape formală aplicată pentru neregulile de la examenul de bacalaureat nefiind luată în calcul.
Pe aceeași linie, președintele de comisie de la ”Ștefan cel Mare”, profesorul de educație fizică și sport Ilie Boloca, și el sancționat, a primit gradație pentru merite pe linie profesională, pe listele inspectoratului apărând ca director la Colegiul Tehnic Danubiana din Roman, deși, după știința noastră, este director la Clubul Copiilor.
În treacăt, o putem aminti și pe inspectoarea de matematică, Camelia Elena Neța, care s-a calificat la o gradație de merit ca profesor, nu ca inspector. Evident, a avut și domnia sa un mare merit în examenul de bacalaureat, fiind membru marcant al echipei de conducere și membru al comisiei județene. Explicația care vine imediat la îndemână ar fi că nu profesorul Neța a greșit. Nici gafa uriașă de la olimpiadă, cu încurcatul elevilor de la națională nu are cum să-i influențeze meritele de profesor, ea fiind făcută ca inspector, ca să zicem așa. Gafă cu recidivă, dacă ne gândim și la un alt concurs de specialitate, unde s-a întâmplat cam același lucru ca la olimpiadă.
N-am mai stat să vedem dacă la nivel de calificative s-a rămas la nivelul de ”foarte bine” sau dacă s-au și reținut banii respectivi, că nu mai are nicio importanță.
* Merite pentru profesoara Ingrid-Karina Cojocariu, nu pentru directoarea de la ”Vasile Conta”
Directoarea Liceului Economic ”Vasile Conta”, profesoara de limba și literatura română Karina-Ingrid Cojocariu, a primit gradație de merit pentru activitatea la catedră, care a fost peste cea de manager de liceu. În această ultimă postură, a avut de făcut față acuzelor din interiorul instituției pe care o conduce, venite de la educatoarele unei grădinițe din subordine, dar și pentru că a dezinformat în legătură cu niște bani pe care ar fi trebuit să-i primească dascălii din școală, dar care au fost pierduți în instanță, din cauza indolenței administrative din zona direcțiunii, secretariatului și a sindicatului din școală. Ca să nu mai vorbim despre vizitele dese ale inspectorului general, care a renunțat să mai aibă pretenția de a fi întâmpinat de un elev de serviciu, dar care, pentru că trăim în România, nu poate ieși din indicațiile pe linie de partide. Cazul directoarei de la Conta, transformat, la un anumit moment, în pretext de discuții politice în Consiliul Local al orașului Târgu Neamț, este simptomatic: dacă nu se poate lua gradație de merit pe activitatea de director, pentru care există și o indemnizație în acest sens, se ia ca profesor!
* Inspectoratul pupă unde a scuipat Consiliul Județean
La Învățământ Special, cu 5 din 5, situația a fost rezolvată. Printre cei „gradați”, s-a numărat și prof. Irina Bălțătescu, directoarea CSEI ”Alexandru Roșca” Piatra Neamț. Nu a trecut mult timp de când un fel de furtună dinspre Consiliul Județean a trecut peste unitatea respectivă. Aici ar fi de reamintit că școala pe care o păstorește dna Bălțătescu a trecut prin niște momente de neliniște când, anul trecut, un băiat fugit de la centru s-a înecat în râul Bistrița.
Asta după ce un consilier județean, Ciprian Șerban, a încercat să demonstreze că sunt probleme cu porțiile de mâncare, că documentele interne se făceau pe picior și că exista o vină a administrației în cazul copilului înecat. Discuțiile s-au stins repede, mai ales că, dinspre Inspectoratul Școlar, a venit celebra frază specific aburitor-adormitoare: ”Se va analiza întreaga activitate managerială a directorei și se vor lua măsurile care se impun”.
Pe cale de consecință, dna Irina Bălțătescu a primit gradație de merit.
Valentin BĂLĂNESCU
Marian TEODOROF
3 comentarii
Doamna Veiss are anual trei sau chiar mai multi olimpici nationali. E jignitoare aluzia.
Mi se pare o dovada de superficialitate sa o incadrezi pe d-na Veiss, o profesoara cu atatea rezultate pe plan profesioanal, alaturi de niste rapaci vanitosi.
Sa ai anual cel putin trei olimpici nationali, cel putin unul in lot largit, numerosi elevi admisi la facultatile de medicina si farmacie, sa fii mereu informata si totusi, sa fii banuita de astfel de lucruri, asta mi se pare nedrept.