Ziua Copilului, numită și Ziua Internațională a Copilului, a fost menționată prima dată la Geneva, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, în luna august a anului 1925, unde 54 de reprezentanți din diferite țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus Ziua Copilului. În Turcia, ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată la 23 aprilie 1920.
Ziua Internațională a Copilului a fost sărbatorită pentru prima oară în lume în octombrie 1953 și a fost sponsorizată de Uniunea Internațională pentru Bunăstarea Copilului din Geneva. Ideea de a avea o zi internațională i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a VIII-a, și a fost acceptată și adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1954.
Nu se știe exact cum și de ce a fost aleasă 1 Iunie ca Zi Internațională a Copilului, însă există o teorie, potrivit căreia consulul general chinez de la San Francisco a strâns un număr de copii orfani chinezi, pentru a sărbători Festivalul Dragonului, care s-a întâmplat să fie chiar pe 1 iunie, dată care a coincis, de asemenea, cu Conferința de la Geneva. De atunci, s-a stabilit ca 1 iunie să fie Ziua Copilului, mai ales în țările comuniste.
În vest, această zi este sărbătorită în alte momente ale anului, dar nu i se acordă prea mare atenție. Astfel, această zi a fost interpretată ca fiind o sărbătoare comunistă.
Data diferă foarte mult între țări. Aproximativ 30 de state au preluat data de 1 iunie de la China și SUA. Astfel, Argentina sărbătorește Ziua Copilului în a doua duminică din luna august. Australia sărbătorește în prima duminică din luna iulie. Brazilia sărbătorește pe 12 octombrie. Bulgaria sărbătorește pe 1 iunie. Cuba sărbătorește în a treia duminică din luna iulie. India sărbătorește Ziua Copilului pe 14 noiembrie.
Japonia o sărbătorește în data de 5 mai. A existat o îndelungată tradiție, datând cel puțin din secolul al VIII-lea, de a sărbători ziua copiilor de două ori pe an, pe 3 martie pentru fete și pe 5 mai pentru băieți. De 3 martie, sărbătoare cunoscută și sub numele de Festivalul Păpușilor, japonezii își împodobesc casele cu seturi de păpuși tradiționale din perioada Heian și cu flori de prun, și consumă o băutură slab alcoolizată, pentru a le ura fetelor lor sănătate și noroc. De 5 mai, sărbătoare cunoscută și sub numele de Festivalul Duanwu, ei înalță în văzduh flamuri sub formă de crap, împodobesc acasă păpuși-samurai și consumă ”chimaki” și alte dulciuri, pentru a le ura băieților lor un viitor bun. În 1948, mulți oameni au susținut că 3 martie ar trebui să fie, de asemenea, o sărbătoare națională, însă, în prezent, sunt mai mulți cei care cred că fetele sunt mai norocoase, deoarece își pot celebra ziua de două ori pe an.