Tradiția Zilei copilului

Ziua Copilului, numită și Ziua Internațională a Copilului, a fost menționată prima dată la Geneva, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, în luna august a anului 1925, unde 54 de reprezentanți din diferite țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus Ziua Copilului. În Turcia, ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată la 23 aprilie 1920.

Ziua Internațională a Copilului a fost sărbatorită pentru prima oară în lume în octombrie 1953 și a fost sponsorizată de Uniunea Internațională pentru Bunăstarea Copilului din Geneva. Ideea de a avea o zi internațională i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a VIII-a, și a fost acceptată și adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1954.

Nu se știe exact cum și de ce a fost aleasă 1 Iunie ca Zi Internațională a Copilului, însă există o teorie, potrivit căreia consulul general chinez de la San Francisco a strâns un număr de copii orfani chinezi, pentru a sărbători Festivalul Dragonului, care s-a întâmplat să fie chiar pe 1 iunie, dată care a coincis, de asemenea, cu Conferința de la Geneva. De atunci, s-a stabilit ca 1 iunie să fie Ziua Copilului, mai ales în țările comuniste.

În vest, această zi este sărbătorită în alte momente ale anului, dar nu i se acordă prea mare atenție. Astfel, această zi a fost interpretată ca fiind o sărbătoare comunistă.

1 iunieData diferă foarte mult între țări. Aproximativ 30 de state au preluat data de 1 iunie de la China și SUA. Astfel, Argentina sărbătorește Ziua Copilului în a doua duminică din luna august. Australia sărbătorește în prima duminică din luna iulie. Brazilia sărbătorește pe 12 octombrie. Bulgaria sărbătorește pe 1 iunie. Cuba sărbătorește în a treia duminică din luna iulie. India sărbătorește Ziua Copilului pe 14 noiembrie.

Japonia o sărbătorește în data de 5 mai. A existat o îndelungată tradiție, datând cel puțin din secolul al VIII-lea, de a sărbători ziua copiilor de două ori pe an, pe 3 martie pentru fete și pe 5 mai pentru băieți. De 3 martie, sărbătoare cunoscută și sub numele de Festivalul Păpușilor, japonezii își împodobesc casele cu seturi de păpuși tradiționale din perioada Heian și cu flori de prun, și consumă o băutură slab alcoolizată, pentru a le ura fetelor lor sănătate și noroc. De 5 mai, sărbătoare cunoscută și sub numele de Festivalul Duanwu, ei înalță în văzduh flamuri sub formă de crap, împodobesc acasă păpuși-samurai și consumă ”chimaki” și alte dulciuri, pentru a le ura băieților lor un viitor bun. În 1948, mulți oameni au susținut că 3 martie ar trebui să fie, de asemenea, o sărbătoare națională, însă, în prezent, sunt mai mulți cei care cred că fetele sunt mai norocoase, deoarece își pot celebra ziua de două ori pe an.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *