O femeie s-a trezit cu o țeavă care i-a căzut în cap, lovind-o și la umăr. Putea să o omoare. Dacă ar fi avut și vreo doi clienți la taraba de la care vindea, și acestora li se putea întâmpla același lucru.
Din fericire, femeia a scăpat doar cu un traumatism cranio-cerebral fără pierderea cunoștinței și un traumatism la umăr, care n-au impus internarea.
Totul pentru că se ridică o construcție, iar lângă perimetrul de protecție, acolo unde el a binevoit a fi marcat, niște comercianți, cu acordul celor de la Compania Urban – deci, implicit, și al Primăriei -, vând diverse lucruri, riscând în fiecare zi să li se întâmple o nenorocire.
Pentru locul respectiv, Compania Urban încasează taxe în fiecare zi. De la 20 de lei în sus. Deci, se poate presupune că există un contract pentru ocuparea terenului respectiv și prestarea de activități comerciale. Ca să nu mai vorbim de autorizări.
După ce Mesagerul de Neamț a anunțat incidentul, au început să se miște și autoritățile. Niciuna din ele nu a spus NIMIC despre femeia accidentată, ba chiar încearcă, toate, să se spele pe mâini. Mâini care puteau fi mânjite de sânge dacă – repetăm! – țeava cădea în capul femeii.
Iată declarații de oameni responsabili și cu funcții de conducere:
Dragoș CHITIC, primarul municipiului Piatra Neamț:
”Este un contract, există un constructor, este un șantier. Este evident că cei care răspund de acest șantier au obligația să răspundă și de protecția muncii. Am observat și eu ce s-a întâmplat. Voi comunica cu Urban să îndepărteze tarabele de șantierul în lucru, pentru că am înțeles că și asta a fost una dintre cauze, pe lângă greșeala muncitorului. Partea din exteriorul șantierului este administrată de societatea Urban. Voi comunica cu cei de la Urban să ia toate măsurile necesare pentru a preveni acest fel de evenimente, pentru a îndepărta de zona de șantier de zona de comerț. Problema este între constructor și Urban. Chiar dacă s-a stabilit un perimetru, cortul de acolo este intrat în șantier, deci nu pare să se fi respectat. Urbanul va lua măsurile necesare să respecte acest perimetru. Nu o fi ușor, dar trebuie luate toate măsurile pentru a se reconstrui piața”.
Ștefan VULPE, administratorul special al CMI Urban:
”Am fost informat despre ce s-a întâmplat. Nimeni nu și-a dorit un astfel de eveniment. Perimetrul a fost stabilit de mine împreună cu domnul Bătrânu, de la Moldocor. Dacă ar fi fost lăsat la mâna oricui, mai spuneam, dar așa, totul s-a calculat de dinainte. Aseară am vorbit cu doamna Romanescu, de la Moldocor, și a rămas că ne vedem în această dimineață, la 8.30, cu un șef de la Moldocor. L-a sunat pe respectivul domn, Mustață mi se pare, care a spus că abia la 10 poate. A rămas că la ora 10 ne vedem pe teren, pentru a vedea la fața locului ce se poate face. Noi am stabilit acel perimetru cu toată responsabilitatea, împreună cu cei de la Moldocor. S-a hotărât un perimetru, pe care constructorul și l-a împrejmuit. Acum vom discuta pentru a vedea dacă se cere o altă distanță”.
Din cele două declarații, putem înțelege:
- că dl. Chitic a fost orb de fiecare dată când a venit să inspecteze lucrările de la piață, cu sau fără cască pe cap, dar de fiecare dată cu fotograf.
-
că cei de la Urban nu au ținut cont în niciun fel de siguranța comercianților și clienților.
-
că cei de la Moldocor vor fi țapii ispășitori, poziție pe care și-o vor asuma, dacă mai au de gând să prindă lucrări în zonă.
Toate acestea, însă, nu răspund la o întrebare simplă: cum ne lăsăm păcăliți și conduși de o mână de inconștienți, care nu văd mai departe de interesul propriu, personal sau de grup?
Poliția Neamț a deschis dosar de cercetare penală, fiindcă accidentul a fost sesizat la 112 de unul din comercianții care au fost prezenți când femeia a fost lovită de țeava picată. Victima, pare-se, nu vrea să depună plângere, dar polițiștii spun că ancheta continuă pentru a se stabili clar a cui a fost vina – a constructorului, a piețarilor care s-au apropiat prea mult de gard sau a societății Urban, care adminstrează activitatea comercială din piață.
Valentin Bălănescu
P.S. : În urma discuțiilor de la Urban s-a luat o măsură radicală: se mută gardul cu 1,5 m! DE MÂINE!
Actualizare
De mâine se mută gardurile șantierului de la piață. Azi se păstrează
Pelerinajul la șantierul de la Piața Centrală a continuat cu vizita lui Ștefan Vulpe, administratorul special al CMI Urban, însoțit de mai mulți colegi din companie, dar și de noul viceprimar, Luminița Vîrlan, responsabilă cu activitatea societății care administrează comerțul din piață.
A venit și reprezentantul constructorului și, împreună cu delegația oficialilor, s-a făcut turul pieței până la taraba peste care a căzut ieri țeava metalică. Aici, fiecare a avut propria versiune. Piețarii au spus că, dacă nu ar fi fost umbrela de deasupra tarabei lor, țeava ar fi căzut peste trecători. Reprezentantul constructorului i-a contrazis, spunând că respectiva umbrelă era intrată în perimetrul șantierului și că de aceea țeava a ricoșat deasupra tarabei. Mai mult decât atât, acesta spune că țeava n-a zburat din prima, muncitorul care a scăpat-o prinzând-o cu mâinele ca să atenueze impactul, dovadă fiind și arsurile cu care a rămas acesta din cauza țevii încinse de la aparatul de tăiat.
Oficialii au plimbat privirea când la unii, când la alții și, la final, ca să-i împace pe toți au ajuns la o singură concluzie: de mâine se mută gardurile cu 1,5 metri mai departe decât amplasamentul inițial. Piețarii rămân cu tarabele, iar muncitorii își pot continua activitatea fără a mai risca să pună în pericol viața cuiva și să fie, eventual, linșați de cei care vând în piață. „Deci așa rămâne: oamenii se mută cu tarabele 1,5 metri mai în față, dumneavoastră mutați de mâine gardul și vă puteți continua treaba”, a conchis Ștefan Vulpe la finalul discuției cu toate părțile implicate.
După periplul prin piață, noul viceprimar n-a părut deloc încântat de peisajul dezolant și de improvizațiile din piață. „Până reușesc să mă familiarizez cu activitatea societății, se pare că sunt evenimente urgente, care necesită atenție. Recunosc că nu am mai trecut de mult timp prin piață, deoarece stau destul de departe și nu ajung aici să-mi fac cumpărăturile. La cum arată, riscul nu știu dacă poate fi înlăturat cu totul, dar trebuie găsite mai multe soluții pentru a nu mai pune viața nimănui în pericol”, a spus Luminița Vîrlan.
Andreea AMARIEI
Un comentariu
Vi se pare ciudat ca “tapii ispasitori” vor fi cei de la Moldocor? Teava respeciva a cazut din vina cui? A comerciantilor? A clientilor aflati la cumparaturi? Si daca era ranit vreun muncitor din societatea constructoare? Sau primarul aflat in vizita de lucru?