Reprezentanții Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Învățământ (SLLI) Neamț vor să deschidă acțiuni în instanță după ce zeci de profesori, de la 13 unități de învățământ, cer să li se deconteze cheltuielilor făcute cu naveta. Nu toți profesorii sunt în aceeași situație. Potrivit Gabrielei Grigore, secretar SLLI Neamț, la o parte dintre dascăli li s-a decontat parțial naveta, însă unii nu au văzut bani de navetă de mai multe luni.
Solicitări pentru acțiuni în justiție privind nedecontarea cheltuielilor pentru navetă, integral, pentru perioadele amintite vor fi făcute în numele profesorilor de la următoarele școli:
Colegiul Tehnic ”Gheorghe Cartianu” din Piatra-Neamț: septembrie – decembrie 2013;
Școala Gimnazială ”Elena Cuza” din Piatra-Neamț: septembrie-decembrie 2013 (decont parțial din septembrie 2014, până în 2015);
Liceul Tehnologic ”Spiru Haret” din Piatra-Neamț: septembrie-decembrie 2013.
Solicitări pentru acțiuni în justiție privind decontarea parțială a cheltuielilor pentru navetă:
Școala Gimnazială ”Daniela Cuciuc”: din septembrie 2013, până în august 2015;
Școala Gârcina: din septembrie 2013 până în august 2015;
Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Neamț: din ianuarie 2014, până în august 2014;
Școala Dumbrava Roșie: septembrie 2013 – august 2015
Școala Borlești: septembrie 2013 – august 2015
Colegiul Național ”Gheorghe Asachi” Piatra-Neamț: septembrie 2013 – august 2015
Colegiul Tehnic Forestier – septembrie 2013 – august 2015
Școala Văleni (zona Roman) – septembrie 2013 – august 2015
Școala Oniceni – septembrie 2013 – august 2015
Liceul Tehnologic Nisiporești – septembrie 2013 – august 2015.
Din septembrie, încep „judecățile”
Așa cum a precizat secretarul SLLI „în anii școlari 2013-2014 și 2014-2015 s-a făcut o confuzie datorită unor anexe la Legea bugetului de stat, în ideea că profesorilor li se poate deconta după formula pe baza căreia era decontată naveta elevilor. A fost o interpretare greșită. S-a reglat apoi în 2015, dar oamenii au rămas cu sumele trunchiate, oamenii au primit doar acele sume care nu acopereau nici jumătate din cheltuielile cu naveta. Ei acum ne solicită să le recuperăm diferențele.” Acțiunile în instanță vor începe în septembrie 2016. După caz, acestea îi vor viza fie pe directorii școlilor, fie pe reprezentanții primăriei. Așa cum a adăugat Grigore, obligația revine în egală măsură angajatorului și ordonatorului de credit. „Angajatorul, directorul unității școlare, are obligația de a înregistra cererile oamenilor, de a aproba sumele, de a verifica în fiecare lună, conform pontajului, dacă au fost toate zilele prezenți la serviciu și solicitată spre aprobare Consiliului de Administrație al școlii acele sume. Sume care vor fi cerute oficial către Consiliul Local, către ordonatorul de credite, către primăria respectivă. Dacă se întrerupe pe undeva acest circuit, adică unitatea școlară nu face solicitarea la timp a banilor către primărie, nu este vina primăriei că nu a dat bani, este vina angajatorului că nu a făcut documentele la timp. Dacă școala își face datoria și depune documentația la timp către ordonatorul principal de credite și ordonatorul nu se achită de această sarcină, adică nu virează banii, atunci vina rămâne exclusiv ordonatorului de credit.”
Profesorii din comuna Văleni au de recuperate 70.000 de lei
La Școala Gimnazială Văleni (zona Roman) există deja două hotărâri judecătorești definitive care le dau câștig de cauză profesorilor, însă acestea întârzie să fie puse în aplicare. Potrivit liderului de sindicat al școlii din Văleni, din 2009 și până acum s-ar fi strâns aproape 70.000 de lei, sume nedecontate, pentru naveta profesorilor, de Primăria Văleni. „Avem o profesoară care face naveta tocmai de la Roznov. Nici pentru cei care sunt mai de-aproape nu e ușor. Un abonament este 220 de lei pe lună. Unii profesori evită să vină la această școală tocmai pentru că au auzit că aici nu se decontează naveta. Actualul primar a dat asigurări că, după ce va prelua toată situația din primărie, în septembrie, anul acesta, va încerca să rezolve problema.”. Așadar, în multe școli, fie din incompetența sau indiferența unor directori, fie din cauza unor șefi locali ce „reprezintă” aleșii, profesorii trebuie să-și aștepte să li se dea drepturi recunoscute prin lege. În esență, dreptul de a-și face meseria cu minimă decență. În același timp, toate drepturile funcționarilor din primării sunt plătite la zi. (Marian TEODOROF)