La cum au decurs discuțiile, se poate spune că oficialii îi vor pe toți nemțenii din diaspora mici afaceriști, de vreme ce le-au povestit, mai bine de o oră, despre cum pot să acceseze fonduri europene, despre ce înseamnă să-și deschidă o afacere și despre cum ar putea să se întoarcă acasă pentru a-și încerca norocul, chiar dacă nimeni nu i-a întrebat, la începutul discuțiilor, câți vor și-și permit să înceapă o afacere și câți au, de fapt, nevoie de un loc de muncă.
Intențiile oficialilor au fost bune, dar puțin încurajatoare pentru stranieri, de vreme ce șeful Camerei de Comerț și-a început discursul cu cât de greu este în prezent, în Neamț, să găsească angajați, deși afacerile s-au modernizat și dezvoltat. E bine că se caută, totuși, alți afaceriști, care să bage bani în tot felul de încercări, și mai puțin oameni care să și muncească din postura de angajat.
Cât despre problemele pe care le au oamenii când se întorc în țară, a fost un domn mai curajos, care a amintit de vărul său, stabilit de vreo 30 de ani în Australia, dar care mai are și o fermă acasă, însă nu se poate descurca pentru că… nu mai are buletin și s-a săturat să fie purtat pe drumuri pentru a-și putea înnoi actul, deși are încă și cetățenia română. Verișorul a fost sfătuit să trimită un e-mail la Consiliul Județean în care să descrie situația, pentru a nu opri discuțiile despre afacerile pe care mai-marii județului și-ar dori ca nemțenii din diaspora să le deschidă acasă și să sporească, de ce nu, bugetul public.
Întâlnirea a fost, propuneri de la oameni au venit, cei de la CJ și restul oficialilor le-au promis că-i vor ajuta pe viitor, acum rămâne de văzut și când va fi acel viitor și ce formă de ajutor vor primi stranierii care-și doresc să devină antreprenori de Neamț. (Andreea AMARIEI)
Destul de multi dintre cei prezenti nu sunt veniti din strainatate.