Au trecut alegerile locale și se pare că toată lumea a câștigat în Neamț. PSD a luat caimacul – Consiliul Județean -, dar nu a luat municipiile și a trebuit să se mulțumească cu alianțe, firești sau împotriva naturii. Firești cu Tăriceanu și trepădușii lui de subnivel local și împotriva naturii cu partidul lui Băsescu, care-i asigură majoritatea în Consiliul Local Piatra Neamț. PNL a luat un scor bun, mai bun ca în toate visele tandemului Țapu-Ursărescu de pe vremea înțelegerilor benefice cu PSD-ul, un 37% atârnat ca o medalie la gâtul lui Cozmanciuc, stranierul care le-a dat liberalilor o lecție de revigorat o filială deja sufocată de un ghem de conflicte prostești și multe orgolii. ALDE se poate lăuda cu președintele său, că a folosit voturile lui Drăgușanu să-și vadă visul de a sta pe un scaun de vicepreședinte de județ și cu o pălărie suficient e mare cât să-i acopere datoriile la stat. În fine, PMP este fericit că a luat un scor la care nu visa nici în cele mai verzi sondaje, că Dulamă a ajuns vicepreședinte de județ, după ce a negociat cu Arsene, și, în plus, și-a pus un viceprimar la Piatra Neamț, unul care nici măcar cu gândul nu gândea că va ajunge unde-a ajuns.
După ce au trecut toate evenimentele postelectorale, inclusiv diverse aniversări strategice pe mal de baltă, este momentul să vedem ce ne pregătesc partidele pentru parlamentare. Sau, mai corect spus, pe cine pregătesc, pentru că, despre restul, habar n-au nici ei, fiindcă programele nu mai sunt nici măcar de competența șefilor de partide.
* La PSD, șefu’-i șef
În partid, există un singur cuvânt și acesta este al lui Ionel Arsene. Democrația de PSD funcționează sublim, dar hotărârile importante sunt la mâna șefului. Iar acum șef indiscutabil este Arsene, care vrea parlamentari puși de el, care să răspundă cerințelor sale. Aparent, este o pretenție firească, pentru că, urmând o linie logică, a unei societăți democratice care funcționează, parlamentarii ar trebui să ducă mai departe nevoile președintelui de județ, după cum acesta ar trebui să pună pe primul loc nevoile oamenilor din județ. Cum, însă, și la nivelul partidului extins dincolo de granițele de filială există un șef care ia hotărârile importante, mai bine păstrăm nivelul teoretic al discuției.
Ce știm sigur în acest moment este că pe lista scurtă de candidați apar Ioan Munteanu, Ciprian Șerban și Emilia Arcan la Senat. Și că Daniel Harpa, primarul de Târgu Neamț, a încercat să pună capăt speculațiilor și a anunțat că nu va pleca în Parlament. Asta dacă nu cumva va primi ”la loc comanda” de la partid.
De aici, încep speculațiile. Inclusiv cea în care nici măcar Emilia Arcan sau Ioan Munteanu nu sunt siguri de locurile lor, deși, în acest caz, se poate vedea cu ușurință bățul pe care-l bagă prin gard unii din pesediști, dornici să le ia locul mai sus-numiților. Și, trebuie subliniat, Ionel Arsene și-a cam ținut promisiunile făcute până acum, dacă ne uităm la venirea lui Angheluță în Consiliul Județean și la numirile de directori pe ici, pe colo, prin părțile esențiale.
Se mai vehiculează tot felul de nume, unele autopromovate, altele văzute ca fiind pe cale de consecință. Un Dan Andrușcă, un Dan Manoliu, o Oana Bulai ar fi nominalizări deloc surprinzătoare în zona eligibilă a listei PSD. Desigur, cu amendamentul că Manoliu este perdantul de serviciu când vine vorba de mandate, așa că e greu de văzut în Parlament, cel puțin de la PSD.
Ambițiile PSD sunt mari, la peste 65% din voturi, ceea ce ar însemna măcar patru deputați și un senator, dacă nu cinci plus doi.
Din nefericire pentru PSD Neamț, nu are multe nume care să și spună ceva electoratului din listă, așa că, și în această campanie, se va defila en fanfare tot cu Ionel Arsene, cu realizările Guvernului Ponta și banii dați de Dragnea pe când era oficial la butoane. Evident, și de data aceasta, primarii vor fi cureaua de transmisie către alegători, că doar toți vor bani de la Consiliul Județean, indiferent de la ce partid. Este greu de crezut că, de exemplu, primarul de Păstrăveni, devotat celui care l-a propus candidat și care se află acum în PSD, va aduce voturi PMP-ului din care face parte după fuziunea UNPR-PMP. Acest tip de exemple poate continua.
În concluzie, lista PSD va fi făcută de Arsene, iar singurele întrebări, fără răspuns deocamdată, cel puțin în tabăra observatorilor, sunt dacă va veni cineva de la centru pe loc eligibil și dacă Ionel Arsene va candida. Dacă o va face, apar șanse de surprize. Dacă nu, nu.
Cel mai probabil scor pentru PSD va merge spre trei deputați luați la prima strigare și unul la redistribuire. La Senat, sigură este doar prima poziție, de aici și fragilitatea potențialului mandat al Emiliei Arcan, care nu a înțeles încă faptul că nu e de ajuns doar să vrea și să ceară, fiindcă sunt și alții care vor și care cer, dar mai și oferă.
* La PNL, un Mugur între Țapu și Leoreanu
PNL a atins un scor de 37% la locale și pentru asta există un singur câștigător, Mugur Cozmanciuc. Chiar dacă nu a adus el multe voturi, a făcut să funcționeze o filială, cu toate orgoliile și infatuările inevitabile într-un PNL care, la Piatra Neamț, a defilat cu un Chitic fără vlagă, ajutat să câștige până și de pesediștii speriați de avântul lui Harbuz.
În spiritul bunelor practici din PNL, după alegeri s-au încordat mușchi. Țapu și echipa, din care se detașează un Romel Bârjoveanu negociat pentru funcția de viceprimar cu atribuții de primar, emit pretenții de șefi ai partidului, lucru neacceptat de Laurențiu Leoreanu, care ar vrea, și el, să stea la masa cea mare, cu un Flutur măcar, dacă nu se poate cu Gorghiu și Blaga. Că nu e de parcă n-ar mai fi fost.
Ca de atâtea ori când în PNL se aprind spiritele, Mugur Cozmanciuc stă și așteaptă. Pentru că el are un atu: a adus 37% la locale, va fi primul pe listă, iar scandalagiii trebuie să demonstreze că pot măcar la fel de mult. Asta fiindcă tot ce e sub 37% vor deconta ei. Ce e în plus se va aduna tot la Cozmanciuc.
Dacă liberalii vor obține 30%, vor putea lua un senator și doi deputați direct, plus unul la reîmpărțire. Cine vor fi aceștia? Pe lângă președintele filialei, dacă nu va veni nimeni de la centru, probabil că vom vedea oameni care vor putea să și contribuie la cheltuielile de campanie. Eugen Țapu va dori, desigur, să-și conserve locul, dar îi va fi greu dacă Laurențiu Leoreanu va emite pretenții la Senat. Organizația de femei nu a făcut până acum niciun efort să-i demonstreze Alinei de la București că vrea un loc pe listă, iar dintre ceilalți îndreptățit ar putea fi un Hopșa, deocamdată singurul care dă impresia că se luptă cu PSD.
Există voci care o plasează pe un loc eligibil pe Monica Anton, lucru greu de crezut că aceasta și-ar dori, cel puțin în acest moment.
Va avea Cozmanciuc dreptul de veto în alcătuirea listelor? Sau măcar ultimul cuvânt? E greu de spus, întrucât pare a fi înclinat spre o colaborare mai poticnită cu Țapu decât spre o lansare spre înălțimi a lui Leoreanu. Cei care-și doresc un asemenea scenariu nu trebuie să uite un lucru: Cozmanciuc are meritul de a-l fi adus pe Leoreanu în echipă. De aceea, încă e greu de spus cine e cu cine – deși, la PNL Neamț, tradiția arată că niciodată nu știi cine cu cine atât de repede își schimbă favorurile -, dar e cert că scorul va oscila în jurul a 30%. Asta indiferent de aportul primarilor PNL, mai ales că și aceștia, la fel ca pesediștii, privesc cu destulă grijă la președinție, care ”vreau guvernul meu”.
* PMP sau revenirea lui Harbuz
Indiscutabil, Laurențiu Dulamă are marele merit de a fi reorganizat partidul și de a fi strâns în jurul lui niște oameni tineri, cu care a defilat în campanie. Evident, nu i-a fost ușor să se bată cu PSD și PNL când avea cel mai mic buget dintre cei ajunși în Consiliul Județean. A riscat, a negociat apoi inteligent și a câștigat nesperat de mult, chiar dacă a făcut pactul cu PSD-ul.
În acest moment, PMP este partidul cel mai viu din Neamț. Asta mai ales după fuziunea cu UNPR, de unde, deocamdată, a primit o întărire substanțială în persoana lui Liviu Harbuz. Venirea acestuia în postul de prim-vicepreședinte a tulburat toate apele în politica de pe Cuejdi. Brusc, un candidat precum Ștefan Burlacu (cu 100 de voturi luate în comuna natală, dacă i le atribuim pe toate lui) sună pe la presă, spunând că are sprijinul lui Eugen Tomac pentru a fi primul pe listă la deputați. Iar o parte a presei, interesată în destabilizarea PMP, face anunțul cu plăcere, mai ales că primește și acordul PSD. Apare, după aceea, generalul Moisii, care cere și el primul loc, cu avantaj la alt general, care nu, nu este Gabriel Oprea. Ordinul e dat pe garnizoană,: oricine să candideze pe prima poziție, numai Harbuz nu. Pentru asta, nu se va precupeți niciun efort, pentru că el ar putea amenința scorul dorit de PSD și nu se anunță a fi deloc un personaj comod în campanie.
Probabil că, în perioada următoare, vom asista la tot felul de știri despre PMP, care, spre disperarea trolilor, nu vor face decât să crească notorietatea partidului. Lucru deloc rău, mai ales că Traian Băsescu dă semne clare că își dorește acces direct la guvernare.
Dacă PMP Neamț va avea candidați buni pe primele poziții la Camera Deputaților și Senat, poate produce din nou surprize în politica locală. Un tandem Liviu Harbuz – Laurențiu Dulamă ar putea reuși de sine stătător, iar dacă va găsi și un romașcan credibil în politică, atunci cu atât mai mult.
* ALDE sau trompeta unui eșec anunțat
ALDE a avut un candidat interesant și cu principii: Cătălin Drăgușanu. Acum, îl are pe Ion Asaftei și, cu asta, s-a spus tot ce se putea spune. Va ajunge în Parlament doar dacă i se face milă lui Ionel Arsene de el și-i dă niște voturi de la PSD, pe modelul deja aplicat cu EBA sau cu Mircea Diaconu. Sigur, ar exista și varianta în care nu mila să-l motiveze pe Ionel Arsene, ci interesul de a bloca PMP-ul, dar, deocamdată, nu pare a-l avea.
Valentin BĂLĂNESCU