Aproape jumătate de milion de lei de la municipiu pentru finanțări nerambursabile

consiliul local p neamtConsilierii locali din Piatra Neamț se întrunesc joi, 29 septembrie, în ședința ordinară din această lună, iar printre proiectele de hotărâre pe care le au de votat este cel privind aprobarea finanțărilor nerambursabile pe anul 2016, sesiunea a doua. Este vorba de nu mai puțin de 458.000 de lei din bugetul public care s-ar aloca pentru proiecte din domeniile Cultură – 68.650 de lei, Educație civică – 7.000 de lei, Social – 25.000 de lei, Protecția Mediului – 2.000 de lei, Activități pentru tineret – 5.000 de lei și Sport – 350.500 de lei.

Dacă proiectul de hotărâre va trece, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Neamț va primi 5.000 de lei pentru organizarea, între 10 și 15 decembrie, a Salonului de iarnă, iar cei de la Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare” vor primi 10.000 de lei pentru Alaiul de Datini și Obiceiuri „Steaua Sus Răsare”. Alți 4.000 de lei se vor aloca pentru Palatul Copiilor pentru proiectul „Pe urmele Marilor Meșteri Nemțeni”, care presupune „prezentarea operelor de artă ale celor mai importanți pictori nemțeni la cursurile de pictură, vizitarea Galeriilor «Lascăr Vorel» și a Muzeului de Artă și realizarea picturilor pe șevalet și a vernisajului expoziției Centrului de pictură”.

După cum ne-am obișnuit deja, festivalurile de muzică pentru copii sunt abonate la finanțările din banul public, așa că, și de această dată, municipiul propune alocarea a 7.500 de lei pentru a V-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică pentru Copii și Tineret „Cântec de Stea”, organizat de Asociația Culturală Children Forever.

Asociația Social Culturală „Gogu Craiu” revine pe lista finanțărilor nerambursabile, ajungând să primească 7.000 de lei dacă proiectul de hotărâre trece de votul consilierilor locali. 5.000 de lei ar urma să fie alocați pentru proiectul „Colorăm Copilăria” – „locația Creșă centru, activități: cursuri și proiecții despre animația internațională, realizarea schițelor și tablourilor, realizarea de picturi murale, vernisaj și premiere”, iar 2.000 de lei pentru proiectul „Incursiune în Istoria Artelor Universale – de la arta rupestră la Baroc” – „cursuri și proiecții despre artă și artiștii universali, vizitarea Muzeului de Istorie și a Muzeului Cucuteni, realizare schițe și tablouri, expoziție și premiere”.

Campioană la proiecte depuse pentru finanțarea din bugetul local este Asociația Cultural Social Economică Christiana, care a depus nu mai puțin de șase proiecte pentru cea de-a doua sesiune de finanțări, din care jumătate ar urma să primească sprijin de la municipiu, însumând 7.500 de lei.

Și Asociația Studia, cea a viceprimarului Luminița Vîrlan, revine pe lista finanțărilor cu trei proiecte, din care doar două ar urma să primească, adunat, 4.000 de lei – „Învățăm și ne relaxăm prin teatru” și „Simpozion Internațional Abordarea Terapeutică între Clasic și Modern”.

Tot 4.000 de lei ar urma să primească și Asociația Bâtca Doamnei pentru două proiecte: „Dialogurile cunoașterii-la taifas cu oameni de seamă” și „Dezbatere publică cu cetățenii pentu comunitate” – organizarea a câte unei dezbateri publice săptămânale, în luna octombrie, cu temele: „administrația publică și cetățeanul; importanța mediului înconjurător în viața individului și a comunității și grupul de inițiativă cetățenească, cum și pentru ce mobilizăm comunitatea”. Cum s-ar spune, un fel de a primi  să primești bani ca să demonetizezi ideea de dezbarete publică. Interesant va fi de văzut dacă la decont se vor depune același tip de CD-ul ca în trecut la alte instituții.

Organizația Pensionarilor ar urma să beneficieze de un sprijin de 10.000 de lei de la municipiu pentru „Sărbătoare pentru persoanele de vârsta a treia”, aceeași sumă fiind propusă și pentru Uniunea Județeană a Pensionarilor și a Persoanelor Vârstnice Neamț, pentru proiectul „1 octombrie –Ziua Internațională a Vârstnicului”.

350.500 de lei pentru finanțarea proiectelor din Sport

Sportul rămâne marele câștigător al finanțărilor din banul public, iar campionul pentru cea de-a doua sesiune de finanțări din 2016 este Volei Club Municipal Piatra Neamț, care va primi 150.000 de lei pentru Participarea în Campionatul Național de Volei Masculin, Divizia A, în anul calendaristic 2016-2017.

Sume deloc de ignorat ar urma să primească și Fundația Boxul Nemțean pentru „Boxul-Artă nobilă” ( 20.000 lei), Handbal Club Feminin pentru „Participarea HCF Piatra Neamț la promovarea handbalului feminin de performanță din Piatra Neamț și asigurarea reprezentării orașului Piatra Neamț la nivel național” (80.000 lei), Asociația Județeană de Volei Neamț, pentru „Cupa Municipiului Piatra Neamț” la Volei Feminin (20.000 lei), Fundația Ileana pentru „Finalizarea semnalizării traseelor montane Cozla” (15.000 lei !!!?????!!!) și Asociația Clubul Sportiv Futsal Ceahlăul pentru „Promovarea Futsalului în Piatra Neamț” (20.000 lei).

Andreea AMARIEI

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *