Ionel Arsene vs. PNL: 6-0!

pietricica turism

ionel-arseneConsiliul Județean Neamț s-a întrunit în ședință ordinară astăzi, 30 septembrie, cu 33 de consilieri prezenți și doi absenți din motive de boală. A fost un meci între puterea lui Ionel Arsene și opoziția PNL, din care șifonați au ieșit doar liberalii, nu neapărat pentru că n-ar fi putut câștiga puncte, ci pentru că, din nou, au fost cu totul nepregătiți. Poate cineva ar trebui să le sintetizeze mai clar și mai complet intervențiile planificate.

O primă rundă a avut loc chiar la începutul ședinței, atunci când președintele Ionel Arsene a anunțat că ordinea de zi inițială se suplimentează cu 4 proiecte (unul de validare a membrilor ATOP, unul de rectificare a statului de funcții la Centrul de recuperare neuropsihiatrică Războieni, unul de asociere cu Arhiepiscopia Romanului și unul privind rectificarea bugetară). Luați ca din oală și fideli preceptului conform căruia vor să studieze din timp, în tihnă, documentele aferente unui proiect de hotărâre, cei din PNL s-au abținut în a fi de acord cu suplimentarea. N-a impietat cu nimic mersul ședinței, fiindcă puterea lui PSD-PMP-ALDE a avut 20 de voturi ”da”, însă liberalii și-au dat cu stângul în precept câteva minute mai târziu, când, la votarea proiectelor, au ridicat mâinile fără probleme, contribuind la majoritatea lui 33.

A doua palmă între ochii PNL a luat-o consilierul Florin Hopșa, care, la proiectul privind suplimentarea cotei de combustibil pentru două din mașinile CJ Neamț, a avut o tentativă de a fi sarcastic: ”Suntem de acord cu suplimentarea la 1.000 de litri, chiar nelimitat, cu condiția ca pe fiecare mașină a Consiliului și a instituțiilor subordonate, să fie montat GPS. Ca să nu mai auzim că 03-CJN era sâmbătă la cumpărături la Kaufland, că 01-CJN era la nu știu ce terasă cu mașina pornită în parcare…”.

”Bun, faceți amendament”, i-a oprit Ionel Arsene avântul. Amendamentul PNL a picat cu brio (13 la 20), proiectul în forma inițială a trecut ca sondajele prin campania electorală (20 la 13), iar tabela de marcaj a înregistrat 2-0 pentru președintele CJ Neamț.

A treia rundă la care n-a mai apucat să sune gongul a fost atunci când Ionel Arsene a cerut consilierilor vot pentru a demara discuțiile cu SIF Transilvania, pentru ca județul să cumpere acțiunile acesteia de la stațiunea Oglinzi. Asupra acestui subiect vom reveni. Deocamdată, se cuvine precizat că liberalii s-au abținut, din nou. Pe undeva, aveau dreptate, că sunt în afara subiectului și mulți nici nu știu pe unde vine stațiunea (chiar Mihai Alexandru, de la ALDE, aflat la al doilea mandat, a încurcat stațiunea Oglinzi cu Tabăra Oglinzi), dar cu siguranță n-au știut să formuleze asta. Monica Anton a spus ceva că ”vom analiza când vom avea documentația completă”, dar a fost rapid pusă la locul ei de același Ionel Arsene: ”Votul era să pot începe discuțiile de principiu, doamnă! Nu mă duc mâine să cumpăr stațiunea!”

4-0 și un PNL care deja nu mai vedea bine tabela de marcaj s-a înregistrat odată cu răspunsul lui Ionel Arsene pentru liberalul Lucian Pelepco, cu care îi rămăsese ”dator”. La ședința trecută, Pelepco a cerut Consiliului și mai ales președintelui să își facă datoria în legătură cu aparatul de radiologie pentru Spitalul Roman. Acum, președintele Arsene i-a cerut lui Pelepco să studieze toate actele înainte de a mai avea o intervenție în plen, anunțându-l că, pentru aparatul de radiologie, Consiliul Județean Neamț a încheiat o asociere cu Primăria Roman, pe 550.000 de lei noi, bani care au fost virați integral pe 25 februarie 2016. ”Consiliul Județean și-a îndeplinit toate obligațiile”, a punctat, ferm, Arsene, după care a și degajat balonul spre vinclul PNL: ”Solicit primarului Leoreanu să ne informeze cu privire la stadiul îndeplinirii obligațiilor de către Primăria Municipiului Roman și de către Spitalul municipal”. Când Lucian Pelepco a dat-o în bâlbâială, la cel mai propriu mod, fiind evident că ideea de bază era să mai dea județul niște bani, dacă tot a dat jumătate din contravaloarea aparatului, Ionel Arsene i-a dat una din voleu: ”Noi mai putem face o asociere cu Romanul, putem face și cu Bicaz, și cu Târgu Neamț, cu toți, dar vrem să vedem puțină bunăvoință și de la Roman”.

Încă departe de fluierul final, meciul a ajuns în registrul serios al stării actuale a Cetății Neamț, despre care noi am scris, iar consilierii județeni au citit. Inclusiv dl. Hopșa, chiar dacă nu se prea pricepe să facă rezumate. Florin Hopșa l-a interpelat pe Ionel Arsene: ”La Cetate sunt infiltrații”. Ionel Arsene a răspuns: ”Din păcate, plouă”

Florin Hopșa a insistat, bâiguind ceva cum că e vorba de Cetate, care e proprietatea județului, e la Complexul Muzeal, care e tot în curtea județului, că să vină cineva de la muzeu și să-i informeze. Ionel Arsene a fost mult mai coerent când l-a anunțat pe penelist că a cerut informare de la Complexul Muzeal dinainte de a fi interpelat de Hopșa și că o să vină cineva să le prezinte tot ce vor.

6-0 a fost când Florin Hopșa a cochetat din nou cu ideea de a fi sarcastic, aruncând pe masa președintelui CJ comunicatul acestuia de ieri, privind Kauflandul de la Piatra Neamț, pe care Ionel Arsene l-a dat pe persoană fizică președinte de PSD Neamț. Lucru pe care i l-a pus în vedere și astăzi lui Hopșa: ”Când vreți să discutăm politică, o facem, dar nu aici. Aici suntem la Consiliul Județean, facem administrație”.

Încă năucit, Florin Hopșa nu s-a lăsat și-a mai vrut una, aducând în discuție societatea Parking, marea durere a peneliștilor de la municipiu. Lucru pe care Ionel Arsene l-a taxat atât de rapid și vehement, încât mai avea puțin și subordonații săi PSD de la masă se ridicau să-l aplaude: ”Dle Hopșa, în cazul în care v-ați rătăcit, suntem în plenul Consiliului Județean. Dacă aveți o problemă cu Parking, mergeți în Consiliul Local, când au ședință, și vorbiți-le despre Parking. Este societatea Consiliului Local Piatra Neamț”.

Cu aceasta, fluierul final s-a auzit, fără să-l fi suflat cineva. 6-0 și nu se știe dacă mai joacă cineva.

Scurte observații de pe tușă:

  1. Ionel Arsene își face lecțiile de președinte de consiliu județean cu conștiiciozitate, tot mai multă pricepere și suficientă șmecherie cât să-i facă și plăcere.
  2. Consilierii județeni ai PNL trebuie să au supărat pe cineva superior ierarhic, că altfel nu se explică de ce au fost puși la masa județului și sacrificați, cu bună știință, ori de câte ori e vreo ședință de plen.
  3. Timpul trece, leafa merge, bonurile de carburanți se decontează, indemnizațiile se încasează, ordinele de deplasare se înregistrează, vin alegerile, trec alegerile, toate-s vechi și nouă toate.

Dana Ostahie

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.