Patru ani de zile a fost city-manager al orașului Târgu Neamț. Anul acesta, Vasile Apopei a fost ales viceprimar. Venit din mediul privat, a învățat repede cu ce se ”mânâncă” administrația publică locală. Mai mult, își îndeamnă subordonații din primărie să-i respecte pe cetățeni, pe cei care plătesc taxe și impozite.
* ”Cetățenii ne-au fost de mare ajutor când ne-au sesizat probleme”
– Domnule viceprimar, cum se văd problemele orașului din biroul dvs.?
- Bună întrebare! Se văd mult mai multe și mult mai ample. Chiar dacă am experiență în administrație, din postura de viceprimar am mai multe responsabilități, cum ar fi drumurile, taxele și impozitele și altele. Sunt multe probleme în oraș și încercăm să le rezolvăm cât putem de repede, astfel încât cetățeanul să simtă că administrația locală lucrează în interesul său. Din păcate, nu putem să rezolvăm toate problemele. Și asta din cauza lipsei finanțărilor. În schimb, aceste probleme le avem gestionate. Fac un apel către cetățeni, să ne sesizeze ori de câte ori există vreo problemă, într-o anumită zonă din oraș. De multe ori, cetățenii ne-au fost de mare ajutor atunci când ne-au sesizat probleme.
– Ce fel de probleme?
- O mare problemă ar fi câinii comunitari. Din păcate, oricât am lupta, tot îi avem și se înmulțesc. Mai grav este că sunt aduși din alte părți. Vom avea întâlnire cu câteva societăți care se ocupă cu monitorizarea video și vom solicita oferte pentru supravegherea video pe o zonă mai vastă a orașului. În zonele deja monitorizate din oraș, nu mai avem probleme nici cu infracționalitatea, nici cu cerșetoria. De aceea, o supraveghere video mai vastă ne-ar ajuta foarte mult, în identificarea eventualelor probleme. Această supraveghere video este în interesul cetățeanului care plătește taxe și impozite și care vrea să trăiască într-un oraș civilizat.
O altă problemă este cea cu rromii cerșetori. Dorim să implementăm un proiect european și sperăm să obținem finanțarea. Șansa de a elimina această problemă este să reușim să integrăm această categorie de cetățeni. Lipsurile și condițiile de trai duc la comportamentul acestor rromi. De când am ajuns în primărie, am constatat și o lipsă a comunicării între auroritatea locală și cetățean. De aceea, mi se pare normal să le cerem părerea. Încă din 2012, am încercat să avem o comunicare cu cetățenii și să ne consultăm cu ei. Sunt zone din oraș unde cetățenii nu-și doresc canalizare, ci asfalt. Dacă le explici că suntem obligați să fim racordați la apă și canal, înțeleg.
– Cum gestionați problema gunoaielor din oraș?
- Este o problemă la nivel național. Marea prostie a fost închiderea gropilor temporare, înainte de a finaliza depozitele, conform master-planului. Și uite așa ne-am trezit cu gropile temporare închise, iar depozitele nu erau deschise și nu aveam unde duce gunoiul. La Târgu Neamț, s-a făcut un alt depozit temporar, prin cei care au câștigat contractul, adică cei de la Eurosal. Tot gunoiul colectat pe raza orașului merge la stația de sortare, după care se transportă la Girov. E nevoie de o monitorizare mai atentă a platformelor de gunoi mărginașe. E mai bine decât a fost mai demult, dar e loc și de mai bine. Mai sunt multe de făcut, în ceea ce privește gunoaiele. Trebuie insistat și pe colectarea selectivă a deșeurilor. Am avut discuții și cu cei de la ECO și EUROSAL, să stimuleze cetățenii să selecteze selectiv gunoiul. Și vă dau un exemplu. Cetățeanul care oferă gunoiul selectiv – plastic și carton – să nu mai plătească gunoiul menajer. Poate nu e mult, dar, pentru mulți oameni, 5-6 lei contează.
* ”În administrație, trebuie să știi să te gospodărești singur”
– Cum afectează Primăria Târgu Neamț faptul că s-au blocat finanățările guvernamentale?
- Aici este o problemă. Vina nu o putem arunca doar în cârca guvernului. Cred că sunt și alți factori. Constructorul are vina lui, și poate și procedura greoaie. Vom găsi resurse și vom finaliza lucrările. Acum, urmează perioada de campanie și s-ar interpreta că se dau bani cu dedicație. Însă, când e vorba de investiții, culoarea politică nu ar trebui să conteze. Un lucru bun sau o idee bună poate veni și de la un opozant. Mă gândesc și la acel campus, de la Vânători-Neamț, care a rămas de izbeliște. Gândiți-vă, dacă ar fi fost finalizat, câte locuri de muncă s-ar fi creat! Însă, ușor, ușor, se vor schimba mentalitățile și în administrația publică. Sper să avem parte de oameni care au înțeles că, dacă vrei să faci administrație publică, trebuie să știi să te gospodărești singur. Însă într-o administrație locală nu trebuie să lipsească deloc colaborarea, comunicarea, informarea cetățenilor. Am avut proiecte care au venit de la cetățeni. Asta mă bucură. Mă bucură faptul că avem cetățeni care se implică. Sperăm ca, în primăvara anului viitor, să dăm drumul la Biroul Unic, care va fi total în sprijinul cetățeanului. Nu e normal ca un cetățean să fie plimbat prin primărie, pe la etaje, pentru niște semnături. Și să nu uităm că vin și bătrâni. Trebuie să-i respectăm pe cetățeni, pe cei care plătesc taxe și impozite.
* ”Fac o echipă bună cu primarul Harpa”
– Cum apreciați relația dvs. cu primarul Daniel Harpa?
– În afara faptului că ne leagă o prietenie, avem și o colaborare foarte bună. Avem și discuții contradictorii, dar constructive. Nu este omul care să dea cu pumnul în masă și care să-și impună forțat punctul de vedere. În 2012, chiar nu prea vroiam să intru în politică, dar mi-a spus că, atunci când va greși, să-l trag de mânecă. Facem o echipă bună și avem tot interesul să schimbăm fața orașului. Și, dacă dă bunul Dumnezeu, o să și reușim.
Ciprian Traian STURZU