Un pic mai este până începe mascarada sau balul, la care unii cumpără bilete la tombolă, iar alții și-au asigurat premiile din timp. Alegerile parlamentare, căci despre ele vorbim, sunt un prilej – poate cel mai potrivit – de a vedea clar diferența reală dintre vorbele și faptele politicienilor. E deja ceva timp de când ni se tot spune că toate partidele se luptă să aducă în fața alegătorilor personaje noi, curate, imaculate. Că organele statului, mai ales cele cu sarcini în stârpirea corupției, ajută, indirect, prin anchetele/ dosarele/ reținerile făcute în rândul politicienilor, la implementarea fenomenului respectiv. Și, astfel, asistăm (din nou?) la un joc, de-a amețitul alegătorului, făcut profesionist în unele momente, grosolan în altele , dar de pe urma căruia vor profita tot partidele, tot politicienii. Cei care au înțeles să se alinieze noilor cerințe și noilor reguli ale jocului. Ceilalți… unii dispar, alții trec în planul secund și își trimit înlocuitori.
În Neamț, lucrurile nu diferă foarte mult de restul tării. Avem, totuși, câteva particularități care merită subliniate, mai ales după câtă agitație este în filialele loco ale partidelor mici, gen PMP, sau foarte mici, gel ALDE.
Nici PNL n-a fost lipsit cu totul de scandal, mai ales că a trebuit găsită soluția pentru a împăca și capra lui Laurențiu Leoreanu, și varza lui Eugen Țapu, care, ambii, doreau locul I pe lista de la Senat.
La PSD, se face voia Domnului. Domnului Ionel Arsene, adică, iar asta înseamnă că eventualele nemulțumiri sunt ținute în frâu, fiindcă pesediștii și-au dorit atât de mult un șef care să-i aducă la putere încât nu mai au niciun minim gest de opoziție.
* Planul Chițoiu a funcționat la ALDE
Pentru oamenii normali, ce s-a întâmplat în filiala Neamț a ALDE a părut un fel de comedie a absurdului, jucată de actori culeși de pe stradă și urcați pe o scenă cu podele putrede. Aparent, nu aveau nici text și nici sufleur. În realitate, piesa era scrisă de mult, dar asta o știau doar cei din aripa Tăriceanu a partidului, adică Asaftei și cei aproape o duzină de susținători. Cealaltă fracțiune, a conservatorilor, cu deputatul Cătălin Drăgușanu în prim-plan, a jucat rolul de interfață, a fost lăsată să muncească în campanie pentru a-l promova vicepreședinte al Consiliului Județean pe Asaftei, după care a fost executată fără milă.
Jocul s-a lămurit abia acum. Candidatura lui Daniel Chițoiu pentru Camera Deputaților a făcut lumină în subteranele filialei. Acum este clar de ce a fost forțat Drăgușanu să plece, de ce, la centru, toate plângerile împotriva lui Asaftei se opreau la Chițoiu și de ce erau luate în calcul doar spusele venite de la Hanul Răzeșilor, locul de popas pentru Tăriceanu, Chițoiu și Boroianu.
Practic, în ALDE, toate piedicile în fața unei candidaturi impuse de la centru au fost înlăturate. Așa a fost executat Constantin Iacoban, venit în partid pe când era președinte al Consiliului Județean, care a susținut organizația cu bani, cu logistica necesară și, spun membrii de partid, care așteaptă și astăzi ca Ion Asaftei să-i înapoieze sume importante, de pe vremea când se făceau chetuieli care trebuiau, apoi, împărțite.
Ce înseamnă venirea lui Daniel Chițoiu pe prima poziție în Neamț? Clar, rezolvarea părții privind cheltuielile de campanie. Din punctul de vedere al voturilor, ea este egală cu zero, dacă ne gândim la notorietatea acestuia, la modul cum a fost nevoit să facă un pas înapoi în viața publică. Există însă, un alt plan al influențelor, în care Daniel Chițoiu este foarte puternic, mai ales că el știe multe, are mulți prieteni pe care i-a ajutat la greu și la care poate apela în caz de nevoie. Din acest punct de vedere, nu este exclus să vedem oameni din alte partide care să lucreze pentru el. Respectând proporțiile și coloratura părului, candidatura lui seamănă, până la un punct, cu cea a Elenei Udrea, pentru care a luptat toată lumea, deși numai unii au recunoscut. Oricum, nu e exclus să vedem un PSD binevoitor față de candidatura lui Chițoiu și primari sau chiar lideri importanți ai PNL care să-i acorde sprijin voalat.
* De ce nu a funcționat ”Planul Harbuz” la PMP?
Pentru că PMP nu are nevoie, acum, de oameni care să facă valuri pe plan local. Iar Liviu Harbuz este un spirit… neliniștit în tot ce face și, în ciuda aparențelor care nu l-ar plasa printre favoriții publicului, el reprezenta un potențial adversar pentru PSD și… pentru Daniel Chițoiu. O candidatură adevărată, cu o campanie electorală adevărată a PMP Neamț, ar fi pus în pericol scorurile electorale ale coaliției PSD-ALDE.
Știm deja, PSD a anunțat că vrea 5 locuri în Camera Deputaților și 2 în Senat. Dacă îl includem pe Chițoiu tot la PSD – în treacăt fie spus, faptul că acesta ar putea primi voturi de la activul de partid al ALDE din Neamț este o glumă bună -, ar însemna ca PSD-ul să culeagă voturi pentru 6 deputați, lucru aproape imposibil de obținut.
În PMP, au loc, chiar în aceste zile, mișcări tectonice provocate de nerespectarea protocolului în ce privește paritatea candidaturilor. Parlamentari ai UNPR au părăsit grupul, iar în anumite județe sunt nemulțumiri majore. Neamț este unul din ele, mai ales că de aici a plecat primul Liviu Harbuz. În județ, UNPR reclamă că nu s-a respectat în niciun fel protocolul în momentul întocmirii listelor. Potrivit unor surse din partid, dacă Laurențiu Dulamă va fi primul pe lista la Camera Deputaților, UNPR va cere primul loc la Senat și locul al doilea la Camera Deputaților; în caz contrar, toți candidații se vor retrage. Indicația se pare că a venit de la București, unde liderii din jurul lui Steriu sunt profund nemulțumiți de tratamentul primit.
Revenind în Neamț, PMP pare să fie obligat să plece cu președintele filialei, Laurențiu Dulamă, pe primul loc la Camera Deputaților. Chiar dacă este vicepreședinte la Consiliul Județean Neamț și are în spate majorități importante făcute cu PSD, este greu de crezut că se va putea baza pe bunăvoința social-democraților în alegeri. Mai ales dacă aceștia au de ales între PMP și Chițoiu.
O defecțiune a PMP, care, teoretic, putea aduce voturi importante, cu cei doi primari pe care-i are – Gorea, de la Păstrăveni, joacă în alt film – și cei 35 de consilieri locali, ar face și mai grea reușita la Camera Deputaților.
În acest moment, cunoscând principiul vaselor comunicante transpartinice, devine și mai clar de ce Harbuz a fost îndepărtat de pe scenă.
* De unde siguranța lui ”5 plus 2” la PSD și PNL
Ambele partide mari din Neamț au anunțat, triumfalist, că vor câștiga 5 locuri la Cameră și 2 la Senat. Cum nu sunt decât 8 locuri de deputat și 3 de senator, încercăm să navigăm prin meandrele gândirii conducerilor de partid atunci când și-au stabilit target-ul.
PSD, e clar, a pornit de la situația rezultată după alegerile locale, unde a obținut peste 40% scor, la care a adăugat un procent semnificativ pentru că a cucerit funcția de președinte la județ. Faptul că Ionel Arsene nu candidează îi lasă acestuia o mare marjă de manevră pe timpul campaniei.
Pentru a obține cinci locuri de deputat, este nevoie de un scor pe la 63%. Dacă s-ar juca după regulile de la locale, probabil că nu ar fi imposibil, pe principiul confirmat că primarii vor să se aibă bine cu șeful județului. Din păcate, acum regulile jocului sunt altele. Pe asta au mizat liberalii, când au anunțat, și ei, rezultate nemaivăzute în Neamț; evident, nu pariază pe capacitatea electorală a celor de pe listă.
Pentru liberali, important va fi mesajul de la centru, cel emoțional, despre care se nutrește speranța că va înclina balanța, cum s-a întâmplat la alegerile prezidențiale. Așa vor putea, spun ei, să surclaseze PSD-ul în județ. În plus, ambițiile lui Laurențiu Leoreanu și ale lui Cătălin Drăgușanu sunt un avantaj serviciu.
Din punctul nostru de vedere, dacă luăm în calcul toate amănuntele, cel mai probabil locurile la Camera Deputaților se vor împărți între marile partide, într-un frățesc partaj. PMP nu prea are șanse să rupă suficiente voturi pentru a obține un loc și rămâne de văzut dacă Daniel Chițoiu va impresiona în PSD, ca să fie sigur de voturi la ALDE. Dacă va obține locul, atunci vom asista probabil la un 4-3-1, în formula PSD-PNL-ALDE.
Valentin BĂLĂNESCU