O primă probă, am putea spune, de foc, a trecut pentru cei 208 candidați înscriși la concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori de școli. Ce a lăsat ea în urmă? Câteva persoane care, din cea de-a doua jumătate a anului școlar, vor uita de funcția pe care o ocupă în prezent și vreo câteva care și-au văzut năriuit visul de a mai conduce o școală o perioadă de timp. Cert este că miercuri, 12 octombrie, a fost o zi care anunță de pe-acum câteva schimbări. Cine a rămas în cursă și cine păstrează cele mai mari șanse la câștigarea unei funcții de conducere? Vom încerca o scurtă trecere în revistă a favoriților din principalele unități școlare din județ.
Piatra-Neamț:
Colegiul Național ”Petru Rareș” are 3 candidați la funcția de director. Toți au trecut de „proba” dosarelor și, așa cum era de așteptat, s-au prezentat la testul scris. În urma lucrărilor, victorios la puncte este Grigoruță Oniciuc cu 45,62. La o distanță apreciabilă de acesta sunt: Ionela-Claudia Jora, care a scos 40,62 de puncte și Carmen Mareș, cu 39,37. Oniciuc pare că vrea totul sau nimic deoarece a optat ca variantă unică pentru funcția de director. Doamnele au vizat-o și pe cea de adjunct, ceea ce le face „de două ori” contracandidate, bătălia pentru ce-a de-a doua funcție fiind acum mai animate.
La Colegiul Național ”Calistrat Hogaș” sunt excluse surprizele. S-au înscris la concurs actualii directori, păstrându-și ordinea în echipa de conducere și, în lipsa unei concurențe directe, Florin Irimia, cu 43, 75 (director) și Brândușa Andrei, 43,12 (director adjunct) vor forma, la pas, „noua” echipă. De data aceasta, cu concurs și contract.
La Colegiul Național ”Gheorghe Asachi” sunt 4 candidați. Lupta, așa cum se vede în prezent, este una strânsă care o evidențiază, ca lider, într-un clasament provizoriu, pe Constanța Chelaru (48,12), care urmărește doar funcția de director prim. Toți ceilalți contracandidați au bifat participarea la concurs și în dreptul funcției de director adjunct. După prof. Chelaru, în ordine descrescătoare, urmează: Daniel Sava, cu 46,25 puncte; Steliana Georgeta Balaban, cu 45 de puncte și Magdalena Ungureanu, cu 43,75 de puncte. Trebuie remarcată concurența reală de aici, buna pregătire a candidaților și faptul că ne putem aștepta încă la surprise.
La Colegiul Național de Informatică, actuala directoare, Daniela Neamțu, își apără postul și pare să o facă foarte bine. După primul tur, s-a oprit la 47,5 puncte. Directorul adjunct, Vasile Diaconu, care își apără și el funcția, a scos 41,25 ceea ce-l face să concureze direct cu actuala directoare a Colegiului Tehnic de Transporturi, Ana Maria Hogea, care a optat pentru ambele funcții de la conducerea CNI. Aceasta a reușit un scor (40,62) ce o face să spere mai mult pentru funcția de director adjunct. Totuși, Ana Maria Hogea s-a înscris și pentru postul de director pe care îl ocupă în prezent la Colegiul Tehnic de Transporturi. Rămâne de văzut dacă va alege să rămână adjunct într-un liceu mai bun ca performanțe școlare sau va rămâne la Auto.
La Centrul Județean de Excelență sunt 2 candidați, și la o primă vedere pare să se contureze numele noului director. Este vorba despre Liliana Georgescu, care după prima probă a reușit să obțină 44,37 puncte, în defavoarea actualei directoare, Carmen-Elena Corlățeanu, cu 39,37. O victorie pe jumătate câștigată de Georgescu, care ă păstrează cele mai mari șanse pentru conducerea CJE. Mai rămâne de văzut dacă ultima probă, cea de prezentare a planului operațional, poate să mai aducă surprise.
La Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională diferența dintre Melania Pleșa (actuala directoare), care a scos 36,87 puncte și Sorina Mihaela Vasilescu-Apostol, care a obținut 41,87 puncte, este apreciabilă, însă rezultatul final va depinde în mod decisiv de modul în care au fost pregătite CV-urile ( plus conținutul lor) și interviuri. Pare greu de recuperate diferența, dar nu imposibil.
Un eșec surprinzător a fost contorizat la Școala Gimnazială Nr.3, în dreptul Anișoarei Oniciuc, care nu a reușit să ia notă de trecere și va trebui să rămână la catedră deoarece Inspectoratul Școlar va trebui să numească un interimar. Postul de adjunct nu a interesat pe nimeni, așa că noua conducere va purta stigmatul expresiei „fără concurs” cel puțin până la o nouă sesiune de selecție. Aceeași situație o întâlnim și la Liceul de Artă ”Victor Brauner”.
Roman
La Colegiul Național ”Roman Vodă” s-au înscris 3 profesori, însă numai unul a candidat pentru funcția de director prim, culmea, cel care a obținut punctajul mai mic – Mihaela Tanovici (41,25). Acum, singura dispută se duce între Constantin Cătălin Macovei (43,12) și Cristina Manuela Radu (47,5), pentru poziția de adjunct.
La Liceul cu Program Sportiv Roman, Ioan Popa, cel care a candidat pentru funcția de director prim, a ieșit pe ușa din spate din concurs, scoțând unul dintre cei mai mici „timpi” din județ – doar 25 de puncte. Postul de director prim va „beneficia” de un numit, iar postul de adjunct rămâne încă în cărți datorită celor două contracandidate: Găină Judit, care a scos 42,5 , iar Ana Luca – 45,62. O altă variantă o dă drept câștigătoare pe Ana Luca deoarece Găină Judit s-a înscris pentru funcția de director și la Școala Gimnazială ”Al. I Cuza” unde are șanse reale de a câștiga concursul.
Târgu-Neamț
Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” va avea probabil, un nou director, având în vedere distanța dintre actulul director-prim, Dorin Moroșanu (40,62), care e la mare distanță de competitoarea lui, Adina Raluca Margine, care are peste 48 de puncte. Este greu de crezut că aceasta se va împiedica la probele de CV și interviu, chiar dacă în 2015 a fost înlocuită de actuala echipă de la Inspectorat. În rest, concurența acerbă pentru funcția de adjunct rămâne acerbă, din 4 candidați au mai rămas 3, tote cu note foarte bune: Daniela Bocăneț (45,62), Daniela Fillip (45,62), Ana-Alina Ichim (49,37).
Colegiul Tehnic ”Ion Creangă” păstrează suspansul pentru funcția de director prin Gheorghe Sauciuc, care a obținut 45 de puncte, în vreme ce actualul director, Gheorghe Apetrei, s-a distanțat cu 2,5 puncte față de „adversarul” său. Pentru postul de director adjunct au mai rămas pe metereze doar două candidate favorite: Adriana Timofte – 46,25 și Mihaela Toma – 44,37. Dorina Timișescu, o altă contracandidată, și-a micșorat șansele de câștig după ce a fost punctată cu 38,12.
La Liceul ”Vasile Conta” vechea și noua directoare va fi Karina-Ingrid Cojocariu, care s-a remarcat cu un scor foarte slab, doar” 37,5 puncte. Cum nimeni nu a avut curajul să concureze cu ea, nota, indifferent că e sau nu rușinoasă, este suficientă pentru a obține postul de director.
Bicaz
Fără prea multe bătăi de cap, la Liceul ”Carol I”, se poate spune de pe-acum că echipa managerială rămâne neschimbată. Actualii directori și-au disputant locurile, onorabil (ambii au obținut peste 45 de puncte), fără a avea „rivali”. (M.TEODOROF)
2 comentarii
Abia de acum se pot face cartile la inspectorat. Pot aparea si surprize… veti vedea! Oare dintre cei “promovati” la testul grila, vor depasi cu totii punctajul minim de evaluare a CV-ului???? Mai vorbim…..
Abia acum se va face dreptate si in cazul dnului Oniciuc. Va ajunge director chiar daca nu vrea Stan……