”Dacă arbitrii vor continua atacul, voi retrage echipa”

 • interviu administrativ-fotbalistic cu Paul ENACHE, viceprimarul comunei Poiana Teiului

enache-paul-poiana-teiului– Dle Enache, cum ați caracteriza partida recentă cu Bradul Borca?

 • În primul rând, regret că am pierdut, dar trebuie să recunosc un lucru: ambele echipe au dorit să câștige această întâlnire și să rămână în plasa liderului, adică a Teiului. Multe echipe țintesc spre primul loc, așa cum suntem noi acum, sau vor să obțină cele trei puncte, așa cum a fost cazul echipei de la Borca. Noi am pregătit foarte bine această partidă, tehnic, tactic și fizic. Am vrut să obținem măcar o remiză, dacă nu victoria. Un rezultat egal cred că ar fi mulțumit pe toată lumea.

– Au fost voci care au afirmat că întâlnirea de duminica trecută a fost cu mult peste nivelul Diviziei C…

 • Și eu spun același lucru. Fotbalul este o întrecere sportivă, iar noi, cei din elita județeană, nu avem pretenții de a juca precum echipele divizionare A sau B. Dar eu, de câteva zile, am o amărăciune care nu-mi dă pace. Totul a pornit de la maniera în care și-a făcut treaba brigada de arbitri și care, după părerea mea, nu s-a ridicat la nivelul întâlnirii. Arbitrii au avut multe scăpări. Eu am trăit cu impresia că suntem tocați cu finețe pe întreaga durată a partidei. La primul gol al gazdelor, un jucător al nostru a fost faultat, nu s-a fluierat, acțiunea a continuat, iar mingea, în 3-4 secunde, a ajuns în careul nostru și apoi s-a dus în plasă. Arbitrii trebuie să înțeleagă că nu sunt dumnezei, iar noi, muritorii de rând, să stăm în genunchi în fața lor. Fără noi, cei care susținem fotbalul, ei, ca arbitri, nu ar exista. Și spun asta fără să vreau să supăr pe nimeni de la Borca; acolo am prieteni și multe cunoștințe, iar cu unii am trăit momente frumoase în anii din urmă. De aceea cred că, la viitoarele partide directe, atmosfera nu trebuie să fie ostilă, fie că jucăm la Borca sau la Poiana Teiului. Noi reprezentăm zona montană și nimic mai mult.

– Să fie vorba de pregătirea modestă a unor arbitri?

 • În unele cazuri, cred că da. Un arbitru, pe lângă regulamente, trebuie să aibă prestanță, să se impună în teren, fie la centru sau la tușă, și să-i respecte pe toți jucătorii. Dacă pentru unii ești mumă, iar pentru alții ciumă, lucrurile pot scăpa de sub control. Nu mai spun de observator, care are o misiune foarte importantă, de a-i lăsa pe banca de rezerve doar pe cei care sunt înscriși pe foaia de arbitraj.

* ”Am investit în echipă și în teren”

tei– Ați anunțat că veți scoate echipa din campionat…

 • Teoretic, atunci când te retragi de pe primul loc este una, iar când pleci din competiție de pe ultima poziției este cu totul altceva. Cred că arbitrii influențează foart mult jocul. În acest campionat, nu mai sunt 4 echipe apropiate ca valoare. Acum sunt numai două, noi și Borca, și nu cred să ne încurce altă echipă. Am văzut rezultatele ultimei etape și am constatat că formații precum cele de la Ion Creangă și Răucești nu mai sunt ca în campionatul trecut. Este păcat, ar fi fost o întrecere și mai puternică.

– Lumea spune că ați investit mult la Poiana Teiului…

 • Am vrut să fac ceva în comuna mea natală, să aduc bucurie celor care iubesc sportul și să amenajăm o cochetă bază sportivă. Ei bine, unii dintre locuitorii comunei noastre nu văd cu ochi buni ceea ce întreprind eu. De aceea, m-am gândit că ar fi mai bine să mă retrag din sport, să am parte și eu de o duminică în mijlocul familiei și să nu mai fiu înjurat sau să mi se adreseze vorbe grele. Este drept, uneori mai greșesc și eu, este omenește să se întâmple așa. Dar, totuși… La partida de la Borca parcă erau prea mulți în jurul băncii de rezerve a gazdelor. Acum, nu mai are rost să-mi vărs năduful. Cred că orice om poate trece dintr-o stare în alta, uneori e greu să se controleze. Cu toate că jucătorii de la Teiul au dominat oarecum această partidă, în final au căzut nervii la toți, iar eu cred că am fost prea pătimaș în ultimele momente ale partidei. Am fost și la alte întâlniri, însă ce a fost duminică, prin încărcătura nervoasă, parcă a depășit orice limită. Am investit în această echipă, în terenul de fotbal, însă nu știu dacă mai are rost să continui. Duminică, arbitrii ne-au tocat profesionist, ne-au rupt de multe ori ritmul, deși am fost de foarte multe ori superiori adversariilor.

– Poate ceilalți și-au dorit mai mult victoria?

 • Poate… Însă, la această întâlnire, am plătit 400 de lei pe cartonașe, iar gazdele mult mai puțin. Știu, nu am pierdut decât o bătălie, nu și războiul. Și, chiar dacă am pierdut, au fost oameni care ne-au urmărit cu atenție și au remarcat evoluția echipei. Să nu se uite că ar mai fi încă două partide directe, una pe terenul nostru, alta în play-off.

– Credeți că s-ar putea susține o singură echipă în această zonă, dar cu o finanțare și mai consistentă?

 • La ce este acum, nu cred. Este nevoie de un om foarte influent, cu bani mulți, care să adune toată lumea. Acum, după opinia mea, nu este posibil așa ceva. Însă, cu toate că am avut multe eșecuri în aceste zile, trebuie să ne revenim și să o luăm de la capăt. Sper să uităm ce a fost urât și să ne vedem de drumul nostru. Am speranța că Teiul o să câștige campionatul. Pe urmă, vom vedea ce-o mai fi…

* Fotbal – Divizia IV-a: Bradul Borca, la un pas de primul loc

braduDuminică, la Mădei, a avut loc cea mai așteptată partidă a turului, între Bradul și Teiul. După o partidă echilibrată, balanța s-a înclinat spre localnici, aceștia obținând trei puncte mari și importante în viitoarea configurație a clasamentului. Teiul are o partidă în plus, însă, pentru titlul de campioană de toamnă, mai sunt de jucat șase partide, importante pentru ambele combatante.

 • Rezultate:

Cimentul Bicaz – Voința Dobreni 9-0, Bradul Roznov – Zimbrul Pâncești 8-0, Tineretul Cândești – LPS Piatra Neamț 8-0, Speranța Răucești – Unirea Tămășeni 0-2, Moldova Cordun – Voința Ion Creangă 4-1, Steel Man Târgu Neamț – Zimbrul Vânători Neamț 2-2, Bradul Borca – Teiului Poiana Teiului 2-1. Vulturul Costișa a stat.

 • Etapa viitoare: Teiul Poiana Teiului – Cimentul Bicaz, Vulturul Costișa – Bradul Roznov, Zimbrul Pâncești – Tineretul Cândești, LPS Piatra Neamț – Speranța Răucești, Unirea Tămășeni – Moldova Cordun, Voința Ion Creangă – Steel Man Târgu Neamț – Bradul Borca. Voința Dobreni stă.
 • Clasament
 1. Teiul Poiana Teiului           8             7             0             1            38-9             21
 2. Bradul Borca                        7             6             1             0             31-9             19
 3. Bradul Roznov                     8             6             0            2            27-8              18
 4. Voința Ion Creangă             7             5             1             1             20-14            16
 5. Vulturul Costișa                   7             5             0             2            20-10            15
 6. Tineretul Cândești               8             3             4             1            27-18            13
 7. Cimentul Bicaz                     8             3             2             3            31-16             11
 8. Moldova Cordun                  8             3             1             4            15-15             10
 9. Speranța Râucești                8             2             3             3            15-13              9
 10. Unirea Tămășeni                  7             2             2             3            15-15              8
 11. Voința Dobreni                     8             2             0             6             8-30             6
 12. Zimbrul Pâncești                  7             1              1             5              7-30             4
 13. Zimbrul Vânători Neamț    7             0             3             4              7-16             3
 14. LPS Piatra Neamț                 7             1             0             6              5-40            3
 15. S. Steel-Man                          7             0             2             5              7-30            2

Fotbal – Divizia a V-a: Fostul lider, surclasat

 • Rezultate Seria I: Siretul Doljești – Unirea Dulcești 4-1, Voința Valea Ursului – Moldova II Cordun 1-1, Viitorul Ruginoasa – Voința Botești 4-5, Voința Bozieni – Arsenal Văleni 3-1. Stejatul Stânița a stat.
 • Rezultate Seria a II-a: Stejarul Țibucani – Energia Pângărați 1-5, Viitorul Podoleni – Olimpia Grințieș 0-4, Flacăra Brusturi – Voința Dochia 1-0, CSM Ceahlăul – Zorile Urecheni 16-0. Ozana Timișești a stat.

Constantin NEGRU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.