Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate în muncă a fost marcată la Piatra Neamț printr-un simpozion organizat de cei de la ITM Neamț și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” joi, 20 octombrie, având ca temă „Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”. La simpozion au participat inspectori de muncă, specialiști SSM și angajatori din București și alte 11 județe: Bacău, Brăila, Botoșani, Buzău, Covasna, Harghita, Iași, Galați, Vaslui, Vrancea și Neamț.
Simpozionul de la Piatra Neamț este al treilea organizat în țară, după cele de la Arad și Maramureș, și va fi urmat de un al patrulea la Călărași, motivul care a generat organizarea acestor întâlniri fiind o tendință de pe plan european, unde s-a constatat că forța de muncă este în curs de îmbătrânire și că este nevoie de o prelungire a vârstei de pensionare. În schimb, pentru a putea ține un angajat mai mulți ani în câmpul muncii, este nevoie și de asigurarea unui mediu de lucru care să nu favorizeze înmulțirea cazurilor de îmbolnăviri profesionale, lucru despre care s-a vorbit în cadrul conferinței de presă organizate cu ocazia simpozionului. „Ne confruntăm cu un conflict între generații și, prin aceste simpozioane, încercăm să-i facem pe angajatori să înțeleagă faptul că este important să investească într-un mediu de muncă sănătos, care să permită accesul pe piața muncii și a angajaților ce se apropie acum de vârsta pensionării. Trebuie investit în utilaje care să nu suprasolicite fizic angajatul, iar asta se poate doar dacă angajatorii înțeleg importanța factorului uman”, a declarat Nicolae Bratu,inspector general de stat în Inspecția Muncii, care a profitat de prezența la Piatra Neamț pentru a anunța și faptul că, la Minister, au început de astăzi consultările pe Legea salarizării.
Din câte au explicat șeful ITM Neamț, Ioan Popescu, și inspectorul de stat Nicolae Bratu, campaniile de informare sunt menite să-i facă pe angajatori să înțeleagă că este mult mai bine să previi și să iei măsurile necesare pentru asigurarea unui mediu de lucru sănătos, decât să plătești mai apoi amenzi usturătoare, dacă ești descoperit de inspectorii de muncă.
Prezent la întâlnire, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț, Mihai Apopii, a subliniat, însă, că ar fi nevoie și de un sprijin din partea statului. „Dacă statul ar micșora fiscalitatea, dar punând condiția ca angajatorul să reinvestească în formarea profesională și asigurarea unor condiții de muncă sănătoase, cred că marea majoritate a angajatorilor s-ar conforma. Trebuie să înțelegem că degeaba investim în aparatură dacă nu avem angajații formați profesional. Avem nevoie și de experiența lucrătorilor mai în vârstă, pe care trebuie să-i menajăm fizic pentru a le putea folosi cunoștințele, și mai avem nevoie și de tineri calificați”, a spus Mihai Apopii.
Andreea AMARIEI