Situație de fapt: Lângă Școala ”Nicu Albu”, din Precista, într-o zonă de blocuri cu regim clasic, de patru etaje, a răsărit, de ceva timp, ca din pământ am putea spune, o minunăție de bloc cu 8 etaje. Frumos construit, rapid, pe locul unei vechi centrale termice de cvartal, pusă în vânzare de Primărie, din lotul vechi de la Aqua Calor. Blocul NU este recepționat, dar apartamente se vând; există un număr de telefon la care se poate suna pentru a intra în contact cu proprietarul, iar locuințele se vând la suprafață, cu 850 de euro/mp.
Situație de drept: Blocul cu pricina nu are autorizație de construcție decât pentru 4 etaje, restul fiind ”un exces de zel al proprietarului”. În accepțiunea legilor (încă) în vigoare, cele 4 etaje superioare/ suplimentare sunt construite în afara cadrului legal și ar trebui date jos, pentru intrarea în legalitate.
Pentru că nu s-a păstrat distanța legală față de școală, s-a găsit imediat înțelegere, în Consiliul Local, locul unde ce nu este legal se poate rezolva… prin vot.
Ce a făcut Primăria? Aproape nimic. Sau, mai bine spus, a mimat că face.
Când au început lucrările, a constatat că se fac fără autorizație de construire și a dat o amendă de 1.000 de lei! Că atât puteau, zic ei, cei care au amendat.
A apărut, apoi, o autorizație de construire, pentru un bloc cu 4 etaje și lucrările au continuat. Când construcția a ajuns la etajul 5, deci peste limita autorizației, s-a mai dat o amendă, de 10.000 de lei, și o decizie de sistare a lucrărilor. În luna iulie 2014. Că, iarăși, atât se putea.
După care onor oficialii municipiului au așteptat ca blocul să se ridice la etajul 8 și i-au făcut o plângere penală constructorului/ investitorului. Timp în care lucrările au continuat, bine mersi, ceea ce se întâmplă și astăzi, când ”investiția” a ajuns în faza de finisaje. Și, din nou, ”atât, că atât s-a putut!”. Despre vreo acțiune concretă de sistare a lucrărilor nici vorbă! Că doar s-a făcut plângere penală…! Care plângere penală a plecat, cu propunere procedurală, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț.
Despre toate acestea, am scris în Mesagerul de Neamț încă de acum un an.
Ce zice Primăria acum, în octombrie 2016?
”Sunt niște litigii în derulare. Primăria a câștigat definitiv și irevocabil procesul intentat de respectiva societate, prin care aceasta a cerut ca noi să le permitem continuarea lucrărilor. Mai sunt pe rol două litigii, unul prin care societatea ne-a cerut să facem o recepție parțială a lucrărilor și un altul prin care să le eliberăm autorizația de construire. Ei aveau aprobat un proiect pentru un bloc de patru etaje, nu de opt nivele. Pentru a avea un bloc cu opt nivele în acea zonă, este nevoie de PUZ și nu poți să faci PUZ acum pentru a intra în legalitate. Aici a apărut blocajul”, declară Florin Fecic, secretarul municipiului Piatra Neamț.
Este normal ca apartamentele din acest bloc construit pe deasupra legii să se vândă? ”Legal, nu! În acest moment, nefiind făcută recepția lucrărilor de către primărie, cei de la Cadastru nu pot elibera certificatul de întabulare care este necesar pentru obținerea actului de proprietate pe apartament”, spune același Florin Fecic.
Și, cu toate acestea, este limpede că, în acest moment, sunt apartamente cu semne clare de locuire, iar ocupanții nu par a fi muncitorii care au ridicat blocul.
Întrebări pentru toate autoritățile competente:
– Există o expertiză tehnică, oficială și asumată, care să ateste că blocul autorizat pentru 4 etaje și construit cu 8 rezistă, de exemplu, la un cutremur?
– Cine plătește taxe și impozite pentru respectivele apartamente?
– Cum se face alimentarea cu energie electrică, cu energie termică și cu apă? Există contracte individuale sau se merge pe cunoscuta metodă a ”organizării de șantier”?
– Există o asociație de proprietari în blocul respectiv, dacă el nu este încă recepționat?
Propunere pentru deblocarea situației:
Dacă tot sunt 4 etaje în plus și, în mod normal, construcția ar trebui adusă la nivelul pentru care a fost autorizată, nu s-ar putea ca acestea să intre direct în proprietatea orașului, iar apartamentele să fie obligatoriu repartizate DOAR familiilor de medici care se stabilesc în oraș, profesorilor, cercetătorilor științifici, și nu altor categorii de oameni ai muncii, bugetari care se străduiesc din răsputeri să aducă în legalitate un lucru construit în bătaia de joc a legilor, doar pentru că a existat COMPLICITATE INTERESATĂ la nivelul instituțiilor care trebuiau să intervină și să stopeze lucrurile înainte de a fi prea târziu?
Valentin BĂLĂNESCU