La Palatul Copiilor din Piatra-Neamț, de la primele ore ale dimineții, emoțiile se văd încă de la intrarea în clădire. Unii își sorb cafeaua cea de toate diminețile, alții își iau doza de ”calmant” din țigările nelipsite la astfel de momente, iar unii, pur și simplu, cu ”înscrisurile” în mâini, repetă, pentru ultima oară, ”materia” pregătită pentru interviu. Vorbim despre concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori de școli – ziua a II-a, 18 octombrie.
Centrul de concurs pentru probele de CV și interviu, Palatul Copiilor, locul unde cei mici visează frumos și unde niște profesori speră să-și vadă visul funcția de director cu ochii. Înăuntrul instituției e forfotă. De cum intrăm în holul principal, n-avem cum să nu remarcăm prezența impozantă a doi jandarmi, care ne privesc lung, gata să intervină în condițiile în care se impune. Nu este cazul, deoarece prezența presei, aparent, nu deranjează pe nimeni. Poate doar pe unii din candidați, care nu au fost de acord ca jurnaliștii să fie de față cu ei la interviu. Din varii motive. Acordul celor implicați în examen este necesar pentru ca mass-media să poată intra în sălile de „judecată”. Respectăm metodologia și ne conformăm.
Primim acordul de a intra la interviu din partea singurului profesor din județ care a obținut punctajul maxim la proba scrisă, Vasile Lazăr, actual director al Școlii Gimnaziale din Grumăzești. Până să primim acceptul de a intra în sală, alți concurenți ies cu zâmbetul pe buze de la comisiile care i-au filtrat. Cu pași apăsați și cu ochii în foi, Liliana Georgescu, candidat pentru funcția de director al Centrului Județean de Excelență, își repetă discursul. Viorel Stan, inspectorul general al Inspectoratului Școlar, ajunge și el pentru câteva momente pentru a se asigura că totul este în ordine. Își face „rondul” și-i lasă pe cei implicați în examen să se desfășoare.
Între timp, profesoara Carmen Corlățeanu, contracandidata celei amintite, actuala directoare a CJE, iese din examen și afișează un aer de persoană mulțumită, deși a avut observatori speciali, reprezentanți de la Ministerul Educației. Rămâne de văzut dacă efortul depus este suficient cât să o întreacă pe dna Georgescu, care are un ușor avans după proba scrisă. În sala unde profesorul Lazăr avea să fie „chestionat”, membrii comisiei (inspectorul școlar, secretarul, consilierii locali și profesorii școlii gimnaziale) păstrează o liniște sobră. O cameră de supraveghere, așezată „strategic”, surprinde tot. Mai puțin poșetele, sticlele cu apă și alte obiecte necesare celor care, de la 9 până la 14, sunt „blocați” în sălile de examen. „Supliciul” interviului durează mai puțin de o oră, după care candidatul află că a trecut de probe, cu brio. Va fi din nou director, de această dată cu patalama, la școala pe care a condus-o până acum din postura de „numit”. În urmă, alți candidați, alte emoții.
Urmează actuala directoare a Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Neamț, Melania Pleșa. Vădit „tulburată” de faptul că are o concurență serioasă care a depășit-o la proba scrisă. Un alt nor de fum se ridică în dreptul intrării centrului de examen, probabil de la următorii candidați și de la cei care, ieșiți din examen, le împărtășesc din „experiența” lor. (M. TEODOROF)
Un comentariu
O mare batalie pe spagile care urmeaza sa le ia recuperand ce au dat acuma!Daca nu ar fi convenabil nu ar fi fost asa o ingramadeala pe posturile de director.Cei care vor fi de acum inainte sunt tot cei care au fost cu mici exceptii.Sa vezi coruptie si hartuiala de acum pe bietele cadre didactice ,care vor trebui sa imparta salariul cu acesti magari,absolventi de magarie ,in toata tara.Coruptie si mizerie!