Romii din Văleni se plâng de frig, dar uită c-au distrus containerele

pietricica turism

alegeri-2016-valeni-04Romii din Văleni II au început să se plângă, odată cu venirea frigului, de lipsa încălzirii din containerele în care trăiesc. Conform unei situații prezentate de consilierul Prefecturii pentru problemele romilor, în cele 24 de containere locuiesc 96 de persoane, din care 52 sunt copii.

„Din cele 24 de familii care locuiesc în containere, 15 beneficiază de venitul minim garantat, 6 primesc alocația de stat pentru copii, o familie primește pensie, iar două familii nu au niciun venit”, este precizat în informarea emisă de Prefectura Neamț.

Cum Primăria Piatra Neamț răspunde de condițiile în care trăiesc romii din Văleni II, în cadrul întâlnirii care a avut loc la începutul săptămânii, la Prefectura Neamț, municipalității i-a fost trasată sarcina de a rezolva problema încălzirii din cele 24 de containere. În schimb, ceea ce au uitat să menționeze cei din Văleni este că modulele în care locuiesc acum nu arătau la fel și în momentul în care s-au mutat în ele.

„Este vorba, în primul rând, de ultimii romi cazați în Văleni II. În momentul în care au fost mutați acolo, au fost asigurate toate condițiile necesare: modulele au fost reparate, a fost realizat branșamentul electric, urmând ca fiecare să încheie contracte individuale la energie electrică, considerându-se că sursa de încălzire pretabilă a se folosi acolo este cea electrică. Sunt nemulțumit de modul în care păstrează locuințele primite. Atât la zona primelor module, cele în formă de H, cât și la noile containere am constatat distrugeri, care afectează izolarea termică și asigurarea unei încălziri corespunzătoare în timpul iernii”, a declarat primarul Dragoș Chitic.

O echipă mixtă, formată din cei de la Locativserv, societate care administrează locuințele din Văleni II, Poliția Locală și Direcția de Asistență Socială a Primăriei, va verifica situația din teren pentru ca, mai apoi, să se găsească din nou soluții pentru sprijinirea romilor de acolo.

 Camere video din banul public tot pentru romii din Văleni II

alegeri-2016-valeni-01Banii se vor aloca tot din bugetul public, pentru că romii din Văleni II reprezintă o categorie vulnerabilă pentru oraș, de care trebuie să aibă grijă întreaga populație. Mai mult decât atât, tot pentru locuitorii de acolo, de această dată pentru monitorizarea fenomenului infracțional și menținerea unui climat de siguranță și liniște publică în cartier, consilierii locali au de dezbătut joi, 13 octombrie, un proiect de hotărâre privind asocierea municipiului cu Poliția Municipiului Piatra Neamț, Poliția Locală Piatra Neamț și Consiliul Județean Neamț.

Prin proiect, se propune achiziționarea de către Consiliul Județean Neamț a 6 camere video, care să fie date mai apoi în administrarea Primăriei, instituție care, tot din bani publici, trebuie să suporte cheltuielile necesare funcționării camerelor video după instalare (curent electric, internet etc.), iar Poliția Locală trebuie să le și păzească pentru a nu fi furate sau distruse de cei din Văleni II.

„Acolo există deja 4 camere video care funcționează și care și-au dovedit utilitatea în monitorizarea fenomenului infracțional, iar cele 6 camere care vor fi achiziționate vor fi montate pe traseul Văleni II – pod Căprioara”, a adăugat primarul de Piatra Neamț. (Andreea AMARIEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.