Ioan Munteanu: ”PSD are soluții pentru fermierii români!”

arsene-si-munteanu-1”Să-i facem pe fermierii români să fie competitivi cu cei europeni! Nu poți intra în competiție cu fermierii europeni, dacă nu ai condiții ca fermierii europeni”. Aceasta a fost ideea de bază în jurul căreia și-a construit deputatul Ioan Munteanu intervenția în conferința de presă susținută de PSD Neamț. Deputatul a vorbit pe scurt despre măsurile pe care PSD și le-a trecut în programul de guvernare viitoare, argumentând că ”am lucrat, efectiv, la ele” și precizând că intenția este ca ”anul viitor, să atragem cele 9,7 miliarde de euro fonduri europene disponibile pe Agricultură”.

Concret, Ioan Munteanu a vorbit despre plata subvențiilor într-un mod care să fie și util, respectiv să nu mai apară întârzieri sine die ”până pe 15 octombrie al fiecărui an să fie dat avansul, iar până la 1 martie anul următor să fie sumele reglate” -, despre dezvoltarea sistemului de irigații – ”Ați văzut că anul acesta nu a fost apă, iar când vine, totuși, apa, nu se mai oprește” -, despre încurajarea angajărilor de tineri în agricultură. În acest caz, prin scutire de la plata contribuțiilor salariale, atât a angajatorilor, cât și a tinerilor angajați, PSD a calculat că ar rezulta 8.000 de noi locuri de muncă, ceea ce nu pare mult, dar este, în condițiile unul mediu rural auster din acest punct de vedere.

Ioan Munteanu a amintit și de alte măsuri înscrise de PSD: înființarea a 10 unități de procesare legume-fructe și depozite frigorifice pentru păstrarea acestora (a și estimat 100 de milioane de euro pentru asta), înființarea unor unități de procesare a pieilor și lânii de ovine (”Acum, lâna nu are nicio valoare, proprietarii îi dau foc!”), sprijin de până la 3.000 de euro pentru fiecare 1.000 mp de solar făcut și îngrijit de tineri fermieri (estimat: 40-50.000 de potențiali beneficiari), eliminarea impozitelor pentru terenurile agricole lucrate (măsură aplicabilă din 2018), eliminarea taxelor și impozitelor pentru tractoare și utilaje agricole (tot din 2018 încolo), cadastrarea gratuită a terenurilor (operațiune finanțată de stat și deja începută), plus promisiunea supremă: 0% (zero) TVA la materiile prime folosite de agricultori, indiferent că e vorba de îngrășăminte sau motorină. ”Vrem să dezvoltăm fermierul mic, să-l aducem în clasa de mijloc, să ducem tinerii spre agricultură!”, a adăugat deputatul Munteanu.

(D.O.)

reclama psd

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.